Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Разложување на бела светлина

No description
by

Senay Rustemi

on 6 April 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Разложување на бела светлина

Различниот индекс на прекршување на секоја спектрална боја, е причина што сложената бела светлина при прекршување се разложува на спектрални бои.
Светлината составена од разнобојни компоненти
се нарекува полихроматска светлина.

Разложување на
бела светлина
Дисперзија
Појaвата, белата светлина после прекршувањето да се појавува во спектрални бои се нарекува разложување или дисперзија на бела светлина.
Разложувањето на светлината кога минува низ оптичка призма се вика дисперзија.

Виножито
Виножитото настанува само кога сончевите зраци ги осветлуваат ситните водени капки кои ледат во воздухот.
Сончевата светлина минувајќи низ капките од дождот, еднаш се прекршува при влезот во капките,потоа потполно се одбива од задната страна на капката и конечно повторно се прекршува на излезот од капката.
Изработилe: Шенај Р. и
Зорица М.

n= C /C
2
1
Full transcript