Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Забавното четене

No description
by

Mira Mira

on 24 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Забавното четене

Interests
Education
Skills
Experience
References
ОУ "Н. Рилски"
Велинград
България
„Най-великото изобретение на човека е книгата. И тя ще си остане такава докато хората умеят да я ползват по предназначение.” (по А. Блок)
Замисляйки се за педагогическото си ежедневие и кои са ценностните аспекти в него, приоритет за мен като преподавател е четенето и съответно неговото разбиране. Съществуват различни игри и стратегии за формиране на четивна техника с разбиране на прочетеното, които използвам в часовете си:
• Играта „Верижка”
• Четене наопаки
• Въпроси при четене с разбиране - за какво се говори, каква е основната мисъл, кое е вярно и кое е невярно според текста, какъв вид е текстът, откриване на синоними, антоними, начини на свързване и т.н.
• Играта „Да или не” – задавам въпроси към текста, на които да се отговори с „да” или „не”.
• Играта „Вярно ли е, че…” – изказвам твърдения отнасящи се за текста, а учениците отговарят дали твърденията са верни или не и др.

С последното учениците четат и се забавляват с различната форма на гатанки, пословици, скороговорки и кратки приказки.
Забавното четене -
четене с разбиране

Мирела Кузманова
Писменото слово присъства навсякъде и съответно четенето е основно умение, което ще увеличава своето значение във всички сфери на живота. Редица умения за четене, включително дигитално четене, са основополагащи за индивидуалното, личностното и социалното развитие, за взимане на информирано и активно участие в обществото и за упражняване на всички граждански права.
Първа стъпка – учениците трябва да осъзнаят четенето като необходимост.
Учениците са ориентирани към теми, които ги интересуват, свързани с тяхно хоби или потребности. Четейки приятни за тях текстове самото четене от задължение постепенно се превръща в приятно занимание. По случай Седмица на детската книга Пътуващото сандъче гостува в нашия клас.
Втората стъпка е четенето да стане забавление.
Методът на „претърсване” - самият ученик избира какво да забележи в текста, кое за него е интересното и защо.
Този метод напомня за Триъгълната рамка на мислене, която професор Едуард де Боно ни предлага като техника за насочване на вниманието:
1. КАКВО, или каква е целта на нашето търсене и анализ на информацията?
2. ЗАЩО, или защо ни е нужна тази информация, какво влияние очакваме?
3. КЪДЕ, или къде следва да търсим тази информация?

Третата стъпка е учениците да се научат да четат внимателно, за да могат да диференцират информацията.
Всяко дете може да се научи да чете добре, важното е да бъде мотивирано.
За мотивацията на четенето, респективно ученето, използвам информационните технологии. В работата си използвам различни програми, приложения, интернет платформи и иновационни образователни продукти, базирани на устройство за засичане на движения. Изработвам тестове и уроци с използването на много мишки в един компютър и др.
Мотивацията за четене постигам и с използването на различни онлайн инструменти за изработване на мисловни карти (
MouseMischief, Courselab, PowerPoint, Jumpido, Prezi.com,FreeMind, www.j2e.com, www.zondle.com, https://www.blubbr.tv и др.
), игри и текстове с различни форми.
www.de4ica.jimdo.com
Защо е важно да четем?
Според международното изследване PISA голяма част от българските ученици срещат затруднения при използване и осмисляне на текст. Моите ученици не са изключение. Реших да върна интереса на децата към четенето. Трябваха ми идеи.

Така изработените продукти използвам, за да „преобърна класната стая”. „Става въпрос за популярен метод (flipped classroom: буквално – преобърната класна стая), чиито предимства подкрепят все повече прогресивни преподаватели по света. При този модел ролята на учителя се изменя от лектор и наставник, във фасилитатор и вдъхновител. Предишното „слушайте урока и преписвайте плана от дъската и решете всички задачи след урока” е заменено от „гледайте видео презентация на новите концепции от урока вкъщи, а после ще работим по проекти и експерименти в час, за да изследваме заедно новия материал.”
Използвам метода за отсъстващите ученици, а и за всички, които искат предварително да прочетат и разгледат уроците за другия ден. Изработвам ги с помощта на тези онлайн инструмент - www.animoto.com, www.blubbr.tv , www.j2e.com , prezi и др. .
За да е грамотен човек,
не е достатъчно да познава буквите, а най-важното е да разбира прочетеното. Четенето развива въображението и извисява духа. Независимо по какъв начин, нека направим четенето забавно за децата!
Коя книга ще четем днес?
Full transcript