Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

Mustafa Zenelhasani

on 28 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

Projekt Fizike Tema : Baraspesha dhe ligjet e ruajtjes ne aktivitetet sportive Nentema : Zbatimet e ligjeve te ruajtjes se energjise ne aktivitetet sportive Objektivat : 1- te evidentoje levizje te caktuara ne aktivitetin sportiv ku zbatohen ligjet e barazpeshes
2- te evidentoje levizje te caktuara ne aktivitetin sportiv ku zbatohen ligjet e ruajtjes se energjise
3-te evidentoje tevizje te caktuara ne aktivitete sportive ku zbatohen ligjet e ruajtjes se momentit
4-te zbatoje sakte ligjet e fizikes per te treguar faktoret qe ndikojne ne kryerjen e nje performance sa me te mire ne levizjet sportive Punoi ne kete projekt :
1-Mustafa Zenelhasani
2-Megi Hoxha
3-Mario Paja
4-Marin Xhaxhiu
5-Mevlida Kerrni
6-Klaudja Tabulla
7-Klea Peza
8-Kristi Thomaraj C’eshte ligji I ruajtjes se energjise ?
Ne jeten e perditshme hasim shume shenderrime energjike . Energjia kalon nga nje lloj ne nje lloj tjeter , keshtu qe ne nje sistem te izoluar eshte e njejta energji , askush nuk mundet te shkaterroje ose te krijoje eneregji . Gjithcka qe ndodh eshte kalimi I energjise nga nje gjendje ne nje gjendje tjeter . Si shembull mund te permendim levizjen e ujit ne hidrocentrale . Uji ne nje lartesi ka energji potenciale , por zbritja e tij ben qe kjo energji kthehet ne energji kinetike . Me pas shohim qe do te jete kjo energji kinetike ajo qe do te vendose ne pune gjeneratoret . Verejme se energjia u shnderrua nga energji potenciale ne energji elektrike . Pra , ne proceset qe ndodhin ne natyre nuk krijohet energji madje as nuk harxhohet energji . Konstantja e energjise eshte e njejte gjate gjithe kohes .


Mustafa Zenelhasani
Tema personale : Zbatimi I ligjeve te ruajtjes se energjise ne sportin e basketbollit

Ne sportin e basketbollit shohim me teper ekzistencen e dy llojeve te energjise :
1-energji kinetike
2-energji potenciale
Gjate zhvillimit te lojes keto energji shenderrohen nga potenciale ne kinetike dhe anasjelltas . Gjate lojes verejme qe :
1-Topi ka energji potenciale me te larte kur ai ndodhet ne duart e lojtarit
2-Kjo energji potenciale kthehet ne enrgji kinetike kur topi prek parketin e fushes
3-Ne momentin kur topi prek parketin merr energjine kinetike me te larte
4-Kur topi kercen shohim qe energjia kinetike shenderrohet ne energji potenciale

Ne ndalim per gjuajtje

Kur lojtari ndalon per gjuajtje verejme qe trupi I tij eshte ne renie te lire . Hapat qe ben sjellin qe ndalesa e tij behet me e shpejte me ane te kercimit , keshtu lojtari merr nje qendrueshmeri me te larte ne pozicionin e tij . Ndersa topi , meqe lojtari ka ndaluar , nuk kryen levizje , pra eshte ne bashkeveprim me doren e njeriut . Shohim qe mes tyre ka energji potenciale .
Gjate gjuajtjes se topit

Si shembull mund te permendim pozicionin e gjuajtjes te cilin e merr lojtari ne loje . Po ta shikojme me kujdes figuren do te kuptojme qe topi ndodhet ne nje lartesi te caktuar , nderkoh qe ia vlen te permendim edhe ndikimin e peshes se topit . Shkeputja e topit nga duart e lojtarit kerkon nje force te caktuar . Energjia qe perdoret eshte energjia potenciale . Tashme topi , me nje shpejtesi te caktuar , do te ngjitet ne nje lartesi te varur nga forca e ushtruar . Topi tashme ka kryer nje zhvendosje dhe ka karritur ne nje pike kulmore ku trupi do te kryej renie te lire . Ne piken kulmore do te kete energji kinetike . Po te kryhen matjet e sakta do te verejme se vlerat e energjise potenciale dhe asaj kinetike jane te barabarta . Renia e lire qe kryen trupi eshte vetem nje faze kalimtare qe kryen trupi per te kaluar nga energji potenciale , ne energji kinetike . Ne kete menyre eshte zbatuar ligji I ruajtjes se energjise .
Full transcript