Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

NATYRA,MJEDISI DHE JETA

No description
by

olta beqiri

on 17 June 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of NATYRA,MJEDISI DHE JETA

NATYRA,MJEDISI,JETA
FUND
OBJEKTIVAT :
- Percaktoni konceptin ekosfere dhe efektet e saj
-Analizoni faktoret qe sjellin demtimin e natyres e te mjedisit
-Gjykoni mbi rolin e individit , shoqerise e shtetit per ruajtjen e natyres , mjedisit dhe mbrojtjen nga efekti sere
-Shpjegoni lindjen e Levizjes se Gjelber dhe vlerat e saj

Konceptet Kryesore
Ekosfere , ekuiliber biologjik , mbeturina , ndotje , natyre ,mjedis , limit zhvillimi , levizje e gjelber , Parti e Gjelber , mbrojtje e natyres dhe mjedisit , Cernobil , Amazona , ndotje e deteve , teknologji e re , efekti "serre" , marreveshja e Kiotos
VENDI :
BOTA
METODA :
BASHKEBISEDIM
Mjedis
i eshte teresia e te gjithe elementeve qe na rrethojne, si biotike ashtu edhe abiotike. Ekzistojne dy kategori te mjedisit, natyror dhe jonatyror (njerezor). Mjedisi natyror perfshin cdo lloj mjedisi jo te krijuar nga dora e njeriut, dhe e kunderta per mjedisin jonatyror.

Ndotja
paraqet hedhjen e materialit kontaminues (ndotës) në mjedis. Ajo shkaktohet kryesisht nga aktivitetet e njeriut, por gjithashtu mund të jetë rezultat i fatkeqësive natyrore. Ndotja ka ndikim dëmtues në çfarëdo organizmash të gjallë në mjedis, duke e bërë praktikisht të pamundur qëndrueshmërinë e jetës.


Ekosfera ne rrezik
Ekosfere-> shtrese e holle ajri,uji e toke qe mbulon planetin tone. Pikerisht ekosfera perben ate qe ne sot quajm mjedis.
Ne vitin 1970, filluan shqetesimet qe natyra dhe mjedisi ishin ne rrezik

Prishin ekuilibrin biologjik
Mbrojtja e natyres dhe mjedisit
Te mbrosh natyren dhe mjedisin do te thote te mbrosh gjithcka prej veprimeve shkaterruese te vete natyres dhe te njeriut.
Ne grupin e pare bejne pjese veprimet erozive (gerryese)

Shiu Acid
Permbytjet
Djegia e pyjeve
Tajfunet
Grupi i dyte: demtime nga veprimatria njerezore
Turizmi
Bujqesia dhe blegtoria
Transporti
Energjia
Industria

Aktivitetet industriale nxisin ndryshimet klimaterike në Evropë, përmes çlirimit në masën:
• 30 për qind të të gjitha shkarkimeve të CO2;
• 7 për qind të të gjitha shkarkimeve të N2O.

Në Evropë industria shkakton acidifikimin përmes çlirimit në masën:
• 25 për qind të të gjitha shkarkimeve të SO2;
• 21 për qind të të gjitha shkarkimeve të NOx.

Aktiviteti industrial evropian shkakton dëmtimin e shtresës së ozonit duke çliruar:
• 36 për qind të të gjitha shkarkimeve të CFCs.
• 53 për qind të të gjithë konsumit ujor;
dhe gjenerimit në masën:
• 7 për qind të shkarkimit të fosforeve;
• 10 për qind të të gjitha shkarkimeve të azotit.

Në Evropë industria shqetëson mjedisin urban nga gjenerimi në masën:
• 10 për qind të të gjithë zhurmave.

INDUSTRIA
është term që përdoret për t'iu referuar një kompromisi që u arrit në Kyoto të Japonisë në dhjetor të vitit 1997 mbi reduktimit e gazit të serave.

Në Kyoto 38 vende të industrializuara ranë dakord në një marrëveshje detyruese që në vitin 2012 të reduktonin emisionet e gazrave të serave në nivelin e vitit 1990. Qëllimi i Protokolli te Kyotos është : Vendosja e kufijve ne sasinë e CO2 që mund te emetoje çdo vend.


Ne mund të shohim shenjat e para te ndryshimit ne ciklin e ujit. Ngjarje te tilla mund te shkaktojnë përmbytje, erozione, dhe ndoshta humbje humbjen e jetës. Sidoqoftë, në disa drejtime të tjera rritja e avullimit çon në thatësire sepse shirat e bollshëm bien diku tjetër.
Protokolli i Kiotos
“Toka nuk na perket ne, ne i perkasim asaj.”

“Ne bote nuk ka parajse, por ka pjese te saj. Kujdesu per to.”

“Mjedisi eshte ai per te cilen te gjithe kemi interes, dhe te gjithe e kemi te perbashket.”

Ngordhja e kafshve
Me shume se 1 milion shpende uji dhe 150 000 gjitar vdesin ne vit.
Liqeni Kuarceve
Liqeni Kuarceve ne rusi eshte nje “liqen” mbetjesh, i cilesuar si vendi me i ndotur ne bote. Nese qendron 5 min prane tij pa mbrojtje, mund te vdesesh.
Liqenet e ndotura
Rreth 50% e liqeneve ne Amerike, jane aq te ndotura sa nuk mund te futesh ne to, madje dhe peshqit nuk mund te qendrojne ne ato ujera.
Zona e vdekur ne Gjirin e Meksikes
Lumi Misisipi sjell rreth 1.6 milion ton n vit , duke krijuar keshtu nje zone te vdekur ne madhesine e New Jerseyt( 23 000 Km katror)

Akuzat e shkencetareve nxoren ne drite faktin qe nuk mund te pranohet me nje zhvillim ekonomik e tekonologjik pa kriter, i cili jo vetem nuk i pershtatet mejdisit qe na rrethon, por dhe e shkaterron ate.
Ekuilibri biologjik nuk duhet shkaterruar. Kjo ishte kerkesa e nje levizje te re politike e cila u quajt
Levizja e te Gjelberve.
Full transcript