Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Venstres tidslinje

No description
by

the SBBRP

on 4 October 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Venstres tidslinje

1848–1864: Demokratiet opstår I tiden fra 1848 til 1864 opstod der i Danmark tre politiske grupper, der fik navnene
Venstre, Centrum og Højre. Venstre var den eneste gruppe, der var organiseret før 1848.
Den hårde kerne i gruppen var Bondevennernes selskab – dannet af bønder
og liberale fra byerne. 1870: Venstre dannes Højres overlegne attitude var med til at skabe sammenhold i Venstre-grupperne i Folketinget. Efter et kortere forberedende arbejde blev der sidst i juni 1870 udsendt en udtalelse, der på én gang kunne meddele Venstre-gruppernes sammenslutning i Det forenede Venstre og samtidig tjene som et fælles program. 1901: Systemskiftet Øverst på Venstres ønskeseddel stod fra 1870 kravet om indførelse af parlamentarisme – altså, at en siddende regering (evt. en mindretalsregering) ikke må have et flertal i Folketinget imod sig. Dette system har vi i dag. Det blev en fast regel fra 1901 men først indført i grundloven ved ændringen af 1953.
1945: Efter 2. Verdenskrig
I 1941 havde Venstre fået ny formand: Knud Kristensen. Valget i oktober 1945 gav fremgang til Venstre, der dannede en mindretalsregering med Knud Kristensen som statsminister, Thorkil Kristensen som finansminister og Erik Eriksen som landbrugsminister. Regeringen fik "humaniseret" det retslige opgør efter krigen men havde store problemer med forsyningspolitikken.
1970: Hundrede år med Venstre I 1970 kunne Venstre fejre sit 100 års jubilæum – bl.a. med vedtagelsen af et nyt principprogram "Frem mod år 2000". Siden begyndelsen af 50'erne havde Venstre med stigende styrke været fortaler for et mere integreret europæisk samarbejde, men først i 1971 kom en dansk valgkamp for første gang til egentligt at dreje sig om Fællesmarkedet - EF.
1973: Protestvalget
og den smalle Venstre-regering Valget i december 1973, blev kaldt jordskredsvalget, fordi to nye partier - Fremskridtspartiet og Centrumdemokraterne – stillede op. Mogens Glistrup og Erhard Jacobsen bragede ind med henholdsvis 28 og 14 mandater. Det ændrede den stabile situation, hvor partierne ved valgene vandt eller tabte få mandater. Der var sjældent de store udsving, men det blev for alvor ændret i 1973. FRP og CD's 42 mandater til sammen gjorde et smerteligt indhug i de bestående partiers ellers stabile mandattal. 1998-2001: Det lange seje træk Efter et dramatiske valg i marts 1998, hvor Venstre tabte med en snæver margin, overlod Uffe Ellemann-Jensen formandsposten til Anders Fogh Rasmussen. Skiftet blev gennemført i erkendelse af, at der måtte et langt sejt træk og et stilskifte til, hvis Venstre næste gang skulle kunne vinde valget.
Full transcript