Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

La música de l'Antiguitat - Part 1

No description
by

Josep Gayón Arguimbau

on 13 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of La música de l'Antiguitat - Part 1

LA MÚSICA A
L'ANTIGUITAT

Josep Gayón
Pere Moll

LA MÚSICA A L'EDAT DE PEDRA
Anomenem "Antiga Edat de Pedra" al període del Paleolític, que s'estén des de fa 2.5 milions d'anys fins l'any 9.000 aC. aproximadament
CONTEXT HISTÒRIC
El nom d'"Edat de Pedra" és degut al fet que els humans creaven eines de pedra a partir de la tecnologia existent. Així mateix, van tenir lloc molts altres fenòmens que esdevindrien fonamentals per a la història.
Alguns d'aquests fenòmens són l'evolució humana, el domini del foc, l'ús d'estris, habitatge i roba, les glaciacions, la dispersió de les diferents espècies humanes fora de l'Àfrica...
...les glaciacions, les primeres explicacions màgiques a alguns fenòmens de la naturalesa i l'aparició de l'agricultura i la ramaderia, que implicà la domesticació d'espècies animals i vegetals.
ELS ORÍGENS DE LA MÚSICA
FONTS
Gairebé totes les cultures consideren la música com un regal dels déus. Així i tot existeixen diverses teories per explicar l'origen de la música:
1. "La música és contemporània al llenguatge"
Aquesta teoria, defensada per filòsofs com Rosseau, dóna com a argument el fet que la veu pot realitzar diferents tons, realitzar ritmes i entonar de diferents maneres.
2. "La música ja existeix en la pròpia naturalesa"
L'economista i sociòleg Karl Bücher defensà que amb el so que es produeix en tallar arbres o picar pedres pot mantenir un patró rítmic que pot ajudar a dur a terme l'activitat. La música també hauria pogut partir d'un primer crit de guerra o d'ànim, que passaria a formar petites frases i evolucionaria fins a formar una cançó.
3. "La música és un reclam amorós"
Charles Darwin defensava que la música, tal com fan alguns ocells i altres animals, ens servia com a reclam amorós. Durant tots els períodes històrics es reconeix una estreta relació entre la música i l'amor.
L'antropologia sempre ha relacionat la música amb l'espècie humana, i mentre que algunes interpretacions tradicionals vinculen la seva aparició amb activitats intel·lectuals lligades a
conceptes sobrenaturals
(amb una finalitat màgica, religiosa o supersticiosa), d'altres la relacionen amb
rituals d'aparellament i treballs col·lectius.
A través de quina font obtenim informació de l'època?
L'estudi de la música a l'antiguitat és un tema complicat per l'escassa quantitat de materials que es conserven avui en dia. Les restes d'alguns intruments musicals que s'han trobat a jaciments arqueològics o objectes que van poder ser emprats com a instruments són les úniques fonts d'informació, a més d'algunes escenes de músics tocant a restes d'art prehistòric.
Flauta del període Aurinyacià (20.000 aC. aproximadament)
Música a l'antiga Mesopotàmia
INSTRUMENTS MÉS COMUNS
Idiòfons
(Produeixen el so a partir de la vibració del propi intrument)
Rombe
El rombe era un instrument fet d'os, fusta o altres materials que es fermaven a una corda i es feien girar fins a produir un brunzit característic.
Pals (estalactites)
Les estalactites eren utilitzades per causar renous i vibracions golpejant-les amb altres objectes.
Raspadors
Els raspadors eren ossos o pedres amb marques laterals que, quan es fregaven amb altres objectes, produïen sons. Podien tenir caixa de ressonància (imatge).
Maraques de carabassa
Aquests instruments de percussió consistien en carabasses plenes d'arròs o pedres.
Xilòfons
Els xilòfons tenien una forma molt simple: s'agafaven ossos o peces de fusta, es col·locaven entre les cames i es feien sonar golpejant-lo. També existien xilòfons més semblants als actuals, com al que apareix a la imatge.
Lilòtofon
És un instrument bastant rudimentari construit a base de pedres que produeixen diferents sons quan es golpejen segons la forma i la mida d'aquesta. A la imatge podem veure com també s'utilitzaven estalactites.
Sonalls de cloïsses
Aquests intruments també eren considerats accessoris i eren utilitzats durant les danses i rituals per a produir sons mitjançant el moviment de les persones ballant
Membranòfons
(La vibració es produeix en una membrana tensa feta de pell o sintètica)
Tambor
Els tambors eren intruments formats per una membrana que solia ser de pell o de fibres vegetals i una caixa de ressonància construïda amb materials molt rudimentaris com trossos de fusta
Cordòfons
(Produeixen el so a partir de la vibració d'una o més cordes)
Arc (berimbau)
Els berimbaus estan formats per arcs de caça, una corda i una caixa de ressonància que podia ser, per exemple, una carabassa. Posteriorment les cordes es varen començar a fabricar amb budells de be cobertes de plata o coure.
Arpa
Les arpes consistien en diverses cordes tensades mitjançant determinats suports, com poden ser peces de fusta, ossos o fins i tot closques de tortuga.
Aeròfons
(Produeixen el so a través de la vibració d'una massa d'aire al seu interior)
Flautes
Flauta Hohle Fels
És la flauta més antiga que s'ha trobat (té més de 35.000 anys). Està feta a partir d'un os de voltor, medeix vint centímetres i té cinc forats. Es bufava per un forat en forma de V, està trencada per l'altre costat.
Flauta aguda
Està feta a partir d'un os d'àguila, i va ser trobada a Nepal l'any 1977. Produeix un so molt penetrant, semblant al crit de l'àguila.
Flauta Aurinyaciana
Flauta del període Aurinyacià (20.000 aC.) Medeix uns 17 cm.
Flauta neandertal
És una de les més antigues. Té quatre forats i és capaç de realitzar quatre notes, tres de les quals coicideixen amb el do, el re i el mi
Xiulet (falange)
També s'han trobat xiulets fabricats a partir d'ossos d'animals, sobretot falanges. Tenen una gran relació amb les flautes, però aquests són molt més simples.
Corn
Podien ser naturals (imatge) o fabricats amb ossos. Es bufa des d'un extrem i els llavis de la persona que el toquen fan de doble llengüeta
Pintures rupestres i altres fonts artístiques
Pintura rupestre trobada a Albocàsser, província de Castelló (Comunitat Valenciana)
Pot representar una escena ritual
Figures humanes a Twyfelfontein, Namíbia. Podem veure alguns individus tocant intruments
Pintura rupestre que representa una escena de dansa prehistòrica
"Venus de Laussel"

