Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Europa Webquest

De Europa-webquest is een online zoektocht voor kinderen van de derde graad basisonderwijs in Vlaanderen. De familie Spiessens toont hoe Europees hun dagelijks leven is, zowel thuis als op vakantie. Volg het pad in de Prezi met de pijltjes.
by

Ryckevelde vzw

on 13 February 2019

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Europa Webquest

Europa Webquest
Hoi, ik ben Victor. Welkom in mijn kamer. Van zodra ik mijn ogen open doe, kom ik Europese verwezenlijkingen tegen. Kijk maar eens rond en los de vragen 1 en 2 op.
Vraag 2:

Sinds 2002 betalen we met de euro. Dat is handig, want zo hoeven we geen geld meer om te wisselen wanneer we op vakantie gaan. Ook de bedrijven zijn tevreden met de euro. Vroeger moesten ze altijd de Belgische frank omwisselen om handel te kunnen drijven met andere Europese bedrijven. Nu is dat allemaal veel gemakkelijker!

Welk land voerde op 1 januari 2009 de euro in? Kijk op de website van de Europese Centrale Bank:


http://www.europahuis.be
http://www.vlaamsbrabant.be/
http://www.west-vlaanderen.be
http://www.oost-vlaanderen.be
http://www.limburg.be
http://www.provincieantwerpen.be
http://www.europa.eu/europedirect
Weetje:

Victor zit al 6 jaar bij de scouts. Hij kijkt al uit naar het volgende zomerkamp, want dan gaan ze met de scouts naar Tsjechië. Daar zullen ze kennismaken met een lokale scoutsgroep en aan den lijve ondervinden welke spelletjes ze spelen, hoe ze sjorren en hun eigen potje koken, … Het Europees programma ‘Erasmus +’ geeft geld aan groepen die op uitwisseling gaan en aan jongeren die vrijwilligerswerk of een vakantiejob in het buitenland doen.
Weetje:

Als je de computer aanzet, kom je Europa tegen. De Raad van Europa maakte een spel voor kinderen om ze te beschermen tegen de gevaren van internet. 'Door het wilde woeste woud' is een avonturenspel waarbij je een held door een elektronische stad moet gidsen. Benieuwd? Surf dan eens naar de website van Wild Web Woods:


Vraag 4:

De EU wil ervoor zorgen dat onze zeeën niet leeggevist worden en dat bedreigde vissoorten beschermd worden. Daarom zegt Europa elk jaar hoeveel vissen van een bepaalde soort gevangen mogen worden. Welke soort vis is goed voor ongeveer de helft van onze Europese kweek? Kijk eens op deze website en ontdek welke vis het meest gekweekt wordt in de EU:

Weetje:

De familie Spiessens heeft een andere koelkast gekocht omdat de vorige te veel energie verbruikte. Ook daar heeft Europa iets mee te maken: Europa zorgt ervoor dat je twee jaar garantie krijgt en bepaalt dat een label het energieverbruik van huishoudelijke apparaten moet aangeven. Op hun nieuwe koelkast prijkt een A+++-label dat aantoont dat het apparaat energiezuinig is.
Weetje:

Véronique is verzot op Geraardsbergse mattentaarten. Ze eet deze lekkernij het hele jaar door! De gebakjes zijn erkend als Europees streekproduct. Ze moeten volgens een oud recept gebakken worden in of rond Geraardsbergen. Ook fetakaas, Ardeense ham en champagne zijn Europees beschermd. Europa ziet er dus op toe dat enkel producten die typisch zijn voor een bepaalde streek, een bepaalde naam mogen gebruiken.
Vraag 3:

Sinds 2005 moet er in Europa op elk ei een code staan bv. 2-BE-6482403. De BE betekent dat het ei uit België komt. Biologische eieren krijgen een 0, eieren van een kip in vrije uitloop een 1 en scharreleieren krijgen een 2. De andere cijfers verwijzen naar het bedrijf waar het ei vandaan komt. Uit welk land komt een ei waar de letters LV op staan? Kijk op de website van KAT:
Hoi Iedereen, ik ben Veronique, de mama van Victor. Ik ben dol op koken en sta dan ook vaak in de keuken. En ook hier vind je een aantal Europese verwezenlijkingen terug. Los de vragen op en lees zeker ook de weetjes.


