Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

fakta om oplysningstiden.

No description
by

willy larsen

on 18 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of fakta om oplysningstiden.

Oplysningstiden.
FONTS
Personer i oplysningstiden.
Francois Voltaire

Francois Voltaire blev født d.21. november 1694 i Paris og døde d. 30. maj 1778. Han er deist, som betyder at Gud har skabt verden som et perfekt funktionelt system der kan køre af sig selv, så Gud ikke aktivt behøver at gribe ind i verden. Han var fransk forfatter, dramatiker og samfundskritiker. Blandt Voltaires mest kendte værker er "Candide" fra 1759. Han skrev også en masse citater, blandt andet " Jeg er uenig i hvad De siger, men jeg vil forsvare til døden Deres ret til at sige det". Voltaire var stor forkæmper for ytringsfriheden, friheden til at offentligt ydtrukke sin mening
Jens Schelderup Sneedorff
Jens Schelderup Sneedorff blev født den 22. august 1724 i sorø og døde den 5. juni 1764. Jens Sneedorff gjorde store boglige fremskridt som lille. Han gik meget op i at skrive bøger. Da jens blev ældre kom han på latinskole og universitet. Lidt efter rejste han til Georgia Augusta-universitet i Göttingen som var kendt for sine statsvidenskabelige studier. Hjemvent til danmark blev han på Ludvig Holbergs foranledning ansat som statskundskabs lærer på Sorø akademi.
Tematikker i oplysningstiden.
Hvad kendetegner oplysningstiden
fakta om oplysningstiden.
Varede fra ca. 1690 til 1800tallet.

Vigtige personer i oplysningstiden.
Oplysningsfilosoffer.
Filosoffernes diskussioner.
Rettigheder.
Digternes skriverier.
Kvindernes rettighedder.
Charlotte Dorothea.
Drama/teater
kilder
danskfaget
gyldendal historie 7
litteratur historie for folkeskoler.
Tak fordi I lyttede.
Lavet af Simon, pelle og william.
Ludvig Holberg

Ludvig Holberg blev født den 3 december 1684-den 28 januar 1754. Han blev født i Bergen, søn af oberstløjntnant Christian Nielsen Holberg og Karen Lem

Mange siger at Ludvig Holberg er det danske svar på de franske oplysningsfilosoffer. Han skrev bla. historiske værker, som skulle oplyse læserne så de kunne blive kloge og fornuftige borgere.

I sommeren flyttede Holberg fra Bergens Latinskole til Københavns Universitet Hvor han i sommeren 1704 tog den filosofiske eksamen.Tjensten som huslærer hos en præst havde overbevidst ham om at han hverken ville være lærer eller præst.

I 1717 blev Holberg professor i Købenahvns Universitet.
Ludvig Holberg var meget glad for at skrive. Han skrev både digte, romaner og komedier. Ludvig Hoberg skrev over 30 komedier i 1720'erne. En af hans kendte var Jeppe på bjerget.

Ludvig Holberg var en af oplysningstidens store filosoffer. Han stilte bla. spørgsmålstegn ved kvinder, og deres rettighedder og ligestilling. Og han var også en f dem som stilte spørgsmålstegn ved
Før i tiden havde kvinder ikke så mange rettighedder som de har i dag. Han skrev også tekster for at gøre befolkningen klogere og for at få dem til at bruge deres fornuft og viden.

kirken i krise: I 1700-tallet begyndte folk at blive mere vidne og Man begyndte at sætte spørgsmålstegn ved nogle ting som f.eks. drejer alle planeter rundt om jorden eller drejer de sig rundt om solen i stedet for. Man begyndte også at finde på andre teorier som f.eks. hvordan blev jorden dannet, og er det sandt det med at gud skabte jorden eller var det the big bang.

Før i tiden troede alle folk at verden og universet var skabt af gud. Senere begyndte folk at tro på videnskabsfolkene og deres teorier. Det blev kirkens folk meget vrede over. De var utilfredse over at nogen kunne tvivle på gud.
Hvores Imovie
En af de ting som kendetegner Oplysningstiden er at menneskets fornuft træder meget i fokus. Grundlaget til det skal findes i det vi kalder den ”Naturvidenskabelige Revolution” Det gik pludselig op for videnskabsmænd at du kunne en masse ting om verden og universet. Eks. Er der Newton som opdagede tyngdekraften. Denne teori bygger udelukkende på fornuft, og uden spor af overtro.
Et andet godt eksempel på hvad der kendetegner Oplysningstiden er en af de store Filosoffer Immanuel Kant.


Immanuel kant
Immanuel kant blev født den 22 april 1724 og døde den 12 februar 1804. Han var en tysk filosof. Han var en af de alle mest kendte filosoffer fra Oplysningstiden. Han blev født i Königsberg i Østpreussen.( i dag Kaliningrad) Som var en driftig international handelsby. I 1740 blev han indskrevet ved universitetet, hvor især en mand ved navn Wolffianeren Martin Knutzen kom til at præge ham. Senere arbejdede Kant, som huslærer tre steder i Østpreussen. Han blev lærer i 1755 og fik samme år retten til at forelæse/holde foredrag. Hans forelæsningsemner viser stor bredde; ud over logik og metafysik underviste han bl.a. i matematik, fysik, geografi og pædagogik. Immanuel Kants filosofiske forfatterskab mødte ikke rigtig nogen modstand.
Full transcript