Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Workshop Social media & de overheid

No description
by

Erik Jacobs

on 9 November 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Workshop Social media & de overheid

“Social media: online platformen waar de gebruikers, met geen of weinig tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Onder de noemer (…) worden onder andere weblogs, fora, Hyves, Facebook, LinkedIn en Twitter geschaard. Via deze media delen mensen verhalen, kennis en ervaringen. Dit doen zij door zelf berichten te publiceren of door gebruik te maken van ingebouwde reactiemogelijkheden.”

Bron: Wikipedia, social media platform dat sinds 2001 de meest uitgebreide encyclopedie op aarde is,
met 14.000.000 artikelen in 271 talen.
Handen omhoog!
Wie zit er op... De inzet van social media is vooral interessant wanneer je je richt op
15-25 jarigen De inzet van social media is de verantwoordelijkheid van de
communicatieafdeling Social media maakt deel uit
van de communicatiemix Organisatie Wethouder Woordvoerder Burgemeester Beleidsmedewerker Projectleider Deelnemer project Eigen kanalen ontwikkelen of
naar doelgroep toe gaan? Gaan we monitoren en hoe? Hoeveel tijd gaat het ons kosten?
-inzet
-opvolging
-monitoring Medewerker Effect versus ervaring Tot actie/deelname oproepen Meningen peilen Professional Personal branding Netwerk vergroten Communicatieadviseur 3
Wat is social media?
2
Waarom social media?
4
Drie niveaus van Social Media Workshop

Social media
& de overheid Social Media Workshop Power to the people! 1
Stellingen Arbeidsmarktcommunicatie: werven van personeel Doelen* Informatievoorziening
(krijgen en geven) Extra service Positionering Wat is het risico als we
social media wel/ niet inzetten? Doelen Project Afwegingen Rollen Medewerker klantcontactcentrum Overige medewerkers Monitoren Wethouder Samen creëren Crisiscommunicatie Input van inwoners RIVM Het sociale web
Social Networks (Facebook, Hyves, LinkedIn)
(Micro)blogging (WordPress, Twitter)
Social Bookmarking (Del.icio.us, Digg)
Media Sharing (Flickr, Slideshare, YouTube)
Social Reviews (Zoover, Amazon, ED.nl)
User Generated Content (Wikipedia, YouTube) Interne communicatie Afsluiting
Workshop Social Media Vriend(in) Verenigingslid Afwegingen* Rollen* 1 Stellingen
2 Waarom social media
3 Wat is social media?
4 Drie niveaus van Social Media
5 Case! 4
Case: aan de slag! Kennis Zichtbaarheid
organisatie & projecten Band met inwoners
Kansen en bedreigingen
Deze presentatie is gehouden op 14 september voor communicatieadviseurs van de samenwerkende gemeenten in Zuidoost-Brabant.

Voor deze online versie is de presentatie verrijkt met tekstuele toelichting, te herkennen aan de Aan de workshop namen communicatieadviseurs deel van de gemeenten:
Waalre, Best, Nuenen, Valkenswaard, Son en Breugel, Helmond, Veldhoven, Reusel-De Mierden, Heeze-Leende, Laarbeek, Bladel, Bergeijk en Asten. Judge for yourself... blauwe kleur. Consensus tijdens de workshop was dat communicatie een rol speelt bij initiëren en faciliteren.

Vervolgens is het tevens de verantwoordelijkheid van de hele organisatie om de inzet van social media echt een succes te laten zijn. Hierover was iedereen eensgezind:

Social media maakt deel uit van de middelenmix. Net als andere middelen in die mix, kent het zijn eigen dynamiek.

Daarom is het goed om je in die dynamiek te verdiepen. Wat ons brengt bij... Het sociale web kent dus heel veel kanalen. Het belangrijkste is dat je de zes hoofdtypen kent en betrekt in je afwegingen bij het opstellen van een communicatieplan: Het instituut 'internet' is als een moderne Che Guevara.

Che gaf arme boeren machinegeweren om de macht te grijpen.
Het internet biedt iedereen social media kanalen waarmee mensen invloed uitoefenen.

Die invloed kan zeer groot zijn en laat zich soms ongecontroleerd gelden. Hierdoor raakt u als (overheids)organisaties de regie enigszins kwijt.

Als (overheids)organisatie staat u voor een cruciale vraag:

Gaan we ons hiertegen verzetten en tegen mensen strijden?
Of gaan we met hen de strijd aan voor een betere maatschappij? * dit is uiteraard een greep uit de vele mogelijkheden. * dit is uiteraard een greep uit de vele mogelijkheden. * dit is uiteraard een greep uit de vele mogelijkheden. Met deze website vraagt de gemeente Tilburg input van inwoners voor het verbeteren van de veiligheid(sbeleving) in de wijken.

