Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Opera epica vs. Opera lirica

No description
by

Andreea Ioana

on 28 August 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Opera epica vs. Opera lirica

Opera epica este creatia literara in care autorul isi transmite in mod indirect gandurile,ideile,sentimentele ,conceptia despre lume si viata prin intermediul actiunii si al personajelor . Definitie opera epica Definitie opera lirica Opera lirica este creatia literara in care autorul isi transmite in mod direct ideile,sentimentele,trairile generate de anumite aspecte ale realitatii pe care le filtreaza prin propria sensibilitate . Trasaturi opera epica Trasaturi opera lirica Autorul isi transmite in mod indirec ideile,gandurile ,sentimentele ,conceptia despre lume si viata prin intermediul actiunii si a personajelor.
Vocea din text este naratorul ,dar purtatoare ale mesajelor autorului sunt si personajele ce participa la actiune .
Actiunea este prezentata in mod gradat ,de regula se urmaresc momentele subiectului la care i-au parte personajele.Actiunea este localizata in timp si spatiu .
Modurile de expunere predominante sunt naratiunea (pers I si aIII-a) si dialogul.
Limbajul artistic este realizat cu arhaisme,regionalisme etc. Autorul isi transmite in mod direct indeile ,sentimentele,gandurile,trairile ,generate de anumite aspecte ale realitatii pe care le filtreaza prin propria sensibilitate .
Vocea din text se numeste eu liric/eu poetic.
Modul de expunere predominant este descrierea sau monologul liric/adresat
Limbajul artistic este realizat cu numeroase figuri de stil si imagini artistice. Pastel caligrafic de toamna si de primavara de Geo Dumitrescu ,,Gales coboara peste deal
Soarele auriu,parguit ,al tomnei,
Intr-un dulce ,fermecat sfarsit
De combustie ,tu erai langa mine.
Linistit,raul isi mana apele limpezi,
incorporand migalos in lina,
necrutatoarea-i curgere .
clipele noastre .,, ,,Atelierul era imbibat de mireasma bogata a rozelor si in clipa in care briza usoara de vara flutura printre crengile copacilor,prin usa deschisa patrunse mirosul greu al liliacului si parfumul ceva mai subtil al florilor roz de spin.
Lordul Henry Wotton abia zarea stralucirea florilor galbene si dulci ca mierea din salcamul ale carui crengi trmurau sub povara propriei frumuseti intense,ca de flacara .Cand si cand umbrele fantastice ale pasarilor in zbor treceau repede de-a lungul draperiilor lungi din matase grea ,cafenie trase peste fereastra imensa ... Murmurul ursuz al albinelor care isi croiau drumul inghesuindu-se una in alta prin iarba inalta,netunsa,sau miscandu-se in cerc,cu o insistenta monotona in jurul tepilor aurii prafuiti ai tufelor de caprifoi rasfirate,crea o senzatie de nemiscare si mai apasatoare.Zgomotul stins al Londrei ajungea acolo asemenea sunetului in surdina al unei orgi departate.'' Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde Cismigiu et Company de Grigore Băjenaru ,,Am plecat cel din urmăa din clasaă. Am închis uşsa încet-încet, ca şsi cand mi-ar fi fost teamă săa nu-mi trezesc amintirile adormite, de acum douăzeci de ani, care parcă pluteau usşor... aidoma unor fantasme din vremuri de poveste...
Aurul rosşu al amurgului poleia frunzele ce fosşneau nostalgic, oglindindu-se în geamurile sclipitoare sşi murmurau, parcă înfiorate de această duioasaă despaărtţire, cel mai trist "bun rămas"! '' ,,O, cum mai înfioar vantul frunzele copacilor din Cismigiu!
Parca e acelai freamat adormitor de acum 15―-20 de ani, cand rataceam cu colegii, în anumite ore ale dimineii, pe aleile mai dosnice, care adposteau zeci de...
plimbareti!
Si ce ciudat! Frunzele ruginite sau palide fosnesc parca mai puternic ai mai nostalgic decat cele înca verzi... Poate stiu ca sfîritul le e mai aproape...
În umbra destramata de toamna a parcului, toti copacii ning pete de aur: frunze desprinse de crengi flutura viata de o clipa a unui efemer vegetal si,ca-ntr-un basm de Walt Disney, se asterne covor moale sub pasii întîrziati ai trectorului plictisit de banalul vietii cotidiene!
Lacul tremur la fel ca si atunci; si la fel îsi leagna barcile uitate pe sub salciile plangtoare, ce au suras cu duiosie la soaptele îndrgostitilor care si-au plimbat înfiorarile pe aici.'' Cand se intalnesc Opera Epica si Lirica incep sa se certe .Ele se intreaba care este cea mai buna .Care este cea mai folosita .
- Eu sunt cea mai iubita !spuse Opera Lirica .
-Ba nu , eu sunt cea mai buna .Scriitorii ma aleg mereu pe mine .Ma adora .
-Ba nu .Tu nu le oferi prilejul de a se exprima artistic .
-Cum sa nu .Eu le ofer exprimarea mai lejera .Ce atatea figuri de stil si imagini artistice .Sunt de ajuns si doar cateva .
-Modul meu de expunere este descrierea ,monologul liric/adresat ,pe cand la tine este naratiune .O simpla povestire impletita cu dialogul.
-Da dar ,cititorii mei adora naratiunea si dialogul .Nu se plictisesc cand citesc operele scriitorilor care ma folosesc .De aceea sunt foarte renumita .
- Scriitorii ma folosesc pentru a se exprima artistic ,pentru a impresiona cititorii prin bogatia operelor.
-Scriitorii mei isi transmit indirect sentimentele,ideile ,gandurile prin intermediul personajelor si al actiunii.
-Nu iti dai seama ca tu nu esti in centul atentiei ci personajele .
-Este un lucru minunat sa fie ele in centrul atentiei .Sunt minunate .
Am intervenit si le-am spus ca amandoua sunt la fel de minunate si iubite .Ca datorita lor noi avem ce citi . Se aude ceva,
Nu-i aşsa?
E muzica
Orgii de gheaţtă
Care-mi atârnă de streasşină.
Nu reuşsesc să disting
Nici un sunet,
Dar sştiu,
Sunt convinsă,
Că nu se poate
Să nu se audă nimic,
Iar acest instrument
Perfect
sŞi atât de repede pieritor
Să fi fost inventat
Numai
Pentru cine sştie ce
Nevăzut, îndepărtat,
Indiferent
Ascultător. Orga de gheata de Ana Blandiana
Full transcript