Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Lliteratura Barroca Catalana

No description
by

mariola monerris escoda

on 22 February 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Lliteratura Barroca Catalana

La literatura barroca va tenir diferents maneres de manifestar-se, l'Eufuisme dels poetes anglesos, el Preciosisme a França, el Marinisme a Itàlia, la Primera i Segona escola de Silèsia a Alemanya i el Conceptisme i Culteranisme a Espanya.


La literatura barroca catalana es contagia plenament de la crisi cultural del país. La influència dels temes castellans comportà també una considerable influència en el vocabulari i la sintaxi. Cal destacar el poeta i comediògraf Francesc Vicent Garcia, d'obra molt desigual, Francesc Fontanella i Garraver, per la qualitat dels seus poemes i l'interès de les seves dues peces teatrals, i Francesc Tagell.
Literatura barroca catalana
Francesc Fontanella i Garraver
Francesc Vicenç Garcia fou l'únic que aconseguí de formar una escola, el vallfogonisme, que l'imità en aquells aspectes més secundaris i que s'allargà fins ben entrat el s. XIX.
Va náixer l'any 1578 o 1579. El fet que no s'hagi trobat la seva partida de baptisme a Tortosa, ciutat d'on eren els seus avantpassats, fa que no es pugui afirmar amb seguretat que fos aquest el lloc de naixement, encara que ell sempre es va considerar tortosí. En tot cas, el seu pare, Francesc Garcia, residia a Saragossa en el moment de morir (1582), quan Vicent tan sols tenia tres anys. No es pot excloure, per tant, que aquest poeta hagués nascut durant aquesta estada a l'Aragó. La mare, Margalida Ferrandis, que amb la mort de Francesc Garcia havia quedat vídua per segona vegada.

Mariola-Rocío-Raúl Sola-Raquel-Javier García Aloy

Literatura Barroca Catalana
Francesc Fontanella i Garraver
Francesc Fontanella i Garraver, tanmateix, fou el primer que es proposà, d'una manera conscient i organitzada, de crear una literatura nova segons els models europeus vigents, que recollia l'eufòria política de la guerra contra Castella i que fracassà amb la derrota dels exèrcits catalans. Al Principat coincideix amb la Guerra dels Segadors i els desequilibris econòmics i socials que van provocar el bandolerisme.
Va escriure prosa, teatre i poesia. Conreà una poesia artificiosa i elegant. També escriví sàtires violentes i composicions obscenes i grolleres. El seu estil fou imitat per molts autors catalans del segle XVIII, fenomen que es coneix amb el nom de vallfogonisme. Va ser criticat per alguns autors de l'època i va ser acusat de castellanitzar la literatura catalana i de propiciar el període de la mal anomenada Decadència. Va fundar una escola literària que va perdurar fins al segle XIX.
Francesc Vicenç Garcia
Francesc Vicenç Garcia, en un gravat difós l'any 1840
Poesia del rector de Vallfogona. Rajoles pintades d'un carrer de Vallfogona de Riucorb
Francesc Vicenç Garcia
Francesc Fontanella i Garraver (Barcelona, 1622 - Perpinyà, 1682 o 1683) fou l'escriptor més ambiciós del Barroc català.
Es diu que va ser batejat el 24 de desembre de 1622, però no s'ha pogut confirmar perquè el llibre de baptismes de l'Arxiu de la Catedral de Barcelona corresponent al 1622 no s'ha conservat fins avui.

La seva poesia és fonamentalment amorós i bucòlic, però va conrear també altres gèneres i temes típicament barrocs, com la letrilla satírica i paròdica, el romanç heroic, burlesc o mitològic, la recreació de cançons populars, etc.
Va escriure dues obres de teatre: la Tragicomèdia pastoral d'amor, firmesa i porfia (cap a 1643) i Lo desengany.
Va doctorar-se en dret el 1641 a Barcelona. Amb tota la família implicada en el moviment secessionista, el 1642 va arribar a superintendent d'artilleria en el bàndol francòfil de la guerra dels Segadors i el 1643 va acompanyar el seu germà Josep al Congrés de Münster. El 1652 va haver d'exiliar-se a Perpinyà. En morir la seva segona dona, va ingressar a l'orde dominicà (1657) i el 1660 va ser ordenat sacerdot. Entre 1663 i 1673 exercí com a professor de dret canònic a la Universitat de Perpinyà i el 1673 va arribar a prior del convent de Sant Domènec de Perpinyà.
Anys més tard (entre 1682 i 1683) Francesc Fontanella va morir a Perpinyà.
Lo desengany
Lo desengany és un poema dramàtic de Francesc Fontanella, escrit entre 1649 i 1651.[1] Es tracta de les núpcies de Venus i Vulcà i el titular desengany del déu Mart. Segons el pròleg, Lo desengany és un nou tipus de drama:
No és tragèdia, ball, comèdia,
ègloga, entremès ni loa,
però de tot lo dramàtic
és una armonia nova.
Neoclassicisme català
El Neoclassicisme és un estil artístic inspirat en l'art clàssic (el grecoromà) i desenvolupat durant el segle XVIII i principis del XIX, com a reacció a les exageracions del Barroc i el Rococó. S'adopta un llenguatge artístic clar i ordenat.
El neoclassicisme català es va veure molt influenciat per la Revolució Francesa i la guerra napoleònica. Pero amb tot aixó hi va haver una literatura en català, sobretot poètica, bé que esporàdica i, sovint, amb interferències de caràcter rococó, o fins i tot amb reminiscències barroques: Ferrera, Plana, Puigblanch...
Índex
Literatura barroca catalana.
Francesc Vicenç Garcia. (1)
Francesc Vicenç Garcia. (2)
Francesc Fontanella i Garrever. (1)
Francesc Fontanella i Garrever. (2)
Francesc Fontanella i Garrever (3)
Neoclassicisme
Bibliografia
Bibliografia
Literatura catalana a internet.
Viquipèdia.
Poetes.
Sapiens.cat
PARAULES I LLIBRES.
Full transcript