Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Renaissance Museum

No description
by

Fong Wong Ip

on 12 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Renaissance Museum

KLEDING
KUNST
Nog meer wetenschap
Nog meer humanisten
INHOUD
WETENSCHAP
ARCHITECTUUR
Nog meer kleding
Nog meer kunst
HUMANISTEN
Inleiding
Kleding
Kunst
Humanisten
Wetenschap
Architectuur
Religie
Nog meer...
Persoonlijke informatie

Kleding

Aan het begin van de vijftiende eeuw ontstond er in Italië een hernieuwde belangstelling voor de kunst en cultuur van de klassieke oudheid, deze periode kreeg de naam Renaissance.
Bouwkunst, schilderkunst en beeldhouwkunst werden in de Renaissance voor het eerst als vrije kunsten gezien in plaats van een soort ambachtelijk handwerk.
KUNST
Het Renaissance Museum
In de architectuur van de Renaissance werden veel zuilen gebouwd uit de tijd van Grieken en Romeinen. De zuil links is de Dorische zuil, de meest eenvoudige van de drie, zonder voetstuk met een onversierd kapiteel ( bovenstuk). De middelste zuil is de Ionische zuil, met een eenvoudig voetstuk en een eenvoudig versierd kapiteel. De zuil rechts is de Korintische zuil met een kapiteel versierd met acanthus bladeren.
De school van Athene (Rafael, 1510)
http://www.scholieren.com/samenvatting/2137
Bron:
De school van Athene is een van de bekendste schilderij uit de Renaissance. Dit kunstwerk van Raffaello Sanzio (1483-1520) - ook wel 'Rafael' - hangt in het Vaticaan. Belangrijk zijn de wijzende vingers van de twee centrale figuren in het centrum van het schilderij: Plato en Aristoteles. De een wijst naar de hemel boven, de ander naar de aarde beneden. Dat staat voor het verband tussen de mens, hemel en de aarde.
Bron:
http://www.humanistischecanon.nl/renaissance/rafa_l_sanzio__school_van_athene__1509_
De kleding in de Renaissance was erg opvallend doordat er veel
kleuren werden gebruikt. Veel gebruikte stoffen waren: zijde, damast, brokaat en fluweel. Sieraden zoals gouden kettingen
en ringen werden door vrouwen én mannen gedragen. De kleding werd bepaald door rijke kooplieden en werd aangepast aan het volk. Daardoor verschilde de kleding een beetje in elk land.
Bron:
In 1505 krijgt Michelangelo de belangrijkste opdracht van zijn hele carrière tot dan toe. Paus Julius II vroeg hem naar Rome te komen om een graftombe voor hem te ontwerpen. Maar in dezelfde tijd waren er nieuwe stedenbouwkundige projecten, waaronder de bouw van de Sint-Pieter. Hierdoor moest Julius II de bouw van zijn graftombe uitstellen en zijn geld besteden aan de Sint-Pieter. Uiteindelijk werd 32 jaar na het overlijden van de paus in 1545 het monument voltooid en dit is te vinden in de San Pietro In Vincoli.
Mozes is slechts 1 van de beelden die deel uitmaakt van het grafmonument van paus Julius II.
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/kunst/11949-mozes-van-michelangelo.html
Bron:
http://www.scholieren.com/profielwerkstuk/25333
Mozes (Michelangelo, 1516)
WETENSCHAP
Vrouwen droegen in de 1ste helft van de 16e eeuw ijzeren korsetten, hierdoor was het bovenstuk van de jurk erg strak. De rokken waren heel wijd en werden ondersteund door hoepels. De mouwen plooiden en het decolleté van de jurk was vierkant. Vaak werd er een gordel en een borstsieraad gedragen. In de tweede helft van de 16e eeuw bleef de meeste kleding van de vrouw hetzelfde. Het enige wat veranderde was dat de decolleté verdween. Vrouwen droegen japonnen, waaruit een klein gelpooid kraagje kwam.

