Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Edukata 2

null
by

Uljad Berdica

on 2 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Edukata 2


Europa
Muzika
Periudhat e zhvillimit të muzikës në Evropë
Mesjeta

Lindën shkollat e muzikës dhe lirikat vokale laike.
Kisha katolike krijoi stilin e vet të të kënduarit, këngët gregoriane.
Guido d'Arecco reformoi shkrimin e notave dhe shenjave në shekullin e XI.
Jan Kukuzeli shpiku në shek.XII shkrimin kukuzelik i cili i shtonte shkronjave ekzistuese nje numer te madh theksesh e shenjash shprehëse.
Njohuritë teorike u përhapën gjerësisht.

Rilindja ( shek XIV-XVII )
Krijuesit e kësaj periudhe u mbështetën në muzikën popullore italiane dhe në vlerat humane e jetën e përditshme.
Format e para ishin:
1.Kaçia => kenge e shpejtë e cila trajtonte një skenë gjahu.
2.Balada => formë muzikore me e thjeshte nga permbajtja qe ndjek ritmin e valleve
3.Madrigali=>trajtonte teme mitologjike ose humoristike kendohej nga 3,4 ose 6 zera. Kishte rendesi te madhe.
U zhillua muzika polifonike ne shkollat flamande ku merita mban Orlando Laso. 1530-1594

Ne shek e XVI polifonia u shtri edhe ne vende te tjera, sidomos ne Itali.. Perfaqesuesi i kësaj lëvizjeje ishte Palestrina 1525-1594. Punoi shume per koret pa shoqerim instrumental
Shekulli XIV-XVI
Kjo periudhë krakterizohet nga zhvillimi i Operas, si nje forme arti qe manifestonte shume te tjera njeheresh. Kjo solli nje zhvillim shume te madh ne mbare kulturen Evropiane. Opera e pare u vu ne skene ne 1594 dhe quhej DAFNE ndersa e dyta EURIDIÇE.
Kompozitoret me te shquar te kesaj periudhe ishin


U zhvillua ndjeshëm muzika instrumentale. Lindën miniaturat,tokatat dhe preludet. Muzika ekzekutohej me liutin dhe organot baroke. Kompozitoret kryesorë ishin Xhirolamo Freskobaldi dhe Arkanxhelo Koreli. Forma karakteristike e periudhes barok u be koncerti.
Muzika barok përshkruan një periudhë ose stilin e muzikës klasike evropiane shtrirë përafërsisht nga 1600 në 1750. Kjo epokë filloi në muzikë pas Rilindjes dhe u pasua nga epokë muzikë klasike. Origjinali kuptimit e "barok" ishte "i deformuar margaritar", një karakterizim të arkitekturës të kësaj periudhe; më vonë, filloi të zbatohet gjithashtu për muzikën e tij. Muzika Barok formon një pjesë të madhe të muzikës klasike kanon, duke u studiuar gjerësisht.. Ai është i lidhur me kompozitorë të tillë si Claudio Monteverdi, Antonio Vivaldi, George Frideric Handel, Arcangelo Corelli, dhe Johann Sebastian Bach.
Orlando Laso
Xhovani Pierluigji Palestrina
1. Klaudio Monteverdi (1567-1643)
2. Zhan Batista Lyli (1632-1687 ) France
3. Henri Perselli (1659-1695) Angli
4. Rainhard Kaizer (1674-1739) Gjermani.
Muzika euripiane ka perparuar paralel me kulturen evropiane
Nje komponent i rendesishem, ne mbare kulturen boterore.
Inva Mula
Fund
Uljad Berdica
Full transcript