Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

America de Sud

No description
by

emma emms

on 9 October 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of America de Sud

America de Sud, a patra între cele şsapte continente, în ceea ce priveste suprafaţa, ocupăa 17.820.900 km pătratţi sau mai bine spus 12% din întreaga întindere a păamântului. Se întinde de-o parte şsi de alta a ecuatorului şsi a tropicului Capricornului şsi este legataă prin istmul Panama de America Centrală sşi America de Nord. Continentul se extinde (în lungime) pe 7400 km începând din nord, de la Marea Caraibelor sşi pânaă în sud, la capul Horn.AMERICA DE SUD: Latimea maxima de 5.160 km, este atinsa între Ponta do Seixas, pe coasta brazilian a Atlanticului, si Punta Parinas, pe coasta peruana a Pacificului. În anul 2000 s-a estimat ca numarul locuitorilor ajunge la 348 milioane, echivalentul unui procent de 6% din întreaga populatie a lumii. Desi populatia Americii de Sud are o mostenire etnica variata, principalele ei elemente sunt constituite de nativii americani si de descendentii spaniolilor, portughezilor si a negrilor africani. Varietatea rasiala produsa de amestecul atâtor grupuri este larga. Cei mai numerosi sunt asa zisii metisii, o combinatie între iberici is nativii americani. Mai putin numerosi sunt cei proveniti din amestecul ibericilor si negrilor, iar cei mai putini sunt nativii americani amestecati cu negrii. Cei mai multi nativi americani se aflat în zonele înalte din republicile andene. Populatia de origine spaniola este mai numeroasa în Argentina si Uruguay. În Brazilia, portughezii sunt elementul iberic predominant iar negrii si mulatrii sunt mai numerosi aici decât în orice alta tara din America de Sud. În Guiane si pe coasta Columbiei si Ecuatorului numarul negrilor este de-asemenea mare.Valul continuu dar relativ moderat al ibericilor care au venit în America de Sud in perioada coloniala si în secolul ce a urmat proclamarii independentei, a crescut spre sfârsitul secolului 19 si pâna în 1930 prin venirea a milioane de italieni, în principal în Argentina, Brazilia si Uruguay.
Continentul America de Sud cuprinde urmatoarele tari: Brazilia, Columbia, Venezuela, Peru, Guyana, Suriname, Guyana Franceza, Chile, Bolivia, Argentina, Uruguay, Paraguay, Ecuador, Panama si Tara de Foc. Germani, polonezi si alte nationalitati europene au venit de-asemenea, dar într-un numar incomparabil mai mic. Desi majoritatea imigrantilor europeni erau implicati în munca agricol în Argentina si Brazilia,mai multi germani si italieni au format colonii agricole. Colonistii germani, de exemplu,s-au stabilit in partea sud centrala a statului Chile. Alti imigranti s-au orientat catre oras, unde au contribuit substantial la forta de munca. Câteva grupuri non-europene, cum ar fi sirienii si libanezii, au venit în numar mare. Valul cel mai mare de imigranti asiatici a venit în secolul 19 din India, Indonezia si China. Multi dintre ei au ajuns în Guiana Engleza si Guiana Olandeza ca muncitori dupa abolirea sclaviei. În special dupa 1900, un numra mare de japonezi s-au stabilit in sud-estul Braziliei, iar mai putini în Paraguay, Bolivia si în nordul si nord-estul Braziliei.
Populatia din America de Sud s-a dublat între 1960 si 2000. Aproape jumatate din populaia de pe continent locuieste în Brazilia. 45% din restul populaiei se afla localizata în Columbia, Argentina, Peru, Venezuela, Chile si Ecuator. Cresterea populatiei este datorata în mare parte cresterii naturale , rata natalitarii fiind de 221 per 1000 oameni, iar rata mortalitii de 8 per 1000 oameni în anul 2000;în multe regiuni rata mortalitatii a suferit un declin substantial de-a lungul multor decade, pe când rata natalitatii doar de curând a înregistrat o tendinta de scadere. America de Sud este un continent puţtin neobişsnuit datoritaă omogenitatăţii sale religioase. Aproximativ 90% din populatţie este de origine romano-catolicaă. Majoritatea protestanţtilor se aflăa în Brazilia şsi Chile; cei raămasşi sunt împrasăştiatţi mai ales în centrele urbane, la fel ca şsi evreii.Credinţa romano-catolicăa a fost adusaă pe continent de spanioli şsi portughezi în timpul cuceririi spaniole. Protestantismul este o reflectţie a imigratţiei europene de mai târziu şsi a activitatăţii misionare începutăa în secolul 19. Intindere: Populatia: Populatia(ii): Religii: FACTORII care influenteaza raspandirea vegetatiei pe continentul American:
