Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mann med koffert; av Marit Kaldhol

No description
by

Thomas Mardal

on 24 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mann med koffert; av Marit Kaldhol

Analyse av novellen "Mann med koffert"
Sammendrag 1
I novellen følger vi en mann som går gatelangs med en koffert i høyre hånden, og leier barnet sitt i venstre hånden. Når barnet begynner å klage, putter faren barnet i kofferten. Og når barnet begynner å kjede seg, gir faren han en lommekniv og skjærer to hull i kofferten.
Sammendrag 2
Faren kommer til ein togstasjon der han legger kofferten fra seg, med barnet inni. Han går av i en fjellandsby der han møter ei geit som han får et nært forhold til. Men en dag kommer ikke geita hjem, og mannen drar tilbake på toget. Da han ble gjenforent med kofferten var barnet dødt, og bare skjelletet lå igjen. Mannen lager musikkinstrument av knoklene.Til slutt begynner han å ha konserter med musikken han lager av knoklene.
Personskildring
Innledning
Novellen "Mann med koffert" er skrevet av Marit Kaldhol, og ble først utgitt som en del av antologien "Signaler" i 2008.
Mann med koffert
Komposisjon
"Mann med koffert" er ei kronologisk novelle som begynner med mannen som går gatelangs med barnet, til barnet dør og mannen lager instrument av knoklene hans.
Teksten
er uten tilbakeblikk og parallelle handlinger.


Slutten
er open for vi vet ikke hvordan det går med mannen senere i livet. Slutter litt på samme måte som novellen startet på.

Høydepunktet/vendepunktet
i teksten er når mannen opner kofferten og finner skjelletet til barnet sitt. Men det mest spesielle er at han begynner å lage instrument av det. I tillegg er det ikke så lett å få med seg hva poenget med novellen er fordi teksten får deg bare til å undre. Dette gjør at noen personer kanskje ikke oppfatter at det er en spenning i novellen i det hele tatt.


Forteller og synsvinkel
Fortellerstemmen i "mann med koffert" tilhører en autoral forteller. Som skriver i 3.person.
Det kan vi si fordi det er forfatteren som forteller, altså det er ingen "jeg" personer i novellen. Forfatteren deltar aldri selv i novellen, og vet ingenting om følelsene og tankene til personene.
Det kan virke som at det er mannen som er hovudpersonen i novellen, og barnet og geita er bare bi-personer. Barnet og geita blir bare fremstilt som "ting".
Teksten begynner "in medias res" fordi vi får ikke vite noe om personene og fortiden deres.
Mannen
Mannen i novellen virker til å være en statisk person, og forandrer seg lite utover i novellen.
Han er en lite ansvarsfull far, og en glad livsnyter. Når venstre hånden hans blir ledig fra barnet føler han en frihet.
Han tenker ikke over konsekvensene når han lar barnet ligge i kofferten, men klarer å finne en god løsning til slutt når han lager instrument av knoklene.
Barnet;

Kan være et symbol på noe negativt, eller noe mannen helst vil legge bort. For eksempel ansvar og forpliktelser. Når ansvaret begynner å klage legger han det bare bort, noe som viser seg å være feil avgjørelse. Når ansvaret er borte føler han en frihet.

Geita;
Et bilde om noe nytt og spennende, kanskje rusmiddler?
I begynnelsen er geita god og trygg, men etter hvert blir det kaldt i livet til mannen. Han innser at geita er borte, og må tilbake til det kjedelige livet.
Miljøskildring
Jeg vil si at miljøet er moderne, og at det er et bilde på hvordan folk takler hverdagslige problem. Men store deler av novellen gir ikke mening, og handlingen skjer på veldig forskjellige steder.
Av Thomas Mardal
Språklige hvirkemiddler
Forfatteren bruker kontrast når hun skriver om geita. Når mannen er med geita har han det varmt og godt, men når geita er borte blir det kaldt.

Novellen er full av uventede situasjoner, dette fører til at leseren må lese nesten alt mellom linjene.

Språket er dominert av korte setninger.

Jeg tenker at barnet og geita er symboler, barnet er symbol på ansvar og forpliktelser, og geita er symbol på noe nytt og spennende.


KONKLUSJON
Novellen er en moderne novelle som får leseren til å undre. Novellen gir ulike hint, og leseren må lese mellom linjene.
For eksempel tenker jeg at barnet og geita i novellen er symbol, og ikke fysiske personer.
Jeg tenker at novellen er aktuell for vår tid fordi mange personer gjør som mannen og legger bort ting de synest er negativt og søker mot nye og spennende ting, som geita og barnet symboliserer i teksten.

Budskapet til forfatteren tror jeg er at vi må ta hånd om ansvaret og ikke bare legge det bort. Samtidig må vi passe på nye og spennende ting. Ikke stenge det bort, men heller ikke bli for knyttet til det / Avhengighet.
Full transcript