Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ndotja nga hidrokarburet

No description
by

Elona Collaku

on 24 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ndotja nga hidrokarburet

Ndotja nga hidrokarburet
Ndotja ne Shqiperi !
Le të njihemi më nga afër me to...
Burimet kryesore te ndotjes nga hidrokarburet jane:
1.Industria e shkrirjes se kromit ajo e bakrit metalurgjia e gizes dhe celikut si dhe termocentralet
2.Perpunimi i naftes ,ngrohja shtepiake
3.Prodhimi i cimentos si dhe djegja e pakontrolluar e plehrave.
4.Makinat e vjetra qe perdorin benzine me plumb ose nafte
Pse ndodhin te gjitha keto ...!
1.Industria e vjeter e cila sherben si mjet jetese.
2.Pakujdesia e autoriteteve.
3.Masat e dobta menaxhuese dhe kontrolluese .
4.Padija e njerezve ne lidhje me rrezikun e hidrokarbureve.
5.Gjobat dhe masat e ulta ndershkuese
1. Kanceri
Për disa hidrokarbure të halogjenuar alifatikë (p.sh tetrakloruri i karbonit) janë dhënë dëshmi eksperimentale të karcinogjenimit shumë kohë më parë. Disa hidrokarbure të halogjenuar alifatikë gjithashtu shfaqin veti mutagjenike dhe teratogjenike.
2. Depresioni i sistemit nervor qendror
Depresioni është efekti më i shquar i shumë hidrokarbureve alifatikë të halogjenuar. Dehja dhe ngacmimi duke kaluar në narkozë është reagimi tipik, dhe për këtë arsye shumë prej kimikateve në këtë grup janë përdorur si anestetikë. Në ekspozimin akut ekziston gjithmonë rreziku i arrestit kardiak sepse hidrokarburet e halogjenuar alifatikë e bëjnë zemrën më të ndjeshme ndaj “katekolamines”.
3.Irritime në lëkurë

Disa nga këto substanca, të tilla si 1,2-dibrometani dhe 1,3-dikloropropani janë patjetër irrituese dhe të dëmshme në lëkurë, duke shkaktuar skuqje, ashpërsi dhe nekrozë madje edhe në kontakt fare të shkurtër. Duke qenë tretës të mirë, të gjitha këto kimikate mund të dëmtojnë lëkurën duke e gërryer atë dhe duke e bërë të thatë, të ndjeshme, të plasaritur dhe të çarë, veçanërisht në kontakte të përsëritura.

Objektivat :
1.Ndotja nga hidrokarburet ne vendin tone
2.Ndotja e tyre ne qytet
3.Te njohim pasojat e hidrokarbureve ne mjedis
Ndotja e plazheve nga Hidrokarburet!
Ndotja nga nafta !
Fier
Shperthimi ne pus
Ndotja edhe ne Kuçovë
Tonelata Mbetjeje ne kanalin e Roskovecit
Ndotet me Solar :
Gjiri i Zvernecit
Sëmundjet profesionale “trashëgohen” nga metalurgët tek fëmijët. Ky është një tjetër fakt tronditës për qytetin e Elbasanit, ku rreth 510 fëmijë të moshës deri në 18 vjeç vuajnë nga sëmundje profesionale, një patologji kjo që haset kryesisht në moshat mbi 40 vjeç, e veçanërisht tek ata që kanë punuar në industrinë e rëndë, miniera e metalurgji.
Pushuesit e konstatojne te paret...
Metalurgjia ...... *Elbasan*
*Duket si nje gjigand qe nuk ngopet nga milingonat *
Banoret e fshatrave qe shtrihen prane fabrikes se cimentos ne Kruje kane protestuar duke kerkuar marrjen e masave per reduktimin e ndotjes, qe krijohet nga aktiviteti i kesaj ndermarrjeje. Ata thone se ka tre vjet qe si pasoje e ndotjes dhe pluhurave te cimentos qe shperndahen ne ajer, nuk mbjellin dot asgje ne tokat e tyre.Kruje...
Mbetjet hidrokarbure derdhen
në lumë, dëmtohen drurët frutorë !
Mbetjet e hidrokarbureve që derdhen në lumin Gjanica janë shndërruar në një kërcënim për banorët e zonës. Si pasojë e ndotjes zona nuk ka më as prodhime bujqësore.
Mbetjet e hidrokarbureve i derdhin pa kriter dy firmat e naftës “Alpetrol” dhe “Strim Oil”. Sipërfaqja e lumit është i mbushur dhe i ndotur nga mbetjet e hidrokarbureve, duke shkaktuar një ndotje masive.
Katastrofe mjedisore
Lista e zeze
1.Puset e naftës, në Kuçovë rrezik për banorët, ritet sëmundshmëria