Weetje:

Europa trekt zich ook het lot van dieren aan. Zo mag vanaf 2009 make-up niet meer op dieren getest worden. Bovendien bepaalt de EU ook hoe groot hokken van legkippen zijn, wanneer dieren naar het slachthuis vervoerd moeten worden, … Er bestaan dus Europese regels die ervoor zorgen dat de gezondheid en het welzijn van de dieren gerespecteerd worden. De computergame 'pig chase' bijvoorbeeld werkt aan het welzijn van varkens. Door het spel vervelen de varkens zich minder en worden ze minder snel agressief.

Nieuwsgierig? Lees meer info op de website van Iculture:


Weetje:

Janne haar koffer puilt uit! Voor haar Erasmusavontuur neemt ze, naast kleding en cursussen van de universiteit, ook foto’s mee van vrienden en familie. Die zal ze samen met haar lenzenvloeistof, deodorant en tandpasta in haar handbagage stoppen wanneer ze op het vliegtuig stapt. Van elke vloeistof mag ze maximaal 100 milliliter meenemen. In totaal mag een persoon maximaal 1 liter meenemen.
Vraag 5:

Hopelijk heeft Janne na de familievakantie in Frankrijk een vlotte en veilige vlucht naar Madrid. Stel dat haar vlucht naar Spanje afgelast wordt, dan heeft ze recht op een vergoeding. Europa komt immers ook op voor de rechten van luchtvaartpassagiers. Hoeveel euro zou ze dan maximaal krijgen?
Tip: de afstand Marseille-Madrid bedraagt ongeveer 1000 kilometer in vogelvlucht.

Zoek dit uit op de website van de Rechten van de vliegtuigpassagier:

Vraag 6:

Europa is de afgelopen jaren erg veranderd. Dat zie je heel duidelijk de 'EU-tijdmachine', waar je de woonkamers uit 1979 en 2014 kan vergelijken. Klik op een voorwerp, want zo krijg je meer info over de EU in ons dagelijks leven.
1979 was een bijzonder jaar voor de EU. Toen mochten de burgers voor het eerst gaan stemmen voor het Europees Parlement. Dat parlement kreeg toen ook voor het eerst een vrouwelijke voorzitter. Wat is de naam van die vrouw?
Tip: je vindt het antwoord in de keuken.

Zoek het uit op de website van EU tijdmachine:
Hallo! Mijn naam is Janne. Ik ben Victors oudere zus.
Ik ben al helemaal in vakantiesfeer. Een tijdschrift lezen, muziekje luisteren...heerlijk! Straks vertrekken we met de familie naar Frankrijk. Nadien zal ik niet met papa, mama en Victor naar huis keren, maar neem ik het vliegtuig richting Madrid, Spanje. Ik ga daar een semester op Erasmus. Ik heb er alvast veel zin in!
Ik ben Pieter, Victors papa. Ik werk als dierenarts, maar in mijn vrije tijd vind ik tuinieren erg leuk. Ik ben graag in de natuur en wil dan ook dat er goed zorg gedragen wordt voor het milieu. Ontdek samen met mij wat de EU doet voor het milieu.
Vraag 8:

Europa wil dat we meer groene energie gebruiken. Dat is energie die opgewekt wordt met behulp van onuitputtelijke energiebronnen zoals water, wind, zon, … Ook de familie Spiessens draagt een steentje bij. Op het dak hebben ze zonnepanelen, bestaande uit zonnecellen. Die vangen zonnestralen op en zetten ze om in elektriciteit. Hoeveel % van het zonlicht dat op de zonnecel valt wordt ook effectief omgezet in elektriciteit?

Kijk op de site van Energie Genie:
Vraag 7:

Europa hecht veel belang aan het milieu. Het spoort landen aan om samen onze leefomgeving schoon te krijgen en om zuiniger met energie om te springen. Maar Europa doet nog meer. Zo moeten producten die wij maken en gebruiken milieuvriendelijk zijn. Pieter schildert bijvoorbeeld met verf die minder schadelijk is voor het milieu dan gewone verf. Die verf herken je aan het ecolabel. Hoe wordt dit label nog genoemd?

