Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Relationele- en Seksuele Vorming

No description
by

Hans Vercammen

on 3 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Relationele- en Seksuele Vorming

Relationele- en Seksuele Vorming
PICKASOLL
P
Privacy: Wat we hier in de klas vertellen is vertrouwelijk en blijft binnen de groep. We gebruiken wat we hier horen niet in andere situaties. Ook de leerkrachten respecteren deze regel.
I
Ik-vorm: We praten over onszelf, onze gevoelens en ervaringen, opvattingen, ... We zijn open en eerlijk in wat we vertellen. We praten niet over algemeenheden. Je kan niets zeggen over iemand anders van de groep, we spreken alleen over IK.
C
K
A
S
O
L
L
Cultuur: We vragen respect voor alle verschillende culturen. We leven in een multiculturele samenleving (dit wil zeggen dat we met verschillende culturen rondom ons leven.). We bekijken dit zeer ruim, dus niet enkel godsdienst, maar ook sociale achtergrond, status, waarden & normen.
Kies: Kies wat je wil vertellen aan de groep en wat je niet wil vertellen. Niet alles is voor alle oren bedoeld. Je kan gerust je gevoelens en gedachten voor jezelf houden als jij je niet comfortabel voelt in de groep.
Actief: Wees actief in het verloop van het groepsgebeuren. We geven je veel ruimte om zelf te bepalen over wat er gaat gebeuren. Dus wacht niet passief af tot iemand anders iets inbrengt.
Seksuele ervaring: Dit heb je niet enkel als je met iemand naar bed gaat. Seks zit ook in je hoofd en in je gevoelens. We hebben het dus over alle vormen van seks en iedereen kan er over meepraten.
Oriëntatie: Mensen kunnen heteroseksueel zijn, maar ook homo- of biseksueel. Er zijn grote verschillen maar iedereen verdient respect.
Lachen: Humor is belangrijk, het is soms goed om zwaarbeladen onderwerpen te ontluchten. Uitlachen kan niet.
Luisteren: Luisteren is belangrijk om zelf gehoord te willen worden.
Relationele- en Seksuele Vorming
debat
Johan Timmermans is 34 jaar, leerkracht wiskunde en wetenschappen. Hij heeft een vrouw Julie en 2 kindjes. Zijn dochtertje, Emma is 3 en zijn zoontje, Gust is net 1. Bij een bloedonderzoek bij zijn huisdokter blijkt dat hij hiv-positief is. Dat wil zeggen dat hij besmet is met het AIDS virus.
Moet Johan dit op zijn school waar hij lesgeeft vertellen?
Hij heeft een voorbeeldfunctie als leerkracht in de maatschappij.De leerlingen komen op deze manier in contact met de realiteit en actuele problemen.Je hoeft geen homoseksueel te zijn om hiv-positief zijn.Als leerkracht is je besmettingsgevaar bijzonder klein en de leerlingen lopen geen gevaar.
Leerlingen hoeven dit niet te weten omdat werk en privé gescheiden moeten blijven, wanneer collega’s dit weten is het voldoende.Leerlingen zijn maar kinderen en moeten niet onnodig ongerust worden gemaakt.Het zou een paniekreactie kunnen veroorzaken.
Tom en Marie zijn al enkele maanden een koppeltje. De laatste weken zeurt Marie de oren van Tom zijn hoofd om te blijven slapen wanneer haar ouders op reis naar Parijs zijn. Tom wimpelt de vraag van Marie altijd af en zegt dat hij veel werk voor school heeft. Maar Tom heeft wel tijd om met Joris te gaan voetballen en naar de Scouts te gaan. Op de Chirofuif in Kessel ziet Marie dat Tom en Joris hand in hand naar buiten wandelen.
Is Tom nu homo?
Hetero jongens geven elkaar geen hand.Tom bedriegt Marie door met Joris meer tijd door te brengen dan met Marie.
Tom twijfelt of Marie wel hét meisje is waarmee hij zijn eerste keer wil vrijen. Joris is zijn beste vriend en Marie zal het wel fout hebben gezien.
Sarah is 15 en haar ouders zijn al 3 jaar gescheiden. Sarah woont bij haar moeder en ze heeft een jongere zus, Jolien. Jolien is 8 jaar en heeft moeilijkheden op school, waarschijnlijk door de scheiding van haar ouders. De mama van Sarah en Jolien moet veel werken om de huur te kunnen betalen en voor haar kinderen te zorgen.
Soms moet Sarah ook voor Jolien zorgen maar het is nooit goed genoeg voor de mama. Sarah krijgt vaak verwijten naar haar hoofd geslingerd van haar mama dat ze haar best niet doet. Tijdens de zwemles zie je dat Sarah ook volstaat met blauwe plekken.
Vraag jij aan Sarah waar die blauwe plekken vandaan komen en dat jij je zorgen maakt?
Vriendinnen moeten hierover praten.
Leerkrachten kunnen dit niet opmerken.
Dit is een taak van de leerkracht om dit op te merken.Het zij jou zaken niet.Ze zal wel ergens zijn tegen gelopen.
Ann Sofie is 15 jaar en ze heeft al iets meer dan een jaar een vaste vriend. Hij heet Didier, is 16 jaar. Ann Sofie haar ouders weten niet dat ze met Didier al seks heeft. Daardoor gebruikt ze nog geen pil en vrijen ze enkel met condoom. Wanneer An Sofie op een feestje in de NOXX Fréderic leert kennen belandt ze in zijn bed en ze hebben een wilde avond. 2 maanden na de NOXX avond is Ann Sofie nog lijdzame met Didier, ze heeft besloten er niets van te zeggen. Maar Ann Sofie heeft al 2 maanden haar maandstonden niet gehad. Ze koopt bij het Kruidvat een zwangerschapstest en wat blijkt... ze is zwanger.
Ann Sofie vraagt raad aan jou. Ze twijfelt of ze een abortus zou plegen.
Ze mag Didier niet kwijtraken.
Fréderic is geen optie als vader.
Didier hoeft hier niets van te weten.
Ze moet eerst langs de dokter om raad in te winnen.Haar ouders dienen dit te weten.Ze moet eerlijk zijn tegen Didier.
NEE
JA
JA
JA
NEE
NEE
NEE
JA
Full transcript