Na periodes van beperkte wetenschap begon deze in de Renaissance weer op te bloeien. De mens verruimde zijn kijk en keek niet meer op een eentonige manier tegen de wereld aan. Het kerkelijk wereldbeeld veranderde in een individueel wereldbeeld. De wetenschap kreeg door de stagnatie van de kerkelijke invloed meer vrijheid en begon zich steeds meer te ontwikkelen. De methode waarop wetenschap werd uitgevoerd veranderde ook definitief. In de loop van de 16e en 17e eeuw werd er meer waarde gehecht aan eigen observatie en zelf experimenteren. Men begon te beseffen dat wanneer je de oorzaken van dingen onderzoekt je machtige sleutels in handen hebt om niet alleen de wereld te begrijpen maar ook om hem te veranderen. De moderne wetenschap was geboren.
Vrouwenkleding uit de eerste helft van de 16 eeuw
Voor de mannen waren er in de eerste helft van de 16e eeuw twee soorten kleding. In Engeland en Duitsland was de mannenkleding erg breed, bijna vierkant. Aan de brede jassen zat vaak bond en in de mouwen zaten spleten. De jassen reiken tot de knieën en hebben een grote kraag. In Spanje droegen mannen korte ballonbroekjes met spleten. Onder deze broeken droegen ze strakke kousen. Hierbij werd meestal een stijve molensteenkraag gedragen met een korte cape. De mannen droegen een baret met veren. Om het bovenlichaam draagt de man een buis met lange mouwen. Deze mouwen zijn ook versierd met spleten. In de tweede helft van de 16e eeuw droegen mannen in Spanje na het verbod op luxe van Filips II, een klein onversierd kraagje. In Spanje hadden de mannen een spits baardje en een snor. De schoenen waren donker en gesloten. Veel mannen droegen schoudercapes
Mannenkleding in Duitsland/Engeland in de eerste helft van de 16 eeuw
Bron
:
http://www.scholieren.com/profielwerkstuk/25333
Humanisten
Humanisten zijn filosofen die de mens centraal stellen. Daarom werden ze humanisten genoemd, naar ''
humanitas
'' Latijn voor '' menselijkheid''. Zij geloofden, dat je met eigen inspanning je leven kon verbeteren. Humanisten vonden dat je niet alles moest geloven, maar ook zelf moest nadenken. Het hoogste ideaal was de ''
homo universalis
'', de mens die van alles iets weet. Ook hadden de humanisten veel kritiek op de Geestelijken.
Bron:
VWO2 geschiedenis lesboek
Geschiedeniswerkplaats
Erasmus is een belangrijke humanist in de geschiedenis. Hij was geboren in 1466 in Rotterdam. Hij werd beroemd doordat hij fouten ontdekte in de eerste Bijbelvertaling ( het Vulgaat). Eerst wilde niemand hem geloven en zelf twijfelde hij ook. Uiteindelijk maakte hij een nieuwe vertaling van de Bijbel, die hij in 1516 af had. Een ander erg belangrijk en beroemd boek van Erasmus was ‘Lof der Zotheid’. In dit boek wees hij nog meer fouten aan. Zoals dat de kerk niet bezig was met het geloof, maar met bijgeloof, rijkdom en macht. Ondanks dat bleef hij toch katholiek. Hij was bang om opgepakt te worden door de Inquisitie, de rechtbank van de Katholieke kerk.
Ferhan Balci,
Fong Wong Ip
2VG
2014/2015