Zoek het uit op de website van het Europees ecolabel:

Weetje:

Véronique en Pieter maken regelmatig fietsuitstapjes. Vorige week doorkruisten ze in 5 dagen maar liefst 3 landen: België, Nederland en Duitsland. Fietsroutes die door verschillende Europese landen lopen, worden onder meer aangelegd met geld van de Europese Unie.
Weetje:

Vanmorgen zat er een postkaart van tante Anna in de brievenbus. Ze was op vakantie in Valletta, de hoofdstad van Malta. In 2018 is Valletta, samen met de Nederlandse stad Leeuwarden, de culturele hoofdstad van Europa. Deze steden organiseren dan een jaar lang allerlei activiteiten en zetten hun bezienswaardigheden in de kijker.
Ook tante Anna zal een kaartje in de bus ontvangen, want de familie Spiessens vertrekt op reis!

Reis jij mee verder?
Weetje:

Omdat Europa wil dat speelgoed voor kinderen veilig is, moet het aan strenge regels voldoen. Wanneer speelgoed veilig is, staat er een CE-teken op. Zo weten ouders dat hun kinderen geen gevaar lopen.
Joepie! We vertrekken straks op reis naar Frankrijk! Hopelijk hebben we alles mee. Ook bij de voorbereiding van de reis en het klaarmaken van onze bagage kwam Europa opduiken. Kijk maar eens naar de verschillende voorwerpen die hier liggen.
Vraag 9:

Bob, de hond van de familie, die gaat ook mee op reis naar Frankrijk! Huisdieren die binnen de EU mee op reis gaan, moeten van Europa een chip hebben waarop hun thuisadres staat.

Kan je op de website van Dogs included ook nagaan waartegen Bob ingeënt moet worden?


Vraag 10:

Elk Europees land heeft een andere cultuur en andere gewoonten. Zo kloppen Duitsers op tafel om een spreker te bedanken, schudden Bulgaren met hun hoofd als ze ja willen zeggen,… Europa vindt al die verschillende culturen boeiend en waardevol.

Wisten jullie dat Europeanen op verschillende uren van de avond eten? Ook de eetgewoontes verschillen van land tot land. Surf naar de Kids' corner van de Europese Unie en zoek de naam van de koude soep waar de Spanjaarden zo gek op zijn:


Weetje:

Niet alleen jullie hebben recht op vakantie, maar ook jullie ouders! Dankzij Europa krijgt elke mama of papa die werkt minstens vier weken betaalde vakantie per jaar.
Weetje:

In Europa kan je reizen zonder controles en zonder files aan de grensovergang. Toch kunnen automobilisten op weg naar hun vakantiebestemming nog op een hindernis botsen. In sommige Europese landen – waaronder Frankrijk – moeten ze tol betalen. De landen mogen van Europa zelf kiezen hoeveel wegentol ze innen, maar ze mogen geen tol invoeren die enkel door buitenlanders betaald moet worden. Dat is discriminerend.
Weetje:

In 2010 verdwenen de Belgische nummerplaten en vanaf dan kregen alle bestuurders een Europese nummerplaat. Die nummerplaat is iets breder. Aan de linkerkant staat de hoofdletter B van ‘België’ – in het blauw – met aan de rechterkant zeven rode cijfers en letters op een witte achtergrond.
Vraag 11:

Europa wil kinderen aanzetten om gezond te eten. Door het vele zout, suiker en vet worden kinderen steeds zwaarlijviger. Daarom wil Europa reclame voor ongezonde voeding beperken en meer gezonde voeding en fruit op scholen aanbieden. Victor en Janne geven alvast het goede voorbeeld: ze eten elke dag fruit, vooral sinaasappelen. Die vinden ze lekker en bevatten bovendien vitamine C. Een tekort aan vitamine C heeft heel wat gevolgen. Welk belangrijk gevolg kan een tekort veroorzaken? (we zoeken een twaalfletterwoord).

Ga kijken op de website over lichamelijke opvoeding:Vraag 12:

Mama proefde tijdens de picknick van de wijn die we onderweg bij een Franse wijnboer kochten.

Dankzij de open grenzen kunnen we zonder problemen boodschappen doen in andere EU-landen. Alleen voor alcohol en tabak zijn er beperkingen. Hoeveel liter wijn mag je ‘slechts’ uit een andere EU-lidstaat meebrengen?