Relleu sobre roca que representa una dona tocant un corn amb incisions. Va ser descoberta l'any 1911 a França.
Figures de dues persones tocant una flauta i una arpa. Pertanyen a l'Edat de Bronze, 2.600 aC, i varen ser trobades a l'illa de Keros, Grècia.
"Mesopotàmia és l'antiga denominació de la regió situada entre Èufrates i Tigris. La seva història està documentada des del 10.000 aC. fins al 637 dC. (conquesta musulmana)
L'antiga Mesopotàmia
La zona entre Tigris i Èufrates ha estat, des del Neolític, un territori de
gran riquesa i diversitat cultural
. Mesopotàmia va estar influenciada per una gran multitud de pobles i civilitzacions: àrabs, fenicis, grecs, perses, pobles de la Índia antiga, etc.
Com a territori de pas ubicat entre la Mediterrània i Àsia, aquesta absorció de cultures va fer que la música es desenvolupés a un ritme frenètic.
Podem dir que és a partir de l'antiga Mesopotàmia quan arranca realment la història de la música.
FONTS
Com sabem com era la música a l'antiga Mesopotàmia?
3 FONTS PRINCIPALS
Arpista sumeri
Gràcies a les
troballes
que s'han fet a diverses tombes a les ciutats més importants es coneixen molts dels instruments que s'utilitzaven. A més, moltes
pintures
de l'època ja mostren escenes amb músics
1. Escenes musicals en l'art
2. L'escriptura
L'escriptura es va inventar a diversos llocs del món de forma independent: Egipte, Mesopotàmia i Xina.

Les mostres que es conserven de la notació musical de Mesopotàmia i alguns documents literaris també aporten informació sobre la música d'aquesta època.
Himne d'Ugarit, notació musical mesopotàmica
3. Jaciments arquològics:

els propis instruments
Arpa d'Ur
Existeixen casos exepcionals d'instruments que s'han conservat durant més de 4.000 anys. L'any 1929 l'arquòleg Leonard Wooley va trobar aquesta arpa (de la que parlarem més endavant) a una fossa comú
Pràctica i tècnica intrumental
SORGEIXEN LES ESCALES
A partir de diversos anàlisis es dedueix pel nombre de cordes o orificis en els instruments que és durant aquesta època quan sorgeixen les primeres escales.
CONEIXIEN LA POLIFONIA
Encara que la polifonia s'atribueix a èpoques posteriors, es suposa que coneixien aquesta textura pel fet que les arpes es tocaven amb les dues mans i la xirimia sonava a dues veus (segurament, una veu pedal i una altra que interpretava la melodia)
SORGEIXEN LES AGRUPACIONS MUSICALS
En diferents imatges podem veure diversos músics tocant alhora. Encara que no era com la música orquestral que coneixem avui en dia, aquesta pràctica va ser molt estesa. Les combinacions solien ser d'instruments amb un so relativament suau: xirimies, flautes, arpes, lires, etc.
Músics sumeris
Notació musical
Fa 4.000 anys a
Sumèria
, una zona del sud de Mesopotàmia, el rei Shulgi de la disnastia Ur es va adjudicar haver establert la teoria de la música "delineant els seus moviments ascendents i descendents", cosa que podria estar relacionada amb la primera forma de notació musical
La forma més antiga de notació musical va ser trobada a Nippur, Irak: una taula d'escriptura cuneïforme que recull intruccions per representar la música, una orientació pel músic que la volia interpretar (per exemple, el nombre de cordes que havia de tocar)
La mostra més antiga
Qui la va inventar?
Quina és la cançó
més antiga
de la història
?
L'any 1928, un grup d'arqueòlegs va descobrir a Síria l'antiga ciutat d'Ugarit
L'any 1950 van ser descobertes unes taules de fang que contenien l'"Himne d'Ugarit", un cant religiós que data de l'any 1400 aC
L'himne està escrit en alfabet cuneiforme hurrita, el primer alfabet del món, del qual deriven els demés alfabets occidentals
A les taules es diferencien dues parts: la superior, que conté l'himne escrit, i la inferior, que marca la notació musical
Durant més de
quinze anys, la professora Anne Kilmer (Universitat de California) va estar estudiant la forma d'interpretar l'himne i convertir-lo a la notació d'avui en dia
L'himne utilitza l'escala diatònica (intervals de segona consecutius) de set notes
Instruments
Quin tipus de
música
destaca?
MONODIA
La música seria principalment homofònica o monòdica, encara que van arribar a utilitzar la polifonia (Himne d'Ugarit)
MÚSICA PER AGRUPACIONS
Tal com hem comentat anteriorment, existeixen diverses fonts que demostren que la pràctica musical en petites orquestres era una pràctica bastant estesa.
GÈNERE RELIGIÓS I PROFÀ
La música no només era utilitzada en rituals i celebracions religioses: també podem observar imatges de l'època amb músics acompanyant la dansa, en tornejos de lluita, en dinars i als jardins.
És amb l'Imperi Asiri (nord de Mesopotàmia, 1813-1780 aC) quan es deixa enrere la música religiosa i neix la música profana lligada als palaus.

Per tant, va ser a Mesopotàmia on la música va deixar d'utilitzar-se només com a medi d'adoració als déus.
DE CORDA
DE VENT
DE PERCUSSIÓ
1580-1090 - Llaüt de màstil llarg
Lira o Kitara
La lira, un instrument de corda pinçada, es considera l'instrument nacional sumeri. Les primeres representacions daten del 4.000 aC. aproximadament.
Les lires eren tan grans que es recolzaven a terra (lira de peu sumèria). Aquesta va evolucionar i es va convertir en la lira de mà, la primera representació de la qual data del 1.800 aC. (època babilònica)
S'han trobat a les tombes d'Ur precioses adornades amb or, plata o petxines i amb il·lustracions.
La seva caixa de ressonància tenia forma de bou (símbol de la fertilitat), però aquest va acabar sent només un ornament com a barra davantera.
L'executant s'asseia davant l'instrument i tocava les cordes amb les dues mans
El número de cordes oscil·la entre les 4, 5 i 6 a les reproduccions (pintures, escultures...) però als intruments trobats se'n troben fins a 8 o 11. Les cordes s'asseguraven amb clavilles i passaven cap a la caixa de ressonància.
Arpa
Les arpes solien tenir de 4 a 7 cordes, encara que n'hi havia de diversos tipus i formes
Arpa d'arc
Arpa de la reina
"L'arpa dorada" o "L'arpa del cap de toro" està considerada la més elegant de les troballes. L'any 2003, però, el museu d'Irak on estava guardada, va patir una invasió i l'arpa va ser pràcticament destruïda. Això n'és la reconstrucció.
Llaüt
En sumeri es denomina "pantur", i la seva existència està documentada en reproduccions babilòniques del segon mileni precristià, casi sempre en mans femenines.
És un instrument de corda pinçada. Destaca pel seu coll larg sobre el qual es troben dues o tres cordes i la seva caixa de ressonància coberta per un pegat.
Flauta
La seva existència està documentada i data des de temps primitius
S'anomena gi-bu (tub llarg), no té embocadura i es sostenia en posició casi vertical. Els orificis comencen a ser digitats
Doble xirimia
Consistia en dos tubs fets de materials com la plata o la fusta, d'igual longitud i sense embocadura. Es tocaven alhora.
Se'n van trobar algunes a les tombes d'Ur
Trompetes
S'utilitzaven sonalls, vares, sistres en forma de U, campanes de bronze i platets de mà.
Sistres
Coneixien altres intruments, com els timbals de metall o petits tambors cilíndrics. Aquests darrers es duien de forma horitzonal sobre el ventre o horitzontalment si tenien dos pegats (golpejats pels dos costats).
PART 1
Segurament s'utilitzaven com a instruments de senyal per a l'exèrcit. Aparegueren durant el període asiri, i algunes tenien forma d'espiral.
Full transcript