Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Revolutia Glorioasa

No description
by

dark3vil dark3vil

on 22 September 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Revolutia Glorioasa

Petitia drepturilor este un act constitutional englez major care stabileste libertatile specifice ale persoanei care regele este interzis sa le incalce. Adoptat din 7 iunie 1628, Petitia contine restrictii privind impozitarea non-parlamentara, taglele fortate de soldati, inchisoarea fara motiv, si restrictioneaza utilizarea legii martiale.
Spre 1780, marea industrie engleza obtine un avans de jumatate de secol fata de tarile continentului.
Pe plan extern, Anglia si Franta erau prinse intr-o inversunata lupta diplomatica si militara, sub numele de "Razboiul de 100 de ani" (1689-1815) , Anglia fiind aproape mereu in avantaj.
Marea Britanie devine, pentru doua secole, principala putere maritima a lumii.
Ea si-a construit un vast imperiu colonial, dominand comertul ibero-american.
La sfarsitul sec. XVIII, din imperiul colonial faceau parte colonii din America si Asia, si se incepea ocuparea Australiei si extinderea factoriilor in Africa.
Isaac Newton pune bazele stiintei pentru urmatoarele doua veacuri.
John Locke se remarca ca un teoretician politic de prima importanta, partizan al "Revolutiei Glorioase".
"Revolutia Glorioasa"
Situatia Angliei in a doua jumatate a sec. XVII
Razboiul civil din Anglia (1642-1648) s-a sfarsit cu infrangerea si decapitarea regelui Carol I Stuart, Anglia devenind republica.
Oliver Cromwell instaureaza Protectoratul (dictatura militara) care dureaza din 1653 pana in 1660, iar dupa moartea sa, fiul sau pierde tronul Angliei in favoarea Stuartilor, acestia revenind la putere.
Incepe o noua perioada in istoria Angliei, cea a Restauratiei (1660-1668).
In timpul primului rege din aceasta perioada, Carol II Stuart, apar doua acte importante ,Test Act (1673) si Habeas Corpus Act (1679) ,iar pe langa acestea se infiinteaza si doua tabere , whigii (puritani, adepti ai suprematiei parlamentare), si tory (anglicani partizani ai prerogativelor regale).
Victoria parlamentarismului englez
Inceputul monarhiei constitutionale din Anglia este redat de catre lovitura "de stat" din 1688 si aducerea pe tron a lui Wilhelm al III-lea Orania, stathuderul Olandei ,si a sotiei sale Maria ce au acceptat guvernarea in conformitate cu "Declaratia Drepturilor" (1689) ajungandu-se la cooperarea dintre Coroana si Parlament.
Compus din Camera Comunelor si Camera Lorzilor, Parlamentul devine principala putere in stat,urmand mai apoi cabinetul ministerial, iar regele ajunge sa fie mai mult un simbol al autoritatii si unitatii statului.
Inceputul dinastiei Hanovra este reprezentat de preluarea tronului de catre electorul George de Hanovra, in timpul acesteia avand loc evoluarea regimului de tip parlamentar.
Datorita urcarii lui George III pe tron, si a premierului William Pitt (junior) care consolideaza pozitia cabinetului si rolul Parlamentului, Anglia evolueaza opus fata de tarile de pe continent care se indreptat spre consolidarea puterii monarhice.
La sfarsitul sec XVII si pana la inceputul sec XIX puterea Parlamentului devine statornic, deciziile fiind luate de catre popor si exercitate de catre reprezentantii alesi de el,iar Anglia devine un model de monarhie constitutionala.
Evolutia Angliei in secolul XVIII
Concluzie
Isaac Newton
Wilhelm de Orania
John Locke
Stema Marii Britanii
Actul Tolerantei(1689)
Acest act a permis libertatea de cult a nonconformistilor care s-au angajat in juramintele de credinta si de suprematie si a respins transsubstantiere, adica, protestanti care au exprimat o opinie separata de Biserica Angliei, cum ar fi baptistii si congregasnionalisti, dar nu la catolici.
Actul de instalare(1701)
Bibliografie
www.wikipedia.org
Tronul putea fi oferit, în caz de lipsă de urmasi directi, si pe linie colaterală a dinastiei, cu conditia de apartenenta la confesiunea protestanta.
Practic, legea elimina dinastia Stuart, de confesiune catolică, de la succesiunea la Coroana, deschizand astfel calea instaurarii dinastiei protestante germane de Hanovra.
Carol I
Oliver Cromwel
"Revolutia Glorioasa" a reprezentat indepartarea Stuartilor de la tronul Angliei fara violenta si instaurarea monarhiei constitutionale.
ISTORIE-Manual pentru clasa a X-a, Editura Dacia 2005
William Pitt
Wilhelm & Maria
Creat de:
Ungur Bogdan
Lucaci Ioana
clasa a X-a A
"Mereu La Fel"
Magna Carta Libertatum
(1215)
Magna Charta Libertatum (expresie latina; in engleza: „The Great Charter”) este un document emis in Anglia in 1215 in timpul domniei regelui Ioan Fara deȚTara. Prin aceasta Carta se urmarea ingradirea puterii regelui in scopul eliminarii abuzurilor comise de monarh sau de reprezentantii sai directi, precum si garantarea unui numar de drepturi pentru toti cetatenii. In timp, Magna Carta s-a afirmat ca un element de baza a parlamentarismului englez.
Habeas Corpus Act (1679)
Habeas Corpus Act 1679 este un act al Parlamentului Angliei adoptat in timpul domniei regelui Carol al II-lea si a devenit cunoscut sub numele de Habeas Corpus Parlament care forta instantele sa examineze legalitatea detentiei unui detinut.
Petitia Drepturilor (1628)
Actul de Uniune (1707)
Actul de uniune este un act al Parlamentului Angliei, care a fost adoptat in 1701 pentru a solutiona succesiunea la coroanele si tronurile engleze si irlandeze pe principesa electoare Sophia Hanovra (o nepoata a lui Iacob al VI-lea al Scotiei si Angliei) si mostenitorii ei non-romano-catolici .
Declaratia Drepturilor(1689)
Ea pune bazele monarhiei constitutional-parlamentare si, prin urmare, al statului englez modern. Prin ea se limitau drepturile monarhului stipulate in preambulul Constitutiei.
Full transcript