Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Aplicatiile legii lui ARHIMEDE

No description
by

Amalia Mocanu

on 16 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Aplicatiile legii lui ARHIMEDE

Principiul lui Arhimede:
Legea lui Arhimede
Legea lui Arhimede sau principiul lui Arhimede este o lege a staticii fluidelor, care afirmă că un corp scufundat într-un fluid este împins de către fluid, de jos în sus, cu o forță egală cu greutatea volumului de fluid dislocat de către corp. Această forță se numește forță arhimedică sau forța lui Arhimede.
Densimetrul este un instrument utilizat pentru determinarea densitatii lichidelor.El este alcatuit dintr-un tub din sticla, numit plutitor, care contine in partea de jos alice de plumb (lest) prelungit cu o tija gradata.

Densimetrul:
Corpul se scufunda daca greutatea este mai mare decat forta arhimedica.
Aplicatii:orice corp a carui densitate este mai mare decat densitatea fluidului.

Corpuri scufundate in lichid
Corpul se scufunda daca greutatea este mai mare decat forta arhimedica.
Aplicatii:orice corp a carui densitate este mai mare decat densitatea fluidului.
Supraincarcarea vapoarelor a fost cauza a numeroase naufragii.Pentru evitarea lor, inca din secolul al XV-lea, constructorii au gravat pe suprafata laterala a vaporului un semn care indica nivelul maxim de scunfundare a vaporului incarcat.In anul 1876,Samuel Plimsoll a propus Parlamentului englez votarea unei legii care sa oblige armatorii sa graveze pe vapoare linii de incarcare adaptate la diferite confitii de navigatie.
In prezent vapoarele au gravate mai multe linii de incarcare(pentru apa dulce tropicala,apa sarata tropicala , apa sarata in timpul verii,apa sarata in timpul iernii etc).Exista harti care clasifica intinderile de apa in categoriile mentionate.In functie de anotimp se de traseu urmat, capitanul navei stabileste pana la care linie poate fi incarcat vaporul.

Aplicatiile legii lui ARHIMEDE
Andreea Baraboi
Eliza Harasim
Miruna Diaconu
Amalia Mocanu
Malina Caraiman

Corpul pluteste la suprafata lichidului daca forta arhimedica este mai mare decat greutatea corpului.
Aplicatii:navele maritime,barcile, densimetrul.

Linia de incarcare vapoarelor:
Submarinul:
Submarinul este o nava care poate pluti la suprafata apei, dar se poate si scunfuda la diferite adancimi.El are intre peretii sai dubli, rezervoare(numite balast-apa) care se pot umple cu apa din mare; cand se umplu cu apa, greutatea submarinului creste si el se scufunda.
Pentru a reveni la suprafata, apa din rezervoare este evacuata (cu ajutorul aerului comprimat).

Aplicatiile legii lui Arhimede la gaze
Aerostatele sunt alcatuite din anvelope foarte usoare, umflate cu un gaz cu densitatea mai mica decat a aerului inconjurator(hidrogen,heliu,aer cald).Volumul acestei anvelope fiind foarte mare, forta arhimedica este mai mare decat greutatea totala a aerostatului (anvelopa+gaz+nacela.Densitata aerului scade cu altitudinea si de aceea forta arhimedica scade pe masura ce balonul se ridica, el atingand la un moment dat altitudinea maxima.

Balonul cu aer cald:
Baloanele cu aer cald au fost primele aerostate construite.Aerul cu care se umfla anvelopa era incalzit prin arderea paielor umede.Azi,ele utilizeaza flacara obtinuta prin arderea propanului.Baloanele cu aer cald sunt folsite de pasionatii care participa la diferite competitii.

Coroana regelui:
Hieron,regele Siracuzei,comandase unui mester o coroana din aur pur.Banuise ca mesterul folosise si o cantitate de argint,i-a cerut lui Arhimede sa cerceteze compozitia coroanei,lasand-o insa intacta.Intr-o zi,cand facea baie,Arhimede a remarcat ca membrele sale plutesc in apa si par mult mai usoare;a intuit ca un lichid actioneaza asupra corpurilor introduse in el,reusind sa gaseasca solutia problemei.Entuziasmat de descoperirea sa,a uitat ca este dezbracat si a alergat in strada strigand:"Evrika!".
Bibliografie
www.wikipedia.com
www.scribd.com
manual fizica clasa a-8-a
Full transcript