Mensen kunnen met opmerkingen en waarderingen op elkaar reageren. Tevens geeft de gemeente ook reactie over wat er met de suggesties gedaan wordt.

In Tilburg zijn het dus niet enkel meer de ambtenaren die bepalen wat er met de wijk gebeurt! Het RIVM heeft veel ervaring met traditionele communicatie over vaccinatieprogramma's: brochure, brief, spotjes, advertenties, FAQ op website, e.d. Met een boodschap die is gestoeld op wetenschappelijke onderzoeken die de positie van het RIVM onderschrijven.

Deze aanpak werkt echter niet meer.

Zo ontdekten ze tijdens de voorlichting over de vaccinatie voor jonge meiden die volgens het RIVM beschermt tegen baarmoederhalskanker.

Kinderen en ouders wendden zich met hun onrust over dit onderwerp tot social media, waar ze met elkaar een mediahype creëerden over de gevaren van de vaccinatie die ook oversloeg tot radio, kranten en tv. Het RIVM verwachte vooraf een opkomst van 85%.
Tijdens de eerste vaccinatieronde was de opkomst slechts 47%.

Ter voorbereiding op de tweede vaccinatieronde hebben ze actief de dialoog opgezocht; onder andere met een eigen Hyves-groep, een chat spreekuur op de site en door op fora met ouders en meiden in gesprek te treden.

Ook was de boodschap aangepast: aandacht hebbende voor afwijkende standpunten en de emotionele kant van de vaccinatie.

Het RIVM heeft er veel energie in gestoken om mensen alsnog te overtuigen. Maar de schade was al verricht; deze acties leverden slechts een opkomst op van nog eens 6%. Mensen nemen informatie van een autoriteit niet langer zonder meer voor waar aan. Zo ook in dit geval, mensen gingen op zoek naar onderzoeken en nieuwsfeiten over de vaccinatie. Daar kwamen ze ook berichten tegen over risico's waar het RIVM niet over berichtte.

Vervolgens gingen ze deze informatie met elkaar delen via Hyves, fora, twitter, etc.

Bovendien ging het RIVM in eerste instantie voorbij aan de gevoeligheid van het onderwerp. De informatie was puur wetenschappelijk. Nestlé's reactie op deze mokerslag van Greenpeace:
bij YouTube eisen dat de video verwijderd werd. Dit lukte ook: YouTube ging overstag en verwijderde de video.

Daar had Greenpeace waarschijnlijk op gehoopt: meteen plaatsten ze de film op concurrerend videokanaal Vimeo. Uiteraard ging dit gepaard met persberichten, webartikelen, tweets, facebookupdates, etc. over hoe Nestlé hun schandelijke praktijken in de doofpot wil stoppen.

Hierdoor explodeerde het aantal views van de video, die ondertussen ook weer op YouTube te zien is. Vervolgens wendden mensen die de video zagen zich tot Nestlé's facebookpagina.

In reacties op de pagina uitten ze kritiek en vroegen ze om opheldering. Veel mensen gebruikten daarbij als avatar bloodbesmeerde KitKat-logo's. Wederom was de reactie van Nestlé om dit in de kiem te willen smoren. Reacties met kritiek en de aangepaste logo's werden verwijderd. Hoe kan het ook anders, dit leverde weer veel verontwaardigde reacties op.

Zo ook van Facebookgebruiker Paul Griffin:
"Not sure you're going to win friends in the social media space with this sort of dogmatic approach. I understand that you're on your back-foot due to various issues not excluding Palm Oil but Social Media is about embracing your market, engaging and having a conversation rather than preaching!"

De reactie de Nestlé-medewerker die de Facebook pagina beheerde:
"Thanks for the lesson in manners. Consider yourself embraced. But it's our page, we set the rules, it was ever thus." "We set the rules, it was ever thus."

Een dergelijke houding wordt op social media niet geaccepteerd. De inzet van Social media heeft dan ook meer overeenkomsten met een telefoongesprek dan met een klassieke website: de klant / burger heeft ook wat te zeggen. Weet wat er online over je gezegd wordt met behulp van deze gratis diensten!
Binnen 5 minuten ingesteld, vervolgens ontvang je dagelijks of wekelijks updates in je mailbox. Social media is een breed begrip. Ook de manieren wanneer en waarop je het inzet zijn heel divers. Meestal worden alle manieren door elkaar gehaald en gebruikt. Om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag wanneer en hoe je social media inzet, maken wij onderscheid in drie niveaus: organisatie, project en medewerker. Het is namelijk een wezenlijk verschil of je social media inzet voor organisatorische- of projectdoelstellingen of dat je social media inzet om persoonlijke doelstellingen te verwezenlijken. Op alledrie de niveaus heb je andere doelen. Daardoor maak je andere afwegingen en benoem je andere rollen (verantwoordelijkheden).
Full transcript