Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Binaan Plot Tirani

No description
by

khir punyer

on 22 February 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Binaan Plot Tirani

Binaan Plot Tirani
Waheeda - gigih berusaha dan tabah untuk mencapai visinya. Dia dibantu keluarganya di Tajau Emas, Sarawak, mengasaskan industri perkhidmatan pelancongan. Hadapi konflik diri - wajahnya tidak cantik – sejak zaman sekolah rendah dan zaman remaja, Waheeda obsess untuk menjadi cantik – dapat tegahan ibunya, Raidah sentiasa menasihati Waheeda agar dia menghargai wajahnya kerana itulah ciptaan yang diberikan oleh Allah. Secara kebetulan, Waheeda diserang oleh seekor monyet - dia mengambil keputusan untuk menjalani pembedahan plastik.
Klimaks
Waheeda menunjukkan keputusan DNA anaknya, Izzati – sahkan Izzati ialah anak Zahid ketika Zahid melawat Izzati di hospital - Zahid kesal krn tidak meneliti keputusan DNA itu - menuduh Waheeda mengkhianatinya kerana mempunyai seorang anak dengan lelaki lain - hal ini menyebabkan Zahid menceraikan Waheeda.
Perkembangan
Waheeda bertolak ke Singapura untuk menjalani pembedahan plastik - dia tinggal di rumah kawan lamanya, Bazilah dan berkenalan dgn Dr. Zahari, Dr. Alma Chan dan Dr. Rushdi - Selepas beberapa bulan, dia mendapat pekerjaan baharu di Flamingo Resort sbg. Peg. Perhubungan Awam - dia mengenali banyak kawan baharu termasuklah Lais, Halloway dan Zahid - Waheeda juarai Ratu Pelancongan Antarabangsa dek kecantikannya – Waheeda tidak hadir majlis pertunangannya krn masalah hidungnya runtuh – Ghazi dan Fatimah bertunang - Waheeda pulang ke Sarawak selepas masalah hidungnya yang runtuh selesai - majlis perkahwinannya dengan Zahid.
Perumitan
Selepas berkhawin, hubungan Waheeda dengan Zahid semakin erat - Waheeda memajukan sektor perlancongannya - kesibukan bekerja - hubungan mereka tidak rapat lagi - sehingga sentiasa lupa akan janji temu untuk makan tengah hari bersama-sama suaminya - Zahid kerap dilupakan oleh Waheeda -berasa sangat marah dan mula mengesyaki keikhlasan Waheeda - Zahid menuduh Waheeda curang dan anggap anak dalam kandungan Waheeda bukan anaknya - Zahid sentiasa tidak pulang ke rumah walaupun Waheeda hamil – ketika Izzati lahir - Zahid menghilangkan diri - Raidah kurang senang tindakan Zahid terhadap Waheeda dan cucunya yang baru lahir.
Peleraian
Waheeda (45 tahun) - wajahnya lebih cantik dan muda berbanding Izzati (20 tahun) - Izzati telah menamatkan pelajarannya dan membantu ibu menguruskan hal ehwal syarikat ibunya di Syarikat Aya-Sajinah - Zahid bercuti di Aya-Sajinah ternampak Izzati - dia berasa terdapat satu ikatan antara seorang ayah dengan anak - Akhirnya, Zahid dan Waheeda bertemu - Zahid menyesali terhadap segala perbuatannya terhadap Waheeda dan Izzati - meminta pengampunan daripada Waheeda - Izzati merayu kepada ibunya supaya mengampunkan kesalahan bapanya, Zahid.
Permulaan / Eksposisi
Full transcript