Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Panda wielka

No description
by

Agata Jakubowska

on 2 February 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Panda wielka

Panda wielka
Jej układ pokarmowy zbudowany jest jak
u zwierząt spożywających pokarm mięsny.
Z tego powodu panda musi jeść bardzo dużo,
nawet do 40 kg dziennie. Spowodowane jest
to tym, że panda trawi tylko 25% spożytego
pokarmu (gdy na przykład krowy trawią 80% spożytego pokarmu).
Zwierzę te to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych, który zamieszkuje lasy bambusowe. Jej przynależność do drapieżnych nie ulega wątpliwości, jednak w rzeczywistości odżywia się pędami roślin, nie gardzi też rybami i małymi gryzoniami.
Panda wielka należy do zwierząt
narażonych na wyginięcie, głównie
wskutek stopniowego ograniczania
obszarów dla niej dostępnych,
ale także niskiej rozrodczości.

-
Wysokość w kłębie:
60-80 cm,
-
Długość ciała:
1,2-1,5 (głowa i tułów),
-
Długość ogona:
12-13 cm,
-
Masa ciała:
75-115 kg samce;
samice lżejsze o 10%-20%.


- Dojrzałość płciowa: 5-6 lat,
- Okres godowy: od marca do maja,
- Ciąża: 97-163 dni,
- Opóźnienie implantacji zarodka: 1,5-4 miesięcy,
- Liczba młodych w miocie: 1-3, zwykle tylko jedno
przeżywa,
- Długość życia: 20-30 lat.

Pandy zwykle żyją samotnie. Wędrują po swoim terytorium w poszukiwaniu nowych pędów bambusa powoli, aby oszczędzać energię. Zwierzęta te raczej nie kontaktują się ze sobą. Ich twarz jest mało wyrazista przez czarne plamy na białym futrze, przez co nie mają one wyraźnej mimiki. Komunikują się jedynie za pomocą głosów, szczególnie w okresie rozrodczym, kiedy to zwierzęta te stają się hałaśliwe.
Jedną z głównych przyczyn wymierania pandy wielkiej jest działalność człowieka. Od starożytności ludzie uważali jej futro za bardzo cenne ze względu na stosunkowo niewielką liczbę pand. Współcześnie ludzie niszczą naturalne środowisko pandy wycinając lasy pod pola uprawne, co zaburza przemieszczanie się i rozmnażanie zwierząt.
Kolejną przyczyną zanikania pandy wielkiej jest masowe obumieranie bambusów na rozległych przestrzeniach. Bambusy bowiem mają to do siebie, że ich kwitnięcie poprzedza obumieranie pędów. Regularne obumieranie pędów bambusa jest problemem dopiero od czasu ograniczenia siedlisk pand do wyższych partii gór i ich rozdrobnienia.
Hodowla pand w niewoli napotkała problemy związane z trudnościami w reprodukcji, jako że zwierzęta nie wykazywały chęci do spółkowania. Samica pandy może urodzić nawet do trzech młodych, lecz zwykle przeżywa tylko jedno. Następne młode rodzą się po dwóch latach. Tak długi okres przejściowy powoduje, że więcej pand umierało, niż się rodziło.
Naukowcy odkryli niedawno, że gen odpowiedzialny za receptory smaku pikantnego lum umami (na przykład smaku mięsa) u pandy wielkiej jest nieaktywny.
Przez wieki pandy wielkie uważano za mityczne stwory - podobnie jak smoki i jednorożce.
Pandy wielkie mają bardzo dobry słuch i węch, ale słaby wzrok. Potrafią tez stać wyprostowane na dwóch tylnych łapach, ale raczej nie chodzą.
Młode pandy odnoszą z tytułu uprawianej koprofagii korzyści. Jedząc fekalia swoich matek lub innych osobników ze stada, wprowadzają do swoich organizmów bakterie i w ten sposób nabywają odporności
Full transcript