Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

празнувања

Празнувања / ИКТ + МИО
by

Ч2 13

on 14 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of празнувања

празнувања
Кои празници се
прославуваат во РМ?
државен празник
Велигден или Ден на Воскресението Христово е најважниот верски празник во православниот календар.
Христијанските верници со овој празник го прославуваат воскреснувањето на нивниот
бог Исус Христос по неговата смрт со распнување околу 27-33 година н.е.
Тоа се случило на третиот ден по
неговата смрт, сметајќи го и денот на смртта т.е. првиот ден недела
после Велики петок.

Велигден
државен празник
Бајрам
Што е празник?
Како се прославуваат?
Сликата
на училиштето
и сликата на паркот
сликата на птиците
и сликата на воздухот
сликата на срцето
и душата среќна
сликата на љубовта
е сликата на
татковината
8 ми септември
Денот на независноста во Македонија е државен празник кој се празнува во Македонија на 8 септември.
Празникот ја означува сувереноста, независноста и самостојноста на Македонија и македонскиот народ.
Бајрам
Бајрам
два големи мухамедански празника во годината.
Првиот Рамазан Бајрам, трае 3 дена еден по друг започнувајќи од првиот ден од месецот шевал, односно десеттиот месец според арапскиот календар.

Вториот празник, Курбан Бајрам, трае 4 дена (10-13 зулхиџет, односно дванаесеттиот месец според арапскиот календар) и се вика таканаречениот празник на жртвата затоа што тогаш се колат овни и им се делат на сиромасите.
Баклава
нова година
државен празник
Овие празници се празнуваат
и прославуваат во нашата држава.

Тоа се државни празници
Постојат и други
празници.

Јас и моите
другарчиња
учествуваме во
подготовките за празниците
11 октомври
8 ми март
Родендени
задача
работен дел во учебникот страна
95
домашна работа
Да се залепат
сликички во блокчето
празнувања
октомври 2013
Biljana CM
Ден на востанието на Македонија или Ден на народното востание на македонскиот народ познат и само како 11 Октомври е државен празник кој се празнува на 11 октомври во Македонија. Востанието е против фашизмот и со тоа започнува борбата за ослободување на македонскиот народ.
Нова година е денот што го одбележува почетокот на новата календарска година. Римската нова година е на 1 март, а овој ден се прославува на различни начини во многу култури
Велигденските јајца се обележје на големиот христијански празник Велигден.
Јајцата се бојосуваат (вапцуваат) и се украсуваат во текот Велика недела , најчесто на Велики четврток или Велики петок.
Божиќ
Божиќ е денот на христовото раѓање според христијанската традиција. Тоа е втор најголем празник во христијанството, по Велигден. Црквите кои го користат Грегоријанскиот календар, вклучувајќи ги сите католички, протестантски и повеќето православни цркви, го прославуваат на 25 декември. Црквите кои го користат Јулијанскиот календар, вклучувајќи ја и Македонската православна црква, го прославуваат Божиќ на 7 јануари.
Со вечерата на денот пред Божиќ (Бадник) завршуваат предбожиќните пости.
Во повеќето земји во светот со значителен дел на христијанско население, вклучувајќи ја и Република Македонија, Божиќ е празник и неработен ден.
во РМ
Full transcript