Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Tema: ,,Problema lichidarii decalajelor economico-sociale di

No description
by

Doinita Railean

on 26 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Tema: ,,Problema lichidarii decalajelor economico-sociale di

Tema:
,,Problema lichidarii decalajelor economico-sociale dintre statele dezvoltate si cele slab dezvoltate.
Problema mentinerii pacii''

Decalajul dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare s-a pastrat,mai mult decit atit sa agravat.Organizatiile internationale care deruleaza pentru dezvoltarea tarilor sarace-ONU,FAO,PNUD si altele.
19% din populatia planeteu traieste in tari bogate,dar consuma 80% din resursele natural valorficicate pe glob.

Decalaje intre tarile bogate si cele sarace exista nu doar referitor la venitul national ori PIB-ul pe cap de locuitor,dar si in alte domenii:
-hrana (cantitatea de calorii ce revine fiecarui locuitor)
-apa (calitatea apei potabile)
-energie electrica (consumul de kw/ora pe locuitor in tarile subdezvoltate este de mai putin de 200,chiar sub 50,iar in cele dezvoltate peste 20 000 si chiar 30 000kw/ora)
(cca 1.5 mlrd de oameni folosesc pentru foc lemnul,construind la nimicirea padurilor)
-educatie (nr mic de elevi in tarile subdezvoltate)
-ocrotirea sanatatii (nr de locuitori ce revin la un medic,nr locurilor de spitalizare este mai mic in tarile subdezvoltate).


Inegalitatea si discriminarea,chiar si intre tarile dezvoltate.In SUA,tara cu cea mai puternica economie din lume,la inceputul anilor 90 nr. saracilor depasea cifra de 35 mln,iar nivelul saraciei cunostea diferente entice ,fiind mai ridicat in rindul afroamericanilor.
Saracia,foametea,somajul,lipsa conditiilor elementare de viata,datoriile financiare mari fata de tarile puternic dezvoltate,fluxurile de refugiati,poluarea mediului inconjurator etc. reprezinta cele mai mari problem ale omenirii.
O consecinta a decalajelor economice este impactul asupra mediului inconjurator,si anume exportul de poluare.Construirea de catre tarile dezvoltate a interprinderilor industriale mari:combinate siderurgice,rafinarii si combinate petrochimice,uzine de ingrasaminte chimice,in tarile in curs de dezvoltare are ca urmare poluarea pe scara larga a mediului.
Tarile in curs de dezvoltare sint caracterizate de un spor demograpfic accelerat,dezvoltare economica slaba,predumenatia populatiei rurale,existenta unei agriculturi extensive traditionale,speranta mica de viata la nastere.Aproximativ 1,2 mlrd de oameni,inclusive 600 mln de copii traiesc in saracie,nu beneficiaza de asistenta medicala,o buna parte dintre ei nu stiu sa scrie si sa citeasca.
Mentinerea pacii pe intreaga planea si prevenirea unui conflict nuclear global reprezinta obiective imperioase ale omenirii.In present exista reserve mari de armament modern si mijloace de exterminare in masa.
Caile de depasire a subdezvoltarii economice a tarilor in curs de dezvoltare sunt:
-dispersarea teritoriala a ariilor culturale(progresul culturii la nivel global)
-mondializarea si globalizarea realizarilor stiintifice si tehnologice
-reducerea cheltuielilor militare in statelele puternic dezvoltate
- sprijinirea tarilor sarace

Un razboi mondial nuclear ar conduce la pierirea vietii pe Pamint .Doar un nr mic de tari poseda arme nucleare,dar nr lor poate spori.Razboiul modern atrage dupa sine devastari ale mediului de largi proportii asa cum au demonstrate conflictele armate din Vietnam,Afganistan,America Centrala,Golful Piersic etc.
Mentinerea trupelor militare intr-o stare permanenta de pregatire de lupta impune conditii foarte severe pentru suprafetele de pamint.
Manevrele militare distrug vegetatia,peturba habitatul animalelor salbative,erodeaza si compacteaza solul,deviaza cursurile de apa,producind inundatii.
Mentinerea pacii pe Pamint si prevenirea unui conflict nuclear constituie o problema de prim ordin pentru intreaga omenire.Actualmente sint semnate acorduri interstatale de reducere a arsenalului militar,are loc conversia complexului militar-industrial,dar cu regret nu putem spune ca pericolul real al unui conflict termonuclear este depasit.
Persista aspecte ale pericolului militar:exista conflicte regionale si chiar razboaie,sint mentinute blocurile militare,se practica comertului cu armament.Rezolvarea problemei pacii pe Pamint va diminua evident decalajul dintre statele puternic dezvoltate si cele subdezvoltate,cu implicatii pozitive ,cu implicatii pozitive serioare asupra situatiei ecologice globale.
Full transcript