Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

MBRETERIA E KERPUDHAVE

No description
by

gledion goduni

on 30 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of MBRETERIA E KERPUDHAVE

MBRETERIA E KERPUDHAVE
Kerpudhat jane gjallesa jeterushqyese. Trupi i tyre nuk ka rrenje, kercell dhe gjethe por perfaqesohet nga tali.Gjithashtu kerpudhat jane nje- shumeqelizore, ekuariote
Trupi i tyre quhet tal. Tali përbëhet nga një sërë strukturash fijëzore që quhen hife. Tërësia e hifeve formon micelën. Muret e hifeve përmbajnë kitinë . Një hife është një qelizë e vetme me shumë bërthama. Citoplazma është e ndarë në mure të ndërmjetme ku çdo pjesë ka një ose disa bërthama. Bërthamat e hifeve janë haploide

5 llojet kryesore te kerpudhave jane:ato me kapele 2. Myshqet qe kalbin ushqimet 3.Majate qe perftojne energji nga proqesi i fermentimit .4.Zigomicet qe bejne pjese ato kerpudha qe jetojne ne menyre saprofite dhe kane riprodhim joseksual ose seksual.5. Deutoromicet jane ato lloje kerpudhash qe riprodhohen vetem ne menyre joseksuale. Jetojne ne menyre parazitare ose saprofite

1
.Kerpudhat jetojne ne menyre saprofite duke u ushqyer me mbetjet e e gjallesave te vdekura duke i kther ato ne humus
2.Ne menyre parazitare te bimet dhe kafshet duke u shkaktuar atyre semundje. 3.Ne menyre simbiotike duke jetuar ne bashkshoqeri me algat , duke formuar likenet. Gjithashtu Hifet lëshojnë në substrat enzima që tresin lëndët organike. Produktet e formuara nga shpërbërja e këtyre lëndëve thithen dhe kalojnë në brendësi të qelizave.

Kerpudhat jane te rendesishme ne natyre pasi ato kthejne lendet e vdekura be forma qe mund ti perdorin qeniet e gjalla.Ky proqes quhet “RICIKLIMI I NATYRES”
Riprodhimi joseksual kryhet me spore ose copëtim të hifeve. Sporet formohen në sporangje. Hifet që përmbajnë sporangje quhen sporangofore. Kur sporangu çahet liron sporet të cilat shpërndahen në mjedis. Kur mjedisi është i lagësht sporet mbijnë dhe japin kërpudha të reja.2.Riprodhimi seksual ndodh nga bashkimi I dy hifeve te individeve te ndryshem .Cdo hif eshte I pasur me gametagjent e cila kur bashkohet me nje tjeter ben te mundur formimin e zigotes.Qelizat me zigoten shnderrohen ne nje structure me mure te trasha qe quhet zigosporang I cili pas ndarjes jep spore qe ne kushte te pershtatshme japin hife
Menyrat e jeteses se kerpudhave
Tharmet duke jetuar ne menyre
saprofite
Amanita muscaria
KERPUDHA PARAZITARE
RIPRODHIMI TE KERPUDHAT
Myshqet qe kalbin buken
Punoi :Gledi Goduni
Full transcript