Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

TRANSFORMATORET

No description
by

blin rexhepi

on 31 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of TRANSFORMATORET

Berthama perbehet prej nje numri te madh te fletezave te holla prej hekuri dhe te izoluara ndermjet vete.Bobina qe lidhet me burimin e rrymes quhet primare.kurse bobina prej se ciles del rryma quhet sekondre
Transformatoret
Vegla qe sherben per zvogelimin ose zmadhimin e tensionit ose te rrymes quhet TRANSFORMATOR (qe nga gjuha latine transformatere do te thote te ndërrosh ose shnderrim
Transformatori paraqet nje berthame te hekurit ne forme te katerkendeshit me dy bobina prej perquesve te izoluar dhe te vendosur ne dy anet e kunderta te berthames se hekurit
Kur bobina e pare lidhet ne qarkun me rryme alternative me tension U1, ne te shfaqet fusha magnetike e cila me veprimin e saj indukon tension alternativ U2 ne bobine sekondare.
Zbatimi
Transformatoret kane zbatim te madh ne praktike p.sh ne zilen elektrike,radio dhe stacione televizive,ne aparate te ndryshme te amviserise etj.Me rendesi te veqante eshte zbatimi i tyre ne bartjen e energjise elektrike ne largesi te medha prej centralit ku prodhohet rryma deri te shpenzuesi.
TRANSFORMATORET
TRANSFORMATOR
me ngjyre te kuqe : primare
me ngjyre te kaltert : sekondare
Marredhenia ndermjet ketyre dy tensioneve U1 dhe U2 eshte e njejte me marredhenien e numrit te dredhave N1 ne bobine primare dhe te dredhave N2 te bobines sekondare
Full transcript