-Asezarea geografica intre cele doua cercuri polare
-Curentii oceanici calzi si reci
-Relieful prin dispunerea treptelor de relief inalte in lungul meridianelor
-Caracteristicile climei prin precipitatii si temperatura
-Omul prin extinderea suprafetelor agricole si decimarea unor specii de animale ( bizonii ).Zonele de vegetatie in America de Nord apar deplasate catre Sud datorita curentului Labradorului pe latura Atlantica iar in America de Sud au denumiri locale. Vegetatia si fauna: AMERICA DE SUD:
SAVANA in N denumita Llanos in Campia Orinocco si N Anzilor PADUREA ECUATORIALA– SELVAS– Amazonia si pod Guianelor-Fauna :Maimute , lenesi, papagali;SAVANA CU ARBUSTI in pod Braziliei –Campos – in Argentina, Paraguay si Bolivia:CAATINGA
– Brazilia:Maimute si serpi boua– asociatii de arbori si arbusti in NE Braziliei:PAMPA– STEPA din campiile temperate si subtropicale din Argentian si Uruguay – stepa arida din Anzi Hidrografia:
Hidrografia Americii de Sud este foarte bogata, in nord, in centru si mai putin in sudul tarii. Cel mai mare fluviu ca intindere dar si ca debit este fara nicio indoiala Amazonul, urmat de Parana, Tocanins, Madeira, Ucayali, Orinoco, Pilcomayo, Uruguay. Principalul loc de varsare a fluviilor si raurilor este Oceanul Atlantic, dar si Marea Antilelor. Relieful: Relieful este variat, cu munti, podisuri, dealuri si campii. Este dispus sub forma unor fasii aproximativ paralele, cu munti in Vest, podisuri in Est si campii in Centru. Principala ramura muntoasa a Americii de Sud o constitue Muntii Anzi. Altitudinea maxima se afla in varful Aconcagua(6960m). Din Muntii Anzi izvorasc numeroase rauri: Marafion, Rio Salado, Rio Colorado, Rio Negro, Pilcomayo, Mamore. In zona muntilor Anzi, putem gasi si cativa vulcani cum ar fi: Chimborazo (6310m), Cotopaxi (5897m). Campiile din America de Sud: Campia Amazonului, Campia La Plata, mai extinsa fiind cea a Amazonului. Campia Amazonului este cea mai mare campie din America de Sud, si se extinde in: Peru, Columbia, Venezuela, Guyana, Suriname, Guyana Franceza si Brazilia. Este strabatuta de Amazon si multi dintre afluentii sai: Rio Negro, Rio Blanco, Japura, Madeira, Putumayo. Campia La Plata este situata pe locul 2 in topul celor mai intinse campii ale Americii de Sud, si se intinde pe suprafata Argentinei, Paraguay-ului, Uruguay-ului si a Braziliei. Este strabatuta de urmatoarele rauri: Paraguay, Rio Negro, Rio Colorado, Rio Salado. In America de Sud, podisurile se gasesc in partea Central-Estica si mai importante sunt doua: Podisul Braziliei si Podisul Guyanelor. Podisul Braziliei este cel mai mare podis din America de Sud, ce se intinde in Brazilia, pe aproximativ 90% din suprafata acestei tari. Podisul Braziliei este strabatut de:Parana, Guapore, Xingu, Sao Fran Cisco. Podisul Guyanelor este al doilea podis ca intindere din America de Sud. Este extins in: Venezuela, Guyana, Guyana Franceza si in Suriname. Podisul Guyanelor este strabatut decatre:Rio Branco, Essequibo, Orinoco. Clima: In Nordul continentului se gaseste un climat intertropical cu caldura vara si ploi iarna, un climat montan, dar si un climat ecuatorial. Pe masura ce ne indepartam de nordul continentului, intalnim mai multe tipuri de clima. In centrul Americii de Sud se gaseste un climat intertropical, ecuatorial, montan dar si un climat al deserturilor tropicale. In sudul continentului se gasesc climaturi subtropicale, temperat-oceanice, montane.
Full transcript