Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

LIKENET

No description
by

kat kati

on 11 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of LIKENET

Likenet janë organizma bimor me një përhapje në të gjithë rruzullin tokësor. Ato i përballojnë me sukses kushtet e renda si temperaturat e larta dhe ato të ulëta, mungesën e ujit, etj. Algat dhe kërpudhat bashkëjetojnë sepse kane dobi reciproke, dhe janë në varshmëri me njëra tjetrën. Kjo mënyre e jetesës e algës dhe e kërpudhës quhet simbiozë. Qeliza e kërpudhës me hifet e saj merr nga trualli ujin me kripëra minerale kurse alga posedon klorofil i cili me ndihmën e dritës së diellit krijon ushqim për vete dhe për kërpudhën.


Ngjyrat e tyre ( foto).
Likenet dhe ndotja ajrit.
Likenet njihen si lloje shume te ndreshem te ndotjes se ajrit . Shpesh , ata konsiderohen si bioindikatore te ndotjes . Likenet ose mungojne , ose gjenden pak ne zonat urbane dhe ne zonat industriale me ajer te ndotur .
Ku gjenden ato ?
Likenet jane shume te ndjeshem ndaj kesaj ndotjeje dhe sherbejne si treguese te nivelit te ndotjes . Ne qendrat e qyteteve ose pergjate rrugeve kryesore ku ndotja eshte me e madhe , likenet nuk ndeshen ne levorene e drureve , siperfaqen e objekteve te ndryshme .
Perdorimi i tyre.
Perveç pamjes se tyre te bukur dhe faktorit qe sherbejne si tregues te shkalles se ndotjes. Likenet perdoren per veshjen, bizhuteri dhe si ngjyrues.
Pamja e tyre dhe shtrirja e tyre territoriale.
Likenet kane ngjyra te bukura,shpesh te çeleta dhe te dallueshme. Ato rriten ne shkembinj dhe drure, duke pushtuar mjedise nga zonat e shkretetirave deri ne ato artike. Duke u bazuar ne madhesine e vogel te trupit dhe rritjen e ngadalte,mendohet se disa likene artike mund te jene 4 000-vjeçare.
LIKENET
LIKENET
Full transcript