Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Болести на половата система

No description
by

Borqna Deliyska

on 15 May 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Болести на половата система

Безплодие
Причините една двойка да не може да има деца са много. За безплодие може да говорим една година, след като двойката е започнала да прави целенасочени опити да има деца. Това е периодът, който трябва да се изчака, за да се обърне към специалист. Проблемът е в мъжа или в жената.
Аборт
Абортът е прекратяване на бременността чрез изхвърляне или отстраняване на ембриона или фетуса от матката. Обикновено ембрионът или фетусът не са жизнеспособни извън майчиния организъм. Абортът може да настъпи спонтанно или да бъде предизвикан изкуствено. Спонтанният аборт, известен още като помятане, е резултат от усложнения по време на бременността.Изкуственият аборт може да бъде извършен по желание на майката или по медицински показания.Абортът по желание се разрешава до 12-ата седмица на бременността.Носи риск от инфекции и безплодие, особено при нераждали жени.
Извънматочна бременност
Извънматочната бременност (ектопична бременност) представлява развитие на оплодена яйцеклетка извън маточната кухина. Причината за появата й е нарушен транспорт на яйцеклетката, в резултат на което тя не достига до матката. Нормално оплождането се извършва в маточната тръба и то в нейната разширена част. С помощта на ресничките, покриващи тръбата, зиготата се придвижва към маточната кухина. Този процес най-често продължава около 5-7 дни. Достигнала до матката, зиготата се внедрява в ендометриума.Този процес се нарича имплантация или нидация на яйцеклетката.
Болести на половата система
- намаляват оплодителната способнот и може да причинят безплодие, ако не се лекуват навреме

причини при жена
Гинатрезия-срастване на влагалището на различните му нива
Възпаление на половият орган
Запушване на маточните тръби
Нарушение на овулацията
Захарен диабет
причини при мъж
Нервно-психични фактори
Имунни причини
Токсични причини
Запушени семеотводните канали
Възпление на простатата и семенните мехурчета
Висока температура
Болезнена ментруация- дисменорея


Болезнената менструация (дисменорея) е медицински термин за менструални крампи - тъпи и пулсиращи болки в долната част на корема, които някои жени преживяват преди и по време на менструални кръвотечения. В някой случаи те са достатъчно силни, за да нарушат ежедневната активност на жената.
Крампите обикновено започват три години след започване на менструацията, но могат да се появят и по-късно. Те могат да продължават през 20-те години или до раждането , след което да намалеят по сила или да изчезнат напълно.
Симптомите на болезнената менструация се изразяват в тъпи и пулсиращи болки ниско в корема, излъчващи се към гърба и бедрата. По-рядко тези симптоми се придружават от гадене и повръщане, редки изпражнения, изпотяване и световъртеж.Най-често извън маточна бременност се среща в маточните тръби,рядко в коремната кухина, яйчниците, шийката на матката. Извънматочната бременност продължава да е водеща причина за смърт в първия триместър на бременността. На нея се дължат около 9% от всички смъртни случаи на бременни жени. Честотата й значително се увеличава при жени, които са лекувани преди това за безплодие.Извършване на аборт с кюрета
извършване на аборт с вакуумна тръба
Благодаря за вниманието!
Full transcript