Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ptice

No description
by

Selma Žiga

on 6 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ptice

Fosilni nalaz praptice, koji je pronađen u Njemačkoj u XIX stoljeću, dokaz je da ptice vode porijeklo od gizavaca. Ovaj fosil je star oko 150 mil. godina. Ptice koje jedu insekte i njihove larve smanjuju brojnost štentnih insekata. Ptice koje se hrane sjemenkama biljaka utiču na rasrasprostiranje tih biljaka. Ptice su značajne za život čovjeka, kao izvor hrane putem lova i peradarstva. Mnoge ptice su korisne jer se hrane drugim životinjama. Značaj Djetlići love insekte iz stabala tako što oštrim dugim kljunom probijaju koru, pa jezikom dohvate insekte.Dok kljuca stablo djetlić se podupire repom. Sove su također grabežljivci, ali love noću. Čulo sluha im je dobro razvijeno. Love sitne sisare i male ptice. Dnevne grabljivice imaju jako savijen kljun i znažne, oštre kandže.
Love miševe, zečeve i manje ptice. Spadaju: orao, soko, jastreb, kobac, vjetruša i mišar. Koke imaju kratak,jak kljun i čvrste kandže kojima čeprkaju po zemlji tražeći hranu: sjemenke, gliste, larve iskeata idt.
Gnijezda ovih ptica se prave na tlu.
Ovdje spadaju domaća kokoš, tetrijeb, jarebica, prepelica... Plovuše imaju plovnu kožicu između prstiju(pomaže pri plivanju i ronjenju). Hrane se sitnim životinjama i biljkama.Spadaju:patke,guske,labudove isl. Pjevačice imaju dobro razvijeno pjevalo,jer ga koriste da uništavaju štetočine.
Tu spadaju: vrapci, lastavice, sjenice, čvorci, vrane, itd. Najveći broj ptica pripada ovoj grupi. Letačice Živi na najhladnijem mjestu na svijetu (temperature do -60 s).Visoki su 1.2 metra i teže od 30 do 40 kg.Žive oko 20 godina. U vrijeme parenja,najćešće se nađu isti parovi.U njihovim kolonijama ima do 200 000 ptica.Jedna od najrasprostranjenijih je kraljevski pingvin. Imaju zdepasto i uspravno tijelo pokriveno gustim perjem. Kratka krila su prilagođena za plivanje.Pingvini većinu života provedu u moru.Na kopno izlaze zbog parenja i mitarenja. Pingvini su red ptica s antarktičke obale.Hrane se ribom.Ove ptice su davno izgubile sposobnost letenja.Po njihovoj građi tijela prilagođene su životu na Antarktiku. Plivačice Kivi ima zakržana krila, a dugo perije. Ova ptica živi samo na Novom Zelandu. Nandui su američki nojevi. Njihova krila su bolje razvijena od drugih ptica. Imaju zakržljala krila i noge sa dva prsta. Prilagođene su travnim oblastima.

Noj je ptica koja može narasti do 2.5 m i najveća ptica koja živi na Zemlji. Trkačice Ptice letačice spadaju u grebenke, jer njihova prsna kost ima greben za koji su vezani letni mišići. Ptice trkačice i plivačice su neletačice, jer nemaju greben na prsnoj kosti, pa se nazivaju bezgrebenkama. Dijelimo ih na tri velike grupe: UVOD Praptica je prijelazni oblik između gmizavaca i ptica, jer posjeduje osobine obje grupe. Tako ima debele kosti, zube u ćeluštiva na krilima prste sa panđama, dugačak rep u kojem su bili kičmeni pršljenovi-što su sve osobine gmizavaca. Perijem kojim je bila prekrivena i krila su oblilježija ptica. Porijeklo Močvarice su prilagođene na život uz vodu.
Dug kljun,noge i vrat su prilagođene za lov u vodi.
Hrane se: žabama, puževima, insektima i ribama. Spadaju u rode i čaplje. Postoji oko 10 000 poznatih vrsta ptica.
One su najraznovrsnija grupa među kopnenim kičmenjacima. Podjela, znacaj i porijeklo Ptice Trkačice Plivačice Letačice Hvala na pažnji! Radili: Žiga Edin
i
Kunovac Nedim
VII4
Full transcript