Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Enigma Otiliei

Familia
by

Tanasoiu Andreea

on 6 May 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Enigma Otiliei

Enigma Otiliei Este un roman balzacian.
Alcătuit din douăzeci de capitole,este construit pe mai multe planuri narative,care urmăresc destinul diferitelor personaje,conferind dimensiune celor două conflicte familiale.
Dintre cele două planuri principale,un plan urmăreşte familia Tulea şi lupta acestora pentru moştenirea lui Costache Giurgiuveanu şi pentru înlăturarea Otiliei.Celălalt urmăreşte progresul şi maturizarea lui Felix,care,rămas orfan,vine să studieze medicina în Bucureşti.Planurile secundare sunt utilizate pentru a susţine imaginea amplă a societăţii citadine. Conflictul Conflictul romanului se bazează pe relaţiile dintre două familii înrudite, care sugerează universul social prin tipurile umane realizate.
O familie este a lui Costache Giurgiuveanu, posesorul averii din care fac parte Otilia Mărculescu, o adolescentă orfană, fiica celei de-a doua soţii decedate a lui moş Costache şi Felix Sima. Pascalopol, un prieten al bătrânului, este atras în familia Giurgiuveanu de afecţiunea pentru Otilia, pe care o cunoştea de mic.
Clanul Tulea este alcătuit din soţul Aglaei, Simion Tulea, şi cei trei copii ai lor: Olimpia, Aurica şi Titi. În această familie pătrunde Stănică Raţiu, care este căstorit cu Olimpia şi care doreşte să obţină zestrea ei. Pe fondul infinitelor răutăţi împotriva Otiliei şi a luptei acerbe pentru moştenire, clanul Tulea cunoşate declinul familiei. Căsătoria Căsătoria face parte dintre preocupările unor personaje: Aurica, fata bătrână, are obsesia căsătoriei. Pascalopol doreşte să aibă o familie şi se căsătoreşte cu Otilia. Stănică se însoară cu Olimpia pentru zestrea niciodată primită. Felix se va căsători, ratând relaţia cu Otilia, după ce îşi va face o carieră.
Banul prevesteşte relaţia dintre soţi. Stănică se însoară pentru a-şi face o situaţie materială, dar nu-şi asumă rolul de soţ sau de tată. În clanul Tulea, rolurile sunt inversate: Aglae conduce autoritară,iar, mai târziu, îşi abandonează soţul într-un ospiciu. Statutul paternitatii Sentimentele paterne ale lui Costache Giurgiuveanu pentru Otilia sunt invinse de avariţia personajului,el neputând asigura "fe-fe-fetiţei" lui traiul în viitor.
Pascalopol nu defineşte foarte bine sentimentele faţă de Otilia,nu ştie cât o iubeşte ca un tată sau ca iubită. Nu poate distinge "ce e patern şi ce e viril" in relaţia sa cu tânăra Otilia.
Relaţia familiară a Aglaei cu fratele ei, Costache,se degradează profund din cauza averii acestuia,distrugând orice sentimente fraterne între cei doi.
Full transcript