2- Porto Romano në Durrës mbetjet inerte e ndotja tejet problematike

3- Metalurgjiku i Elbasanit shkarkon elementë të rrezikshëm në ajër

4 - Puset e naftës çlirojnë lëndë të rrezikshme për qytetarët e Beratit

5- Rrezikshmëri prej shkarkimit të naftës, kanali i motorit, në Pyllin e Sodës

6- Zona e Bajzës në Shkodër, ndotja shumë herë më e lartë se masat normale

7- Zonat me naftë në Fieri, ndotja është përhapur deri në bregdetin e Vlorës

8- Patos-Marinzë zonë e evidentuar nga ambientalistët si vdekjeprurëse
Situata ne disa qytete ...
Në Berat ekzistenca e fabrikës së prodhimit të baterive në këtë qytet ka bërë që ajri të jetë tri herë më i ndotur se parametrat e lejuara nga Komuniteti Evropian.
Laçi, një nga qytetet industriale më të njohura në vend, ka kohë që, megjithëse është në gjumë, e ka realizuar qëllimin e tij, duke ndotur ujërat sipërfaqësore, si dhe nëntokën.
Për specialistët e mjedisit, një shqetësim tejet i madh është edhe Guri i Kuq në qytetin e Pogradecit, mbetjet e përpunimit të hekur-nikelit, të cilat rrezikojnë liqenin e Ohrit. Hedhja e mbetjeve në liqen ka bërë që uji të marrë ngjyrë të kuqe, duke shkaktuar ndotje tej normave të lejuara. Ndotja, thuhet në studim, ka dëmtuar rëndë shumë nga speciet që gjallojnë ujërat e liqenit.
Masakra ekologjike ne
liqenin e Pogradecit
Nje kompani italiane kishte kontratë të pastronte hekurnikelin e grumbulluar nga sistemi komunist në dampën me kancerogjenë të Shqipërisë.
Po ndodh vetëm disa metra larg shtëpive të fshatit Memelisht dhe 50 m larg liqenit, i cili skuqet nga ndotja
Gjithashtu po shkakton një helmim në masë jo vetëm në Liqenin e Ohrit, por edhe tek banorët e zonës, e cila po vuan me vite nga kjo gjendje, sepse këtu në çdo tre shtëpi lind një fëmijë me mutacione gjenetike. Nga ana tjetër, çlirimi i helmeve nga hekurnikeli paraqet rrezik dhe për bagëtinë që kullosin apo pijnë ujë në liqen.
Sipërfaqe e madhe e liqenit në afërsi të grumbullimit të mineralit është përskuqur gjatë këtyre ditëve për shkak se shiu ka marrë me vete mbetjet e hekurnikelit.
E gjithe kjo masaker po prish shtepine e 40 specieve endemike.
Por cilat jane pasojat ketyre ndotjeve kaq te rrezikshme.....
Prodhimi dhe përdorimi i hidrokarbureve të halogjenuar alifatikë përfshin probleme serioze shëndetësore të mundshme...
Dëmtime të tjera vijnë dhe nga Nafta:
Nje burim tjeter hidrokarburesh eshte dhe nafta.. Vetem duke e nuhatur naften mund te shfaqen nje sere komplikimesh ne shendetin tone. Te cilat mund te jene afatgjata dhe afatshkurtra.

Ndër efektet afatshkurtra mund të përmendim:
Halucinacione
Marrje mendsh
Të kollitura ,të vjella
Agresivitet, reflekse te ngadalta etj.
Keto eftekte mund te zgjasin rreth nje ore ose me shume nese ekspozohemi ne kohe te gjate nen aromen e naftes...
Efekte afatgjata:
Kimikatet helmuese te naftës dëmtojne dalengadalë:
Zemren
Trurin
Mushkerite
Sistemin imunitar
Sistemin skeletor.
Full transcript