Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Nestle

No description
by

Anton Andreea

on 28 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Nestle

NESTLE
Introducere
Una dintre cele mai mari forte de presiune cu care se confrunta evolutia tarilor si a uniunilor de comert international este reprezentata de puterea si influenta firmelor multinationale (FMN) ca parte a raspunsului acestora la globalizare.
Firmele multinationale joaca acum un rol important in economiile tuturor tarilor si in relatiile economice internationale, devenind un subiect din ce in ce mai important pentru guverne. Prin investitiile straine directe, asemenea firme pot aduce beneficii substantiale atat tarilor de origine cat si tarilor gazda prin contributii la utilizarea eficienta a capitalului, tehnologiei si resurselor umane intre tari si pot astfel sa indeplineasca un rol important in promovarea bunastarii economice si sociale.
FIRMELE MULTINATIONALE
O multinationala este o companie care se angajeaza in investitii straine directe (ISD) si care detine si controleaza activitatile generatoare de valoare adaugata in mai mult decat o tara.
Pentru aprecierea gradului si marimii unei multinationale se iau in considerare urmatoarele criterii:
numarul si marimea filialelor straine sau companiilor asociate pe care le are in proprietate sau le controleaza;
numarul tarilor in care se angajeaza cu activitati lucrative;
proportia bunurilor si veniturilor la nivel global sau numarul angajatilor pentru filialele straine;
gradul de internationalizare al managementului, proprietatii si al activitatilor cu valoare ridicata (cum ar fi cercetarea-dezvoltarea ).
CONCLUZII
Nestlé, de-a lungul dezvoltarii sale istorice, de la o afacere de dimensiuni mici pana la a fi liderul mondial pe piata produselor alimentare, a demonstrat o mare capacitate de a se adapta la mediul extern intr-o continua schimbare, fara a-si pierde insa principiile fundamentale si valorile de baza, atat de importante pentru succesul pe termen lung. In anii ce vor urma, aceasta capacitate va fi pusa la incercare din ce in ce mai mult, in masura in care Nestlé creste ca marime si complexitate catre o dimensiune care cere o evolutie continua a organizatiei si a modului in care aceasta functioneaza. 
Avand o gama atat de diversificata de produse , grupul elvetian are un target de varsta foarte extins pentru clientii sai , de la nou-nascuti si copii si pana la adulti si batrani . Astfel ,Nestlé nu duce lipsa de clientela si nici nu sufera la capitolul vanzari , fiind cel mai mare grup alimentar din lume .
Compania se situeaza astfel pe primul loc in cadrul vanzarilor de apa minerala imbuteliata, fiind cel mai mare producator de cafea solubila din Romania . La sfarsitul anului 2009 , Nestlé avea o cifra a vanzarilor in toata lumea de 107 618 milioane de franci elvetieni , produsele grupului putand fi gasite in majoritatea tarilor de pe glob , in special in cele europene .
Investitiile internationale au avut un puternic impact in ultimele trei decenii asupra cresterii economice, a comertului exterior si structurilor productive din aproape toate tarile. In general, investitia reprezinta orice utilizare a unui activ in calitate de capital, deci pentru obtinerea unui profit.
Ce sunt firmele multinationale?
Investitiile straine directe

In mod traditional, prin intermediul ISD s-a asigurat expansiunea FMN, ele fiind definite de FMI astfel: ”investitiile care implica o relatie pe termen lung care reflecta interesul unei entitati rezidente intr-o entitate rezidenta in alta tara decat cea a investitorului; scopul investitorului direct este de a exercita un grad important de influenta asupra managementului intreprinderii rezidente in alta economie”
STUDIU DE CAZ: NESTLÉ
Povestea Grupului Nestlé - 145 de ani de nutritie, sanatate si vitalitate
Compania elvetiana, cu sediul in Vevey, liderul mondial al industriei alimentare (nutritie, sanatate si vitalitate), fondata in anul 1866 de catre Henri Nestlé si care astazi este cea mai mare companie de produse alimentare din lume, fiind prezenta in 84 de tari si avand 456 de fabrici si un numar de peste 283 000 de angajati in intreaga lume. Angajamentul Nestle este de a asigura cea mai buna nutritie posibila pe parcursul intregii zile, pe parcursul intregii vieti si in intreaga lume, avand la baza principiul “Good Food, Good Life”.
Nestlé pe glob

