Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Klassisk musik åk 8-9

No description
by

Lovisa Hellström

on 17 April 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Klassisk musik åk 8-9

Klassisk musik
västerländsk konstmusik
Ett bättre och mer neutralt samlingsnamn för det som vi brukar kalla klassisk musik är därför ”västerländsk konstmusik”. Musiken är alltså västerländsk, vilket betyder att den är utvecklad i kulturer med europeiskt ursprung. Det handlar också om konstmusik - inte folkmusik eller popmusik.

Många spännande musikstilar har växt fram i den västerländska konstmusiken under olika tidsperioder. Vi ska titta lite närmare på tre av de viktigaste.

Läs prezin (länk på SchoolSoft). Fokusera på skillnader mellan de olika epokerna.
Lyssna på musikexemplena och försök komma ihåg vem som skrivit dem och hur de låter.
Träna på instuderings-frågorna.
BAROCKMUSIKENViktiga kompositörer inom barockmusiken
Wienklassicismen
kända kompositörer från wienklassicismen
När man hör orden "klassisk musik" får de flesta upp tankar, minnesbilder och melodier i huvudet. Kanske tänker man öven på kompositörer som Mozart och Beethoven.

När uttrycket ”klassisk musik” började användas menade man att denna sort musik skulle vara av en högre kvalité (alltså musik med ”klass”) jämfört med t.ex. folkmusik. Dessutom ansågs ”klassisk musik” vara speciellt betydelsefull för den egna kulturen, inte bara idag utan för lång tid framöver.

Så här flera hundra år senare kan vi konstatera att klassisk musik både är och har varit väldigt viktig eftersom den har format mycket av den musik vi lyssnar på idag. Samtidigt vet vi också att många nyare musikstilar har uppstått under 1900-talet och framåt med påverkan ifrån helt andra håll, t.ex. afroamerikansk musik och folkmusik.
Barocken varade mellan 1600-1700talet. Den viktigaste utvecklingen inom barockmusiken sker i Italien, Tyskland och Frankrike.

Viktiga kännetecken för barockmusiken är att musiken har ett fast tempo och jämn puls. Det var vanligt med "terassdynamik" vilket betyder snabba växlingar mellan starkt-svagt eller solo-hela orkestern. Cembalo var ett vanligt instrument. Det är föregångaren till pianot och har ett ganska "spikigt" ljud.
Cembalo
Terassdynamik
1. Antonio vivaldi

2. johann sebastian bach

3. georg friedrich händel
Antonio Vivaldi var en skicklig violinist som föddes i Venedig och dog i Wien. Hans mest kända verk är troligen "De fyra årstiderna" som är ett verk bestående av fyra olika delar - en för varje årstid. Första satsen i "Våren" hör till världens mest kända klassiska stycken.
Johann Sebasitan Bach föddes och dog i Tyskland. Han var en skicklig
organist och spelade både orgel och cembalo. Ur Bachs Orkestersvit n.o3 kan du nu lyssna på Air, ett stycke som du kanske känner igen.
Georg Friedrich Händel föddes i Tyskland men verkade även både i Italien och England. Han skrev operor, kyrkomusik och orkestermusik. I nästa steg hör du Händels verk Messiah-Hallelujah.
George Friedrich Händel var en tysk kompositör som även var verksam i Italien och England. Han skrev kyrkomusik, men även operor och orkestermusik.

Ett känt stycke är Water music:

Efter barocken uppstod wienklasssicicmen och under den här perioden hittar vi musikhistoriens mest välkända kompositörer: Wolfgang Amadeus Mozart och Ludwig van Beethoven.

Under den här tidsperioden var man trött på de tunga styckena från barocktiden och man strävade mot det klarare och enklare. Därför blev många musikstycken nästan som barnvisor med enkla ackord, mjuka förändringar och mycket repetitioner.
WOLFGANG AMADEUS MOZART
JOSEPH HAYDEN
LUDWIG VAN BEETHOVEN
Wolfgang Amadeus Mozart var ett musikaliskt underbarn som började spela piano och komponera musik vid fyra års ålder. Under de 35 åren han levde skrev han operor, symfonier, solokonserter och kammarmusik (musik som är avsedd att framföras av ett mindre antal soloinstrument eller soloröster)
Eine kleine Nachtmusik

Joseph Haydn var en produktiv kompositör som kallades för "Symfonins fader". Han skrev över hundra symfonier. En av dem har blivit melodin till Tysklands nationalsång (Kejsarkvartetten) men den vi ska lyssna på som ni kanske känner igen heter Trumpetkonserten.
Ludwig van Beethoven gav sin första konsert som 8-åring (även om
pappan ljög och sa att han var 6 år, eftersom han ville att Ludwig skulle
bli "den nya Mozart"). Vid 30 års ålder började Beethoven få problem med
hörseln. Han fick både nedsatt hörsel och tinnitus och blev tillslut döv, men forsatte ändå att komponera musik.
Für Elise

ROMANTIKEN
Romantiken varade i stort sett hela 1800-talet men även i början på 1900-talet. Den här perioden av musikskapande inspirerades mycket av litteