Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Futurisme i Russia Soviètica

Futurisme i Russia Soviètica
by

Mario Fernandez

on 14 June 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Futurisme i Russia Soviètica

futurisme la rÚssia soviètica El segle XX és el gran segle dels descobriments científics i tecnològics.

Els problemes de la industrialització sumats a la tensió que viu la política internacional (el risc a la gran Guerra), agraven les tensions de l’ésser humà.

Les últimes dècades del XIX havien causat una commoció en la pintura. El poble s’enfronta a canvis socials i tecnològics que cada dia s’esdevenen més de pressa.

La fotografia, iniciada ja en el s.XIX, s’estendria a un públic molt general, desplaçant així la funcionalitat
representativa de la pintura. La pintura en conseqüència s’allibera i passa a tenir una funció interpretativa.

A les portes del S.XX, els artístes s’enfronten al repte de la modernitat que exigeix la nova societat en ple canvi CONTEXT HISTÒRIC Cal derrocar tot el que es antic; cal cremar els museus i les biblioteques per crear el nou art de la vida moderna. Moviment Italià liderat pel poeta Marinetti a Milà. CONTEXT IDEOLÒGIC Es persegueix la bellesa i la representació del moviment i la velocitat. En el seu manifest declaren que “un automòbil a gran velocitat és més bell que la Victòria de Samotràcia”. FUTURISME I DISSENY GRÀFIC El futurisme, part de les avatguardes, fonamenta l'art modern, i introdueix noves maneres de veure les paraules i emprar l'alfabet per crear imatges. Fins el moment, jerarquia i hieratsme. Mallarme al 1897 publica Un coup de dés, trenca amb el concepte i estableix el vers lliure, el tamany de la tipografia com a jerarquia de pronunciació i l'espai en blanc com a silenci. Marinetti al 1909 publica el Manifest Futurista. I al 1914 publica el seu primer llibre Zang Tumb Tumb, dintre d'allò denominat com parole in libertà per celebrar la Batalla del Trípoli, que suposa la reconceptualització de paraules i lletres com imatges visuals. Marinetti amb Giovanni Papini (Escriptor) i Ardengo Soffici (Pintor) editen la revista Lacerba on experimenten amb les tipografies.

Les Paraules substitueixen les imatges. Fortunato Depero (dissenyador gràfic) creà artefactes paradigmàtics del futurisme. Tècnica blanc i negre
Infantilitat
Facilitat per reproduir mitjançant litografia Retroalimentació entre futurisme i publicitat.

El Futurisme defensa la publicitat com manifestació de modernitat i és a la vegada un mitjà per difondre la ideología futurista.

Adaptacio d'elements de producció industrial. Moviment que esdevé estil Intervencionisme en el moviment feixista 1909 - 1930 Context ideològic
-Profund malestar per l'opressió del règim tsarista sobre les classes baixes.
-La fam amenaçava a la majoria de les grans ciutats.
-Intents fallits per resoldre els problemes econòmics REVOLUCIÓ DEL 1917 Cinema com a mitjà de masses -> Aquest llenguatge arriba a Alemanya i a Holanda.
La tradició Russa pel disseny prové del lubok i d'icones i revistes polítiues il·lustrades. Posseïa una "intelligentsia" artística influïda pel futurisme. Societat semi alfabetitzada.
Les imatges i les paraules es tornen els protagonistes de la revolució.
S'oblida el paper de l'orador profesional. Hi havia tres tipus diferents de disseny de cartells: Viktor Deni y D.S. Moor Contrastos entre els enemics enfornt els aliats, imperialisme contre lluites obreres.
Es passa d'una imatge única a una idea gráfica. En ocasions hi ha restriccions del color per crear efectes. Mijaíl Cheremnykh y Vladimir Maiakovski Forma reviscuda i adaptada a la Primera Guerra Mundial basada en la propaganda patriòtica.
Butlletins d'una sola cara, sovint il·lustrats amb narracions còmiques. Lissitzky, Rodchenko y Germans Stenberg Montatges, fotomontatges i collages.
Unió de diferents elements que donen vida a la fotografia estàtica, amb la juxtaposició i composició de diferents punts de vista. Ciclostil Tècnica utilitzada que requeria colors
llisos i formes simples, linies fines o
una composició delicada. -Els constructivistes refusen la idea d'una única obra d'art que pertanyi a l'antiga societat burgesa.
-Ruptura de la divisió entre art i treball.
-Encaraven la producció mecànica d'imatges mitjançant la fotografia. Líder Maiacovski
Alexander Rodchenko Va ser publicista (reklam constructor) i va fer cobertes a diferentes revistes.
El seu estil es convertirà en la llengua comú de les arts gràfiques i pioner en el fotomontatge. Èxit del disseny gràfic soviètic, perdura el constructivisme i priva l'esforç per definir un estil i deixar clar el significat. 1914 Ilya feinberg S'exemplifica el nou ús de paraula i imatge.
Narració antimilitarista i antiimperialista.
La imatge i el text són inseparables i s'inclouen fotografies per l'estreta relació que contenen amb el text.
Aporta una altre visió del llenguatge gràfic i pren influència de directors cinematogràfics soviètics com Eisenstein i Dziga Vertov Germans Stenberg i Nicolai Prusakov Cartells a tot color, estimulants, decoratius
i imaginatius.
Participen en l'elaboració de la
revista "URSS en construcción"
També es feien decoracions i pancartes per passarel·les al carrer que utilitzaven estructures tridimensionals.
Lissitzky té molta importància en exposicions fora de la URSS i la importància del poder soviètic es reflecteix en pel·lícules soviètiques com "El acorazado Potempkin" de Eisentstein Finalment Stalin suprimeix la seva energia d'avantguarda. A ulls de molts occidentals, la URSS semblava reconciliar les demandes socials amb una estètica revolucionària. presentació realitzada per: Mario
Fernández Laura Garcia Enric Inglés 1 2 3 El futurisme trenca amb la disposició tradicional simètrica. Precedent del dadaisme a Alemanya i l'experimentalisme a Rússia.
Full transcript