Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Norge utviklet velferdsstaten

No description
by

Arne Rostoen

on 12 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Norge utviklet velferdsstaten

En oversikt over utbyggingen av velferdsstaten Norge utviklet velferdsstaten 1945-1965
Etterkrigstid og gjenreisning Norge fant olje i Nordsjøen Krigen var over og Norge var et fritt land.

Det ble enighet blant politikerne om å gjenreise
og bygge landet på nytt.

Alle var eninge om å få hjulene i gang og
skaffe arbeid til alle. I 1945 gikk alle partiene
til valg med det samme partiprogrammet:
Fellesprogrammet. Arbeiderpartiet fikk flertall ved valget i 1945 og Einar Gerhardsen ble statsminister.

Arbeiderpartiet ble det dominerende partiet i etterkrigstiden. De styrte etter prinsippene:
-sterk statlig styring.
-sosial utjevning
-full sysselsetting
-offentlig helsevern
-gratis skole til alle Arbeiderpartistaten Industribygging skulle skape velferd for alle. Industribygging Velferdsstaten ga tilbud om gratis utdanning, helsevesen, alderstrygd og ulike trygdeordninger. Staten hjalp også innbyggere med økonomiske utfordringer.

Lik rett til utdanning: I 1959 ble det vedtatt lov om åpnet for 9-årig skole og ungdom som ønsket det skulle få lån og stippend for å ta høyere utdanning. Befolkninger får flere goder. I 1969 fant Norge olje i Nordsjøen og etter hvert
kom olje- og gassproduksjonen i gang i Norge.

På kort tid blir Norge en rik oljenasjon og mye oljepenger har blitt brukt på å bygge ut velferdsstaten. Arbeiderpartiet var opptatt av å skaffe arbeid til alle. Dette skulle de gjøre ved å skape nye arbeidsplasser i industrien.

Norge hadde mye fossekraft og det ble satset på kraftkrevende industri. Stadig flere flytter fra bygda og et arbeid i jordbruket og inn til byene for å arbeide ved fabrikker og i butikker.

Når flere fikk arbeid, fikk folk også mer penger. Folk fikk mulighet til å kjøpe varer de tidligere bare kunne drømme om.

Folk fikk bedre standard i boligene med utbygging av både strømnett, kloakk og vann. Flere tok utdanning, og ungdommen gjorde opprør. En kombinasjon av store barnekull etter krigen og god tro på at utdanning ville gi et bedre liv førte til en utdanningseksplosjon.
Mange unge mente at foreldrene var for opptatt av økt velferd og begynte å engasjere seg for blant annet miljøvern og kvinnekamp. Nordmenn blir opptatt av miljøvern I takt med at Norge og resten av Europa utviklet en industristat, økte også utslippene. Advarselene om global oppvarming begynte å komme, samtidig som man merket at temperaturen på joda økte.

Miljøbevegelsene vokste frem og kampen for et bedre miljø var i gang. I 1972 fikk vi et eget miljødepartement. 1981-1994
Høyrebølgen På 1980-tallet vokste det frem en større motstand mot det norske samfunnet som var politisk styrt og regulert.

Partiet høyre mente at staten blandet seg for mye inn i folks privatliv. Arbeiderpartiet mistet oppsluttning og Kåre Willoch ble statsminister for Høyre i 1981.

Norge beveget seg fra å være et samfunn med sterk statlig kontroll til å bli et land der markedskreftene ble mer avgjørende.

Møte med markedskreftene ble vanskelig for mange. Mange fikk ta opp store lån, men til slutt sprakk gjeldsboblen. Mange privatpersoner og bedrifter gikk konkurs. Likevel sa Norge nei til EU også i 1994. Velferdsstaten under press På 1990-tallet begynte velferdsordningene å bli dyre for staten Norge. Vi begynte å få flere eldre og fremtidsutsiktene var negative.

Spørsmålet om hvordan pengene skal disponeres og hvordan vi skal møte en stadig eldre beflkning har i større og større grad blitt et aktuelt tema i politikken. Dette er et av de viktigste spørsmålene dagens politikere arbeider med i dag.http://www.ungokonomi.no/index.php?option=com_content&task=view&id=34&Itemid=119
Full transcript