Prezenta companiei Nestle pe o extinsa zona geografica reprezinta unul dintre avantajele sale competitive. De la inceputurile sale din Elvetia, compania a crescut si si-a stabilit o prezenta in aproape fiecare tara din lume. Astazi, prezenta Nestle in cele mai multe piete, inclusiv pe pietele emergente, dateaza de multe generatii si, in unele cazuri, mai mult de un secol.
Pietele internationale pe care este prezenta sunt urmatoarele (cu principalele marci):
Piata cafelei : Nescafe, Nespresso, Taster’s, Choice, Ricore, Ricoffy, s.a.;
 Piata apei minerale : Poland Spring, Nestle Pure Life, Vittel, Ice Mountain s.a.;
 Piata altor bauturi : Nestea, Nesquik, Nescau, Milo, Nestle, Caro s.a.;
 Piata “Dairy – Shelf stable”: Nestle, Nestle Omega Plus, Bear Brand, Coffee Mate s.a.;
 Piata “Dairy – Chilled”: Nestle, Sveltesse, Joco, Ski, Molico s.a.;
 Piata inghetatei: Delta, Mega, Nestle, Antica Gelateria del Corso, Maxibon s.a.;
 Piata produselor pentru sugari : Nestle, Nan, Lactogen, Beba, Nestogen, Cerelac s.a.;
 Piata nutritiei de performanta : PowerBar, Pria, Musashi s.a.;
 Piata “HealthCare Nutrition”: Nutren, Clinutren, Reptamen, Modulen s.a.;
 Piata produselor culinare : Maggi, Thomy, Buitoni, Osem, Totole, Lean Cuisine, La Cocineria, Wagner, Hot Pockets s.a.;
 Piata ciocolatei, a napolitanelor si a biscuitilor : Nestle Crunch, Cailler, Galak/ Milkybar, Kit Kat, Smarties, Butterfinger,
Aero, Polo, Joe, Lion, Nesquik, Lion, After Eight s.a.;
 Piata produselor de hrana pentru animale : Purina, Fancy Feast, Gourmet, Pro Plan, Purina One, Tidy Cats, Mon Petit
 Piata cerealelor : Chocapic, Estrelitas, Fitness, Cini Minis, Nesquik Cereale s.a.;
La inceputul lui 2010 , compania elvetiana a anuntat un profit net de 5,45 miliarde de franci elvetieni (cinci miliarde dolari) in primul semestru al anului, datorita cresterii vanzarilor la nivel mondial.
Vanzarile grupului au crescut la 55 miliarde de franci in primul semestru, fata de 52 miliarde de franci in aceeasi perioada a anului trecut. Profitul pe actiune s-a situat la 1,59 franci. Rezultatele grupului depasesc asteptarile analistilor economici.
Directorul executiv al grupului, Paul Bulcke a declarat ca pentru a se ajunge la acest rezultat, compania a majorat investitiile in brandurile proprii, in personal si mijloace, si a pregatit compania pentru un semestru al doilea cu multiple provocari.
Compania Nestlé a realizat venituri crescute si datorita unor achizitii, printre care si cea a segmentului de pizza congelata al companiei Kraft. De asemenea, Nestlé a mai realizat investitii modeste in companii precum Malher Group din Guatemala, sau compania britanica Vitaflo.
Nestlé este o companie multinationala care activeaza pe un numar mare de piete ( 13 piete internationale), bine segmentate, de pe intreg globul, avand insa cele mai semnificative activitati in Europa ( Elvetia, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Germania, Romania), urmata imediat de America ( S.U.A., Canada, Mexic).
Gradul de internationalizare

