Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Английски ренесанс

No description
by

David Wiske

on 15 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Английски ренесанс

Сравнение на Английския и Италианския Ренесанс
Английският Ренесанс се различава от италианския по няколко признака. Първо - доминиращата форма в изкуството по време на Английския Ренесанс е била литературата, докато в Италия се е наблягало най-вече на визуалните изкуства като живописта, скулптурата и архитектурата.
Второ - Английското ренесансово движение възниква около два века след италианското и достига разцвета си около век по-късно.
Последно, англичаните изглежда не са се влияели толкова от античното изкуство за разлика от италианците, за които Античността е била образец на всяко едно изкуство.
По простата причина, че Английският ренесанс възниква по-късно от италианския, англичаните се влияят повече от самите италианци и преоткриват античното изкуство чрез тях .

Същност

Английски ренесанс е термин, който описва културното и художествено направление в Англия от ранния 16-ти до ранния 17 век. Свързва се с Ренесанса в Европа, за чието начало се възприема северна Италия през 14 век.
Този период в английската история е понякога наричан "ерата на Шекспир" или "Елизабетинска епоха" по имената на най-известните автори през Английския ренесанс.
Струва си обаче да се отбележи, че това е подвеждащо - Шекспир не е бил особено известен писател по времето си, а Английският ренесанс обхваща време както преди, така и след властта на Елизабет.

Английски Ренесанс
Кралица Елизабет I
Елизабет I е кралица на Англия и кралица на Ирландия от 1558 г. до 1603 г.. Тя е шестият и последен монарх от династията Тюдор.
Управлението на Елизабет I продължава 44 години и обхваща период на нарастващо влияние на Англия по целия свят и на религиозни вълнения в страната. То става известно като Златен век на Елизабет.
По това време пишат драматурзите Уилям Шекспир, Кристофър Марлоу и Бен Джонсън и философът Франсис Бейкън, Франсис Дрейк става първият англичанин, обиколил света, а Уолтър Рали и Хъмфри Гилбърт поставят началото на английската колонизация на Северна Америка, основана е и Британската източноиндийска компания.
Английски ренесансов
театър
Английският ренесансов театър е английската драматургия, създадена в периода между Реформацията и затварянето на театрите през 1642 г. Може също да се нарича ранен модерен английски театър или Елизабетински театър. Включва драматургията на Шекспир, както и на много други известни автори.
Понятието Елизабетински театър се използва като събирателно за цялото драматургично творчество в определена епоха, както и за Якобинския и Каролинския театър. Сцената, на която се изпълняват ренесансовите постановки, е платформа, обградена от 3 страни от публиката. Само задната част остава отворена за влизане и излизане,както и за настаняване на музиканти, акомпаниращи на честите песни.
Ренесансовият тертър
Пропорциите на човешката фигура по Витрувий, Леонардо да Винчи,1490 г.

Шекспир
Уилям Шекспир е английски драматург и поет, смятан за най-значимия автор в англоезичната литература и един от най-видните драматурзи в световната история. Той е наричан често „национален поет на Англия“. Оцелели са изключително много негови произведения които включват 154 сонета и 38 пиеси. Неговите пиеси до ден деншен се изпъляват много повече от тези на всеки друг драматург и писател. Шекспир винаги е бил уважаван поет, но истинската му слава се достига чак през 19ти век.
Шекспир създава повечето си произведения между 1589 и 1613 г.Ранните му пиеси са главно комедии и исторически драми, жанрове, които достигат върха на развитието си в края на 16 век. По-късно, до около 1608 г., пише главно трагедии, сред които Хамлет, Крал Лир, Отело и Макбет, смятани за едни от най-значимите произведения в английската литература. През последните години от активната си писателска дейност Шекспир пише трагикомедии, наричани понякога романси, и работи съвместно с други драматурзи.
Full transcript