Een andere belangrijke humanist was de Duitse monnik Maarten Luther. Hij keurde priesters, het priestersambt en kerk af. Hij vertaalde de Bijbel naar het Duits, zodat iedere gelovige het voortaan zelf kon lezen inplaats van te luisteren naar de priesters. Door Luther begon de Reformatie, of kerkhervorming in 1517. Dat was een beweging die het christendom wilde hervormen. Door de Reformatie viel de kerk van Rome uiteen in twee groepen: de rooms-katholieken die trouw bleven aan de paus, en de protestanten, die zich afsplitsten van de Roomse kerk.
Galilei wordt gezien als een van de belangrijkste wetenschappers uit de oudheid. Hij wist met een telescoop de manen van Jupiter te volgen. Hij kwam er achter dat de maan er heel erg aards uitzag: de maan heeft dalen en bergen. Hij merkte dat de manen niet om de zon , maar om Jupiter heen draaiden. Hiermee bewees hij dat de aarde ook een planeet is, wij draaien net als andere planeten om de zon. Galilei was een sterke filosofische denker. Hij wist, dankzij zijn ontdekkingen, hele theorieën van de oudheid onderuit te halen. Hij wist bijvoorbeeld de theorie van de onder- en bovenwereld te ontkrachten: de hemel was namelijk niks, alleen een uitzicht op het universum.
Galileo Galilei
Desiderius Erasmus
Newton was de laatste geleerde en waarschijnlijk ook de belangrijkste. Newton wist drie natuurkundige wetten uit te werken: de wet van traagheid, kracht verandert de beweging en de actie-reactiewet. Newton ontdekte, door de wetten van Keppler. Newton schreef al zijn theorieën op voor andere geleerde. Doordat hij het opschreef, hebben we nu nog steeds al zijn theorieën. Isaac Newton was geïnteresseerd door het heelal en de aarde en wilde de natuur verklaren.
Isaac Newton
http://plazilla.com/page/4294988294/wereldbeeld-en-wetenschap-in-de-renaissance
Bron:
Maarten Luther
RELIGIE
In de tijd van de Renaissance waren mannen en vrouwen vaak bang voor de dood. Ze waren erg bang om onverwachts en onvoorbereid dood te gaan. Ze zouden als ze dood waren voor de goddelijke rechter moeten komen zonder de laatste sacramenten te hebben ontvangen, waardoor ze niet naar de hel hoefden waar ze eeuwig gemarteld zouden worden. De paus en de bisschoppen waren hoge heren, die plezierig leefden.
http://www.scholieren.com/werkstuk/8553
Bron:
http://www.tijdvakken.nl/renaissance-en-wetenschappelijke-belangstelling/
Bron:
Mensen die bang waren voor de dood, konden zogenaamde “aflaten” kopen. Deze aflaten werden gekocht tegen betaling van veel geld en door pelgrimstochten waarbij aalmoezen werden geschonken. De kerk zei dat je daarmee in het Paradijs zal worden toegelaten. De pauzen zeiden dat ze dit deden voor de bouw van Sint Pieter, maar ze gebruikten een deel van het geld voor hun zelf.
“Dit kan niet langer!” Dacht Maarten Luther, een monnik uit Wittenberg. In 1517 maakt hij “95 stellingen” openbaar en protesteerde tegen de kerk. In 1520 ging hij in 3 geschriften dieper op zijn kritiek. Hij verklaarde dat de Paus, net als de christenen verbonden was aan het heilige schrift. De gedachte van Luther sprak veel Christenen aan. Hij overtuigde ze, door te zeggen dat alleen het geloof en de ziel van de verdoemenis hen kon redden., Het was nodig om op God te vertrouwen en Hem dankbaar te zijn, want Hij is degene die deed wat Hij wilde.
http://www.scholieren.com/werkstuk/8553
Bron:
Aflaten kopen
Aflaten van H. Missiekruis
Maarten Luther

