Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Seismologia

No description
by

Murariu Diana- Elena

on 6 December 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Seismologia

Stiati ca...
Seismologia
este o ramură a geologiei care se ocupă cu studiul științific al cutremurelor, create atât de surse naturale (mișcarea plăcilor tectonice, erupțiile vulcanice) cât și de surse artificiale (explozii subterane), și al propagării undelor prin scoarța terestră.
Seismologia
Focarul unui cutremur
Hipocentru
se numește locul de declanșare a unui cutremur (focar seismic) din în adâncul scoarței pământului, acolo unde au avut loc deplasări de straturi.

Când o placă tectonică este "subdusă" sub o altă placă tectonică, în lungul acestui plan înclinat se produc dizlocări de mase subcrustale, care, din locul respectiv (denumit hipocentru), propagă în toate direcțiile unde seismice.

Proiecția hipocentrului pe suprafața terestră constituie epicentrul, în jurul căruia se extinde zona epicentrală, adică suprafața terestră pe care se face proiecția focarului.
Epicentrul unui cutremur
Epicentrul
unui cutremur de pământ (seism) este un punct pe suprafața Pământului, situat pe verticală direct deasupra hipocentrului, care e locul din adâncuri unde se produce zguduirea principală a cutremurului. În epicentru intensitatea cutremurului, așa cum se simte el la suprafața pământului, este în general maximă.

Uneori seismul are loc dedesubtul unei mări sau ocean; atunci epicentrul se află în locul corespunzător la suprafața apei. În aceste cazuri efectele seismului sunt diferite, putând de exemplu lua naștere un tsunami cu ravagii maxime nu în epicentru, ci la malul mării sau oceanului.


Tipuri de unde seismice
Undele de volum

Ele se propagă în interiorul globului pământesc. Viteza lor de propagare depinde de materialul pe care acestea îl traversează, și, de o cauza generală, aceasta din urmă crește odată cu profunzimea, căci materia traversată devine mai densă.

Distingem:

Undele P
sau undele primare numite și unde de compresie sau unde longitudinale. Deplasarea pământului care acompaniază trecerea lor se face prin dilatații și compresii succesive. Ele se deplasează paralel cu direcția de propagare a undei. Acestea sunt cele mai rapide (6 km/s aproape de suprafață) și sunt primele înregistrate de seismografe. Ele sunt responsabile de zgomotul pe care îl putem auzi la începutul unui cutremur.

Undele S
sau undele secundare numite și undele de tăiere sau undele transversale. La trecerea lor, mișcările solului se efectuează perpendicular pe sensul de propagare al undei. Aceste unde nu se propagă în medii lichide, ele sunt de obicei oprite de nucleul extern al Pământului. Viteza lor este de 4,06 km/s. Ele apar al doilea pe seismograf.

Diferența de timp dintre venirea undelor P și S e mare, cunoscând viteza lor se pot da indicații despre îndepărtarea seismului. Așa putem localiza epicentrul cu ajutorul a trei seismografe.

Undele de volum se propagă asemănător cu razele de lumină: ele pot fi reflectate sau refractate, adică deviate la fiecare schimbare a mediului. Ele pot urma trasee foarte complexe în interiorul Pământului. Timpul lor de parcurgere depinde de acest traseu, ele nu ajung toate în același timp sau în același loc.


Undele de suprafață

Acestea sunt undele ghidate de suprafața pământului. Efectul lor se poate compara cu încrețiturile la suprafața unui lac. Ele sunt mai puțin rapide ca undele de volum dar amplitudinea lor este de obicei mai mare.

Se pot distinge:

Unda lui Love:
un englez care a descoperit existența ei în 1911. Mișcarea ei se poate compara cu cea a undelor S fără mișcarea verticală. Undele lui Love provoacă o clătinare orizontală care este cauza numeroaselor pagube ale fundației unui edificiu care nu este o construcție paraseismică. Undele lui Love se propagă cu viteza de aprox. 4km/s.

Unda lui Rayleigh:
ea a fost descoperită de John William Strutt Rayleigh în 1885. Mișcarea ei este complexă, asemănătoare cu cea a unei pulbere purtată de un val, constituind o mișcare verticală și una orizontală.
1. Suprafaţa pământului este formată din 20 de plăci care se mişcă constant. Presiunea creşte în cazul alunecării unei plăci, fapt care poate provoca o rupere a scoarţei terestre, generând cutremure.

2. În fiecare an se produc aproximativ 1,3 milioane de seisme, majoritatea cu o magnitudine de 2,9 sau mai mică.
Full transcript