Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Обработка и анализа на расказ Три другари

Активности за работилница со партнер училиште МИО
by

Biljana Curlevska Manevska

on 16 September 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Обработка и анализа на расказ Три другари

Обработка и анализа на расказ
Тројца другари
Цели:
- да ја сфатат и доживеат содржината на расказот
- да научат да го читаат правилно ,тихо и гласно
- да ги воведеме во свесното и во изразното читање
- развивање почит кон јазикот на сите етнички заедници кои живеат во РМ и уочување на големата вредност на луѓето што знаат повеќе јазици
- развивање осет за воочување на добри и лоши постапки
наставни средства
Тек на активностите
техника Аквариум
Евокација
Мотивирање на учениците за обработка на расказот
деца зборуваат на на три јазика
македонски


албански


турски
снимка од разговор
На кој јазик зборуваа / пееја децата?
?
Зошто овие јазици не ги разбирате?
Кој јазик ни е најлесен и најдраг?
Зошто?
Како ќе се разберете со деца
чиј јазик не го знаете?
Како се разбрале трите деца, Македонче, Албанче и Турче, ќе научиме од расказот на Неџати Зекерија
,, Тројца другари ,,
Тројца другари
Оваа сказна се роди во еден лифт
Орхан се беше качил на деветтиот кат, Славко на седмиот, а Агим на четвртиот кат со лифт.Секој од нив зборуваше на својот јазик. Но, сепак се разбраа.
И Орхан, и Славчо и Агим се смееја. Трите деца имаа слична насмевка.Кога децата се смеат, се смеат на ист начин.
Еднаш, за време на одморот, пак се сретнаа.Во училишниот двор меѓу себе ја поделија ужината.Децата и сега не разговараа на ист јазик, но нивната љубов беше иста.
Кога го напуштија училиштето, на улицата забележаа како едно од пооголемите деца на опашката од едно маче врзуваа празна конзерва.Мачето болно мјаукаше.
-Зошто го правиш тоа ? - рече Орхан.
Детето го удри Орхана. Орхан одвај се задржа да не падне на земјата. На Славчо и Агим им беше жал.Заплакаа со него.
Јазикот не е пречка за добро другарување.
Да ги учиме и другите јазици
Во изразување на непосредно целосно доживување разговараме за тоа:
Што најмногу ти се допадна во расказот?
На кој јазик зборуваат?
Каде се среќавале?
Кои деца живееле во иста зграда?Задлабочувањето во содржината
го вршиме со анализа на секоја логичка целина
изведување главни мисли
основна мисла
запишување на таблата
Тројца другари
1. Три деца зборуваа на три јазика.
2. Децата се смеат на ист начин.
3. Детската љубов е иста.
4. Децата плачат заедно.
порака
јазикот не е пречка за
добро другарување.
Читањето и прераскажувањето се врши целосно и по делови
Следи игра
Креативна работилница
роденденски покани на сите јазици од сите етнички заедници кои живеат во РМ
изработка
прослава и размена на картички
Ýçim yanar
Kalbim aðlar
Zor gelir bu ayrýlýk
Henüz erken, daha erken
Doyamadým çok severken

Ben seni günlük sevmedimki
Ben seni bir ömur sevdim
Sen benim umudum herþeyimsin
Aldiðým nefesimsin
Canýmýn içisin

Ýsterim seni
Daha sana doymadýmki
Özlerim seni
Henüz senden kopmadýmki
Full transcript