Indicatori ai gradului de internationalizare:
Proportia sortimentului de produse realizat in strainatate fata de intregul sortiment fabricat
si/sau comercializat de intreprindere: Compania Nestlé are in portofoliul sau 202 branduri, dintre care doar 26 prezente in Romania ( cca 13 %). Exista multe piete si segmente de piata pe care Nestle nu a patruns inca in Romania (ex: Nestlé Waters, Nestle HealthCare, Nestle Performance Nutrition s.a.).
Numarul angajatilor intreprinderii ce lucreaza in strainatate in totalul personalului: Produsele Nestle se fabrica in 509 fabrici, distribuite astfel: 220 in Europa, 153 in America si 136 in Africa, Asia si Oceania. Compania are un total de 283 000 angajati.
Activitatea in Romania- evolutie si perspective
Activitatea Nestlé in Romania a inceput in Bucuresti, in iulie 1995, cu un birou de reprezentanta care avea 6 angajati (“Société pour l’Exportation des Produits Nestlé SA”) si se ocupa cu importul de cafea, cereale pentru mic dejun, hrana pentru nou nascuti, supe si cuburi instant. In anul 2000 Nestlé a achizitionat JOE IBC, producatorul local de napolitane, lider de piata cu marca JOE.
Datorita calitatii produselor, s-au dezvoltat si relatiile comerciale externe – in prezent, produsele fabricate la Timisoara se exporta in peste 10 tari.
Vanzarile inregistrate de Nestlé Romania au crescut in perioada 2003 – 2007 cu aproximativ 300%. Un factor de succes in atingerea acestui nivel, l-a constituit instruirea pe plan local si international a angajatilor din departamentul vanzari. Nestlé s-a implicat activ si in pregatirea fortei de vanzare a partenerilor de distributie.
In prezent, portofoliul Nestlé Romania este format dintr-o gama larga si diversificata de produse. Compania este prezenta pe urmatoarele piete cu urmatoarele produse:
Piata cafelei - NESCAFE (NESCAFÉ Braséro, NESCAFÉ Red Cup, NESCAFÉ Gold, NESCAFÉ Gold Decaf, NESCAFÉ Espresso, NESCAFÉ 3in1, NESCAFÉ 2in1, NESCAFÉ Frappé, NESCAFÉ Cappuccino)
Piata bauturilor calde – NESTLE CHOCO
Piata produselor din cacao instant – NESQUICK
Piata napolitanelor –JOE (JOE Momente Crocante, Joe Momente Crocante Glazurat – cu aroma de vanilie sau alune - diferite gramaje)
Piata batoanelor de ciocolata – LION, KIT KAT, AFTER EIGHT
Piata produselor culinare – MAGGI (MAGGI Condiment Universal - MAGGI Appetit, MAGGI secretul gustului, MAGGI Bors- MAGGI Mustar – MAGGI Moments - MAGGI Supe- MAGGI supe standard, MAGGI supe instant - MAGGI Cuburi – MAGGI Cuburi - MAGGI Mixuri de retete – MAGGI Ideea Zilei - MAGGI Piure - MAGGI Piure de cartofi á la minute
Piata alimentelor pentru sugari - Formule de lapte de continuare pentru sugari (NESTLÉ NAN 2 cu Protect Plus si NESTLÉ NAN 3 cu Protect Grow, NESTLÉ NAN HA 2 cu Protect Plus, NESTLÉ LACTOGEN 2 cu Prebio™, ) Produse pentru diversificarea alimentatiei (Alimentatie de inceput (de la 4 luni), Cereale pentru sugari, Piureuri si sucuri pentru sugari, Deserturi pentru sugari, )
Piata cerealelor : Cereale pentru copii (Nestlé COOKIE CRISP, Nestlé NESQUIK, Nestlé CHOCAPIC, Nestlé CINI MINIS, Nestlé HONEY NUT CHEERIOS, Batoane de cereale Nestlé NESQUIK), Cereale pentru adulti (Nestlé FITNESS, Nestlé Gold Flakes, Nestlé CORN FLAKES, Nestlé MUSLI Tropical, Nestlé Musli Traditional, Batoane de cereal Nestle Fitness
Piata hranei pentru animale: Purina One, Pro Plan, Purina Veterinary Diets, Gourmet, Friskies, Dog Chow, Cat Chow, Darling, Snacks and Treats
Dintre acestea, napolitanele JOE, specialitatile NESCAFÉ 3in1, NESCAFÉ 2in1 si mustarul Maggi sunt produse in Romania. Distributia produselor se face atat in magazine, cat si in reteaua HORECA si VENDING. In anul 2006, Grupul Nestlé a achizitionat la nivel regional compania greceasca Delta Ice Cream. In Romania, acesta a devenit Nestlé Ice Cream Romania, produsele realizandu-se in unitatea de productie de langa Bucuresti.
Grupul elvetian a mai detinut o linie de imbuteliere a apei Ana Vie langa Miercurea Ciuc, pe care a transferat-o in anul 1999. In anul 2008, a inchis insa si fabrica de inghetata de langa Bucuresti, si a mutat liniile de productie la unitatea din Varna, Bulgaria.
Compania a avut vanzari de 500 de milioane lei (circa 150 milioane euro) in anul 2009 iar acum este cel mai mare jucator pe segmentul cafelei solubile din Romania, cu marca Nescafe , fiind de altfel lider si in domeniul bauturilor pe baza de ciocolata, al mancarii pentru bebelusi, al cerealelor pentru mic dejun si cel al inghetatei.
Conform estimarilor lui Paul Nuber, fostul director general al Nestlé Romania , capitala este cea mai importanta piata de desfacere pentru Nestlé Romania, aceasta aducand aproximativ 20% din vanzarile companiei
Compania JOE IBC a fost infiintata in anul 1994 avandu-i ca principali actionari pe Florentin si Daniel Banu si Vasile Chiriac. Cei trei au dorit sa investeasca intr-o companie al carei obiect de activitate sa fie productia, iar ideea afacerii cu napolitane a fost dezvoltata avand in vedere faptul ca actionarii de atunci au constientizat costurile scazute de productie in acest domeniu.
La inceput, activitatea se desfasura intr-un garaj de 400 metri patrati, cu 30 de angajati - blaturile de napolitana erau importate din Austria, fiind ulterior taiate si ambalate local. Exista un singur sortiment de napolitane - Vienna Wafers cu crema de cacao si ambalaj auriu. Livrarile la clienti se faceau cu masinile personale ale actionarilor. 
Productia a devenit tot mai complexa, acoperind tot mai mult cererea de pe piata din Romania. Relatiile comerciale externe s-au dezvoltat foarte mult - se exporta in peste 10 tari Grecia, tarile Arabe, Japonia, USA, Germania, Republica Moldova, Ungaria, Cehia, Mongolia, Bulgaria, Egipt, Malta, Suedia, Israel.
Fabrica Nestlé din Timisoara
In 2004, Compania Nestlé Romania sarbatoreste aniversarea a zece ani de prezenta pe piata romaneasca a napolitanelor Joe, produse din 1994 la fabrica sa din Timisoara. Investitiile realizate pana in prezent de Nestlé in Romania depasesc 10 milioane Euro si s-au concentrat in achizitionarea fabricii de la Timisoara, modernizarea liniilor de productie a napolitanelor Joe si deschiderea liniilor de ambalare a pliculetelor de cafea
5. Principalii indicatori economico-financiari
Perspectivele firmei
Mentinerea unei pozitii importante in produsele alimentare de baza. Largirea listei de tari importatoare de produse Nestle- ceea ce ar duce la cresterea ponderii exporturilor si investirea in mai multe unitati de productie pe teritoriul Romaniei.
O alta perspectiva de viitor a firmei Nestle este investirea de aproximativ 500 de milioane de dolari in programul “ Nestle Health Science”, menit sa dezvolte macaruri si suplimente pentru prevenirea diabetului, a obezitatii, a bolii Alzheimer sau a afectiunilor cardiovasculare. Nestlé investigheaza diverse optiuni de reciclare pentru minimizarea volumului de materiale reziduale ce ajung la gropile de gunoi.