Kijk eens op de website van de EU:Na enkele uren in de wagen hebben we wel een pauze verdiend! Ik werd een beetje moe van het rijden en ook Victor keek uit naar een pauze. We nemen even de tijd voor een picknick. Nadien zetten we de rit verder richting onze bestemming in Frankrijk. Hopelijk zonder files.
Weetje:

De cd van Oscar and the Wolf speelde af in de auto. Ook na het ongeval bleef de cd spelen. Victor en Janne zijn vurige fans! Jaarlijks reikt Europa een prijs uit aan zangers die veel exemplaren van hun eerste album in het buitenland hebben verkocht. In 2018 sleepte Blanche voor België de EBBA-award in de wacht. Oscar and the Wolf won de prijs in 2016.
Weetje:

Als je op reis ziek wordt of een ongeval hebt, kan je overal in de EU gratis verzorgd worden. Je hoeft enkel maar je Europese ziekteverzekeringskaart te tonen.
Weetje:

Wist je dat papa met zijn Belgisch rijbewijs ook in andere Europese landen mag rijden?

In Europa bestaan er op dit moment wel 110 verschillende soorten rijbewijzen! Omdat het voor politieagenten moeilijk is om te weten of een rijbewijs vervalst is of niet, werkt men sinds 2013 met één enkel Europees rijbewijs. Jullie zullen dus nooit een Belgisch, maar wel een Europees rijbewijs bezitten!
Vraag 13:

Toen het ongeval net had plaatsgevonden, belde Janne onmiddellijk een ziekenwagen.

Wist je trouwens dat je in Europa gemakkelijk de hulpdiensten kan contacteren? Je moet enkel het gratis noodnummer 112 vormen. Welke hulpdienst kan je, naast een ziekenwagen en politie, nog via dit nummer bereiken?

Surf naar de website van het noodnummer 112:
Vraag 14:

In 1995 startte men in België voor het eerst met de bob-campagne. Ondertussen is 'Bob' niet alleen in België gekend, maar loopt de campagne ook in 17 andere lidstaten met steun van de Europese Unie. De Bob-campagne spoort bestuurders aan geen alcohol te drinken als ze met de wagen rijden. Zo wil men het verkeer veiliger maken.

Hoeveel rijverbod krijg je minstens als je met de wagen rijdt en meer dan 0,8 promille (0,08%) alcohol in je bloed hebt?

Kijk op de website voor Veilig Verkeer wat de boetes en straffen zijn voor rijden onder invloed:


Weetje:
Tijdens hun trip naar Frankrijk kwam de familie Spiessens regelmatig de blauwe Europese vlag met 12 sterren tegen. Het getal 12 staat voor perfectie en de sterren staan in een cirkel, wat verbondenheid symboliseert. Europa heeft nog een aantal andere symbolen: we vieren de Europese feestdag op 9 mei en er is een Europees volkslied.
Vraag 15:

Mama smeert Victor regelmatig in met zonnecrème. Ze vindt het belangrijk dat iedereen goed beschermd is tegen de zon, want die kan huidkanker veroorzaken. Europa verplicht de fabrikanten om duidelijke informatie op de verpakking te vermelden. Zo kan je de houdbaarheid nagaan aan de hand van een tekening van een geopend potje, met ernaast of erin de letter M en een getal. Het duidt aan hoeveel maanden het product nog houdbaar is na opening. Zo weet mama precies welke tube nog bruikbaar is. Europa verplicht dat ook de beschermingsfactor op de verpakking vermeld staat. Welke beschermingsfactor moet de zonnecrème hebben van iemand met huidtype 2 op een dag met heel veel zon (warmste dag)?
Kijk op de website van Veilig in de zon. Tip : ga naar "VEILIG IN DE ZON" en zoek bij ‘leidraad om correct te kiezen’.
Weetje:

Victor is dol op ijsjes. Hij kan er wel 100 op. Gelukkig moeten de fabrikanten op het etiket vermelden hoeveel calorieën, vetten, suikers, enz. het ijsje bevat. Je vindt er ook de herkomst, hoeveelheid en ingrediënten van het ijsje terug.
Weetje:

Mama belde naar oma om haar te laten weten dat ze goed aangekomen zijn. Over het ongeluk van papa repte ze met geen woord. Ze wou oma immers niet ongerust maken. Het telefoongesprek duurde zeker 30 minuten. Gelukkig is het sinds vorig jaar gratis om met je gsm vanuit het buitenland te bellen. Vanaf 15 juni 2017 bellen, sms'en of surfen we overal in de EU zoals thuis: zonder extra roamingkosten!
Vraag 16:

