Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

Kedves Áron

on 3 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

Arkhimédész Élete Arkhimédész görög természettudós, filozófus, csillagász, matematikus, fizikus és mérnök volt. Fiatal korában Egyiptomban, Alexandriában élt.

Itt kezdte kutatásait. Arkhimédész az összes Európai középkori matematikust felülmúlta. Sikerült egy olyan helyi értékes számrendszert kidolgoznia amiben le tudta írni a nagyon nagy számoka. Alexandria Az Arkhimédészi csavar Egyik leghíresebb találmányát is itt készítette. Arkhimédészi csavar amit a kútból való vízfelhozására használtak. Ez gyorsabb és hatékonyabb volt a vödröknél. Hieron király Egyszer Arkhimédészt Hierón király egy nagyon fontos feladattal bízta meg. Meg kellet állapítania, hogy a király koronája tényleg szín arany-e vagy az ötvös ezüstöt kevert bele.
Arkhimédésznek meg kellet volna mérni a korona sűrűségét. Tudta, hogy sűrűség a tömeg és a térfogat hányadosa. Megmérte a tömegét a koronának, de nem tudta megmérni a térfogatát.
A legenda szerint, akkor jött rá a megoldásra amikor a már teljesen tele lévő fürdőkádjába belemerült. Annyi víz folyott ki a kádból amennyit a teste kiszorított. Később Siracusába költözött. Amikor a rómaiak Marcellus vezetésével megtámadták Siracusát. A város védésére sok hasznos gépet készített. Ennek köszönhetően sokáig bírták a túlerővel szemben.
Az egyik monda szerint a támadó római hajókat tükrökkel gyújtotta fel. Valószínűleg csak elvakította a legénységet és utána tüzes nyilakkal gyújtatta fel a hajót. Siracusa Halála Marcellus megparancsolta hogy Arkhimédészt ne öljék meg. Egy katona mégis leszúrta, mert rákiáltott "Ne zavard köreimet!" Arkhimédész sírját, pedig kívánsága szerint készítették el.
Full transcript