Investitii straine Nestlé
Pe 9 decembrie 2010, Nestle a inaugurat o noua fabrica in Orientul Mijlociu, in TechnoPark din Dubai. Aceasta facilitate de productie are ca scop deservirea pietelor Nestle din intreaga regiune. Astfel, compania Nestle isi reafirma angajamentul fata de Orientul Mijlociu cu un proiect in valoare de 136 milioane dolari.
Intinsa pe o arie totala de 310.000 metri patrati si o suprafata de productie de cca 160.000 metri patrati, fabrica din Dubai are momentan 555 angajati specializati in fabricarea, imbutelierea si impachetarea diferitelor produse Nestle, precum laptele Prat Nido, ciocolata Kit Kat si apa Nestle Pure Life.Din 1997 pana in ziua de azi, Nestle a investit peste 400 milioane dolari, detinand si operand un total de 17 fabrici si 37 de birouri in regiune, cu un total de peste 7.000 angajati. Investitiile de capital au contribuit foarte mult la dezvoltarea si incurajarea economiilor nationale din regiune, prin crearea de noi locuri de munca si consolidarea capacitatilor tehnologice si de fabricatie.
In 2009, aportul afacerii Nestle din Orientul Mijlociu a fost de aproape 1,4 miliarde dolari la cifra de afaceri a Grupului. Nido, Cerelac, Nescafe, Maggi si Nesquick fiind cateva din marcile produse in Orientul Mijlociu.
Grupul elvetian Nestle a preluat divizia Nutrition a gigantului farmaceutic Pfizer pentru 11,9 miliarde de dolari in cash, consolidandu-si astfel pozitia de lider mondial pe piata produselor alimentare pentru nou-nascuti. Grupul elvetian era considerat favorit la preluarea Pfizer Nutrition, in principal datorita resurselor financiare considerabile, si platirea tranzactiei in cash.
Compania elvetiana incearca sa-si revigoreze afacerile de pe piata chineza a alimentelor pentru bebelusi, unde este in declin constant din 2005, cand a fost nevoita sa retraga doua varietati de lapte praf dupa ce autoritatile au constatat ca contin prea mult iod.
Piata mondiala a alimentelor pentru nou-nascuti a generat in anul 2011 afaceri de 42,2 miliarde de dolari, din care 43% in regiunea Asia-Pacific, potrivit datelor Euromonitor International
Nestle a cumparat un pachet majoritar al producatorului chinez de dulciuri Hsu Fu Chi pentru 1.210 miliarde de euro.
Producatorul elvetian al cafelei Nescafe, al batoanelor KitKat si al inghetatei Dreyer a achizitionat 60% din actiunile Hsu Fu Chi, companie cu vanzari de aproximativ 560 milioane de euro anul trecut, potrivit publicatie Forbes.
"Parteneriatul propus va consolida prezenta grupului in China", declara Paul Bulcke, CEO Nestle, adaugand ca acest pas demonstreaza devotamentul companiei fata de China si sporeste sansele Nestle de a castiga un portofoliu de brand international si local intr-o piata extrem de dinamica
Full transcript