Victor neemt graag een frisse duik in zee! Alleen let hij erop dat hij geen slok zeewater binnenkrijgt, want dat is vies. Gelukkig wordt het water regelmatig gecontroleerd. Als het proper is en voldoet aan de Europese eisen, dan krijgt het een blauwe vlag. Hoeveel jaar is die bekroning geldig? Zoek het label van de blauwe vlag op tussen de andere labels en je vindt het antwoord:


Weetje:

Janne leest graag Franse boeken. Op vakantie verslindt ze er wel een stuk of vijf! Ze is een echte talenknobbel en wil later als tolk in het Europees Parlement werken. Daar mag iedereen zijn eigen taal spreken: de Vlaamse Europarlementsleden mogen dus Nederlands praten, de Litouwse leden spreken Litouws, … Dat wordt dan vertaald in de 24 andere officiële talen van de EU!
Papa kan je altijd een plezier doen met een tasje koffie. Op vakantie dronk hij er wel liters van zodat hij niet in slaap zou vallen tijdens de lange autoritten. Vooral eerlijke koffie vindt hij heerlijk! Dat is koffie waarvoor de boeren in arme landen een eerlijke prijs krijgen. In de supermarkt kan je deze producten makkelijk herkennen, want er staat een (Europees) label op. Zo wil Europa aantonen dat ze eerlijke handel steunt.
Wat een pech! Onderweg hebben we een ongeval gehad. Was me dat schrikken! Papa is tegen een boom gereden omdat hij voor een hert moest uitwijken. Gelukkig zijn we er alleen maar met de schrik van af gekomen, behalve papa die zijn been brak en veel hoofdpijn heeft.

Vraag 1:
Op school leert Victor over de Europese Unie. Zijn meester heeft al uitgelegd hoe de EU ontstaan is. Nu leert hij de lidstaten kennen. Wisten jullie dat er al 28 landen lid zijn van de EU? In 2004 zijn er maar liefst 10 landen toegetreden. Bulgarije en Roemenië traden toe in 2007. Hoe heet het land dat in 2013 als laatste bij de EU is gekomen?

Tip: de Dalmatier is afkomstig uit dit land dat aan de Middellandse Zee ligt.
Kijk op de website van Kids' corner voor het juiste antwoord:


https://ec.europa.eu/fisheries/inseparable/nl/farmed-eu#quicktabs-farming_in_the_eu_nl=1
http://www.ecb.int/euro/intro/html/map.nl.html
http://www.wildwebwoods.org/popup.php?lang=nl
http://www.europarl.europa.eu/ep_products/infographics/timemachine/index_nl.html
http://www.rechtenvanvliegtuigpassagiers.nl/
https://www.ipadclub.nl/31392/pig-chase-varkens-en-mensen-spelen-samen-op-de-ipad
http://www.ecolabel.be/nl

http://www.dogsincluded.nl/vakantie-invoer-regels-voor-de-hond/wetten-regels-voor-honden-op-reis-en-vakantie-in-het-buitenland.php
http://europa.eu/kids-corner/countries/index_nl.htm
Weetje:

Het gps-toestel is voor mij dé uitvinding van de 20ste eeuw! Verloren rijden is gelukkig verleden tijd.

Wisten jullie dat het GPS-systeem door de Amerikanen bedacht is? Europa werkt op dit moment een eigen satellietnavigatiesysteem voor niet-militair gebruik uit: Galileo. Vanaf 2020 rijden we niet meer met GPS, maar met Galileo.
http://www.lichamelijkeopvoeding.nl/voeding.htm#Vitamine%20C
https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_nl.htm
http://www.veiligverkeer.be/themas/rijden-onder-invloed/
Heerlijk om op onze bestemming te zijn. Was het maar altijd vakantie. Los vragen 15 en 16 nog op en je komt nog meer te weten over Europa.
https://www.labelinfo.be/
http://www.veiligindezon.be/content.asp?langue_id=2&id=138
http://www.112.be/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eicode
http://europa.eu/kids-corner/countries/index_en.htm
http://www.energiegenie.nl/
U bent leerkracht en wil aan de slag te gaan met de Europa webquest? Stuur een mail naar info@ryckevelde.be, met de mededeling 'webquest Europa' en wij bezorgen u het antwoordenblad voor de leerlingen en u kan meteen aan de slag. Veel plezier!
Full transcript