Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ELS IBERS A LA COMUNITAT VALENCIANA

No description
by

on 7 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ELS IBERS A LA COMUNITAT VALENCIANA

ELS ÍBERS AL PAIS VALENCIÀ
LLENGUA I ESCRIPTURA DE ELS IBERS
ELS IBERS A LA COMUNITA VALENCIANA
Al País Valencià, les característiques geogràfiques diferents a les de l'època actual feren que les principals poblacions ibèriques estigueren situades fora de la zona de la planura on actualment se situa la Ciutat de València, ja que a aquella època, la llacuna de l'Albufera era molt més gran i pràcticament unia el riu Túria amb el Xúquer.
Així aleshores els poblats mes importants es situaven en els llocs mes alts. La capital ibèrica estava situada on es troba actualment Llíria sota el nom d'Edeta. Tot pareix que va tindre una gran importancia a la zona central de País valencià fins que va ser destruida l'any 76a.
ALTRES POBLATS ÍBERS
Alters poblats íbers importants eren Arse (Sagunt), Satabi (Xativa), Toris (Cullera, Elx i Moixent).Sobre la Ciutat de València abans de l'època romana, no hi ha referències massa clares, però tot sembla indicar que hi havia una xicoteta població fortificada que hauria portat el nom de Tyris o Tyrin, que estava situada a una illa sobre el riu Túria, riu del qual rep el seu nom.
LA DAMA D'ELX
La Dama d'Elx es una escultura de pedra que representa a una dona noble dels il·licints. Amb el monyo arreplegat en un complicat pentinat, al seu rostre es poden apreciar clarament les característiques típiques de la dona valenciana i és sense dubte la més important representació d'art ibèric del món.
Els textos en llengua ibèrica es poden llegir gairebé sense dificultats.Una de les escasses excepcions són els textos curts que només contenen noms de persones, atès que l'antroponímia ibèrica és un dels aspectes més ben coneguts de la llengua ibèrica gràcies a les inscripcions llatines.
Full transcript