De paus liet in 1521 Luther vermoorden door Karel V. Zijn boeken mochten niet gedrukt, verkocht en verspreid worden. Toch waren er in Duitsland verschillende vorsten, die het eigenlijk wel met Luther eens waren. Het protestante geloof was geboren.
Persoonlijke Informatie
RELIGIE
Architectuur
Bron:
VWO2 Geschiedenis lesboek Geschiedeniswerkplaats
In de bouwkunst van de Renaissance werden er vaak delen van gebouwen uit de klassieke oudheid nagebouwd, zoals zuilen en boogvormen. De meest belangrijkste verhoudingen werden gevormd door de diagonalen van een gelijkzijdige of regelmatige vijfhoek die een vijfhoekige stervorm (pentagram) vormen. De verhouding waarin de zijden van het pentagram elkaar delen is ook wel bekend als: de gulden snede. Compacte bouwvolumes, zoals de cilinder of halve bol werden in het gebouw verwerkt en centraalbouw werd veel toegepast.Materialen zoals baksteen en beton werden opnieuw gebruikt. Het gebruik van deze materialen maakten de constructie en de bouw van grote bouwwerken makkelijker.
Bronnen:
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/kunst/99749-de-renaissance-veranderingen-in-kunst-en-architectuur.html
http://www.scholieren.com/samenvatting/2137
Bron:
http://www.angelfire.com/ks2/hellas/hellas/2/de_soorten_zuilen.htm
De koepel heeft een belangrijke betekenis in de architectuur van de kerken. Het stelt de hemelse harmonie voor, door zijn verhoudingen en zijn meetkundige zuivere vormen (cirkel). In het kort: de koepel is symbool voor de hemel. De architecten wezen iedere overbodige versiering af en gebruikten de klassieke bouwordes zoals voorgeschreven in de klassieke oudheid. Ze kozen er dus niet voor om de vormen uit die tijd te veranderen of aan te passen. Zo werd de beeldtaal van de klassieke oudheid gebruikt voor christelijke bouwwerken.
Bron:
http://kunstgeschiedenis.jouwweb.nl/architectuur/renaissance3
Mannen dragen in de tweede helft van de 17e eeuw een grove jas die tot de knieën reikt. Deze jas heeft grote zakken en enorme mouwen. Over de hele jas zijn knoopsgaten aangebracht, de jas wordt echter open gedragen. Onder de jas draagt de man een vest met zakken, die even lang is als de jas. De broek was meestal niet te zien door de lange jas en het vest. Om de hals droeg hij een lange witte sjaal. Later worden de uiteinden van de sjaal door de knoopsgaten gestopt.
Om groter te lijken droegen de mannen schoenen met hakken.Lodewijk XIV verloor zijn eigen haar en daarom schafte hij een pruik aan. Dit werd een rage. De pruik moest golvend zijn en werd van voren opgekamd.
Pruiken waren wit en bepoederd met krijt of meel. Ze werden steeds indrukwekkender. Gezichten werden wit geschminkt en op de wangen bracht men schoonheidsvlekjes, Tache-de Beauté, aan. De lippen en wangen werden rood geschminkt. Wenkbrauwen werden als hoge bolle lijnen getekend
Mannenkleding uit de tweede helf van de 17e eeuw
Bron:
http://www.scholieren.com/profielwerkstuk/25333
De kleding van de vrouw wordt deftiger en stijver.
De taille is smal en wordt ingesnoerd. De rok is stijf en kegelvormig, maar hij is aan de onderkant minder wijd dan in het begin van de 16e eeuw. De diepere kleuren worden veel gebruikt en men draagt vaak fluweel. De japon sloot netjes aan en de hals was diep uitgesneden. Rondom de diep uitgesneden hals was een smal stukje kant. Het lijfje was versierd met een driehoekig borststuk en halflange mouwen met brede stroken kant.
De rok was van voren gespleten en naar achteren omgeslagen, hierdoor was de voering zichtbaar. Op de onderrug werd een versteviging aangebracht. De rok sleepte aan de achterkant over de grond.
Vrouwenkleding uit de tweede helft van de 17e eeuw
Bron:
http://www.scholieren.com/profielwerkstuk/25333
Bron:
http://www.scholieren.com/profielwerkstuk/25333
Johannes Calvijn, geboren op 10 juli 1509 en gestorven in 1564, was een invloedrijke hervormer. Volgens zijn leer, het calvinisme, was zelfs geloven in God een garantie dat iemand in de hemel kwam. Voordat mensen werden geboren stond het al vast of ze in de hemel of de hel zouden gaan. Volgens Calvijn had toch ieder mens de plicht om God te dienen met een leven vol gebed, matigheid en arbeid.Toen hij in 1536 in Genève verbleef, werd hem gevraagd te helpen bij het hervormen van het geloofsleven. Sinds het katholicisme er was uitgebannen, werd er alleen nog maar gefeest. Al snel bracht Calvijn het openbare leven en stadsbestuur onder toezicht van de kerk. Zijn regels waren echter zo streng dat veel burgers na twee jaar genoeg van hem hadden en hem lieten verbannen. Enkele jaren later nodigde het Geneefse stadsbestuur hem opnieuw uit. Genève werd een voorbeeld voor calvinistische gemeenten. Vanaf 1540 verspreidde het calvinisme zich vanuit Zwitserland door heel Europa.
Johannes Calvijn
Bron:
VWO2 Geschiedenislesboek Geschiedniswerkplaats
Klas:
School:
Vak:
Docent:
Ferhan Balci
Calandlyceum
2 VG
Geschiedenis
Dhr. Mica
Einde!
De Mona Lisa is gemaakt met olieverf, door de Italiaan Leonardo da Vinci.
Het werd gemaakt tussen 1503 en 1507.
Ondanks dat het zo'n indrukwekkend schilderij is, is La Joconde, zoals het schilderij ook wel genoemd wordt, slechts 77 x 53cm groot.
De vrouw op het kunstwerk is waarschijnlijk Lisa del Giocondo, dit verklaart ook de Franse naam van het kunstwerk "La Joconde."
Er gaan echter ook geruchten dat Leonardo da Vinci zichzelf heeft nageschilderd als vrouw.
Het schilderij hangt tegenwoordig zwaarbewaakt in het museum Het Louvre te Parijs, voor deze tijd was het onder andere in bezit van Napoleon.
In 1911 is het schilderij op klaarlichte dag gestolen, nadat het werd teruggevonden werd het veilig opgeborgen achter een glazen plaat.
Mona Lisa
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/kunst/1172-de-mona-lisa-la-joconde.html
Bron:
De eerste twijfelaar van het Griekse systeem kwam in de 16e eeuw. De Poolse arts en jurist Nicolaus Copernicus publiceerde in 1543 een boek, de revolutionibusorbiumcoelestium (over de omwentelingen van de hemelse sferen). Het is een zeer technisch boek, niet veel mensen begrijpen het. Copernicus ging er vanuit dat de zon niet om de aarde draaide, maar de aarde om de zon. Alle planeten draaiden zo om de zon, behalve onze maan, die was de uitzondering op deze regel. Hij wist dit filosofisch te beargumenteren: De s-bochten wist hij met behulp van wiskundige modellen te verklaren. Maar hij kon één ding niet achterhalen: Als de zon het middelpunt was, dan zou de aantrekkingskracht daar naartoe gaan, maar waarom valt hier alles dan toch naar de aarde? Mede daarom verviel zijn plan. Men noemt dit systeem het heliocentrisme.
http://plazilla.com/page/4294988294/wereldbeeld-en-wetenschap-in-de-renaissance
Bron:
Copernicus
Fong Wong Ip
Inleiding
Waarom deze presentatie?
Wij hebben gekozen voor deze presentatie, omdat we een opdracht moesten maken van het werkboek.
We gaan vertellen over 6 onderwerpen in de Renaissance. We verwachten dat jullie zonder vermoeidheid onze interessante presentatie te luisteren. We hopen jullie veel nieuwe informatie mee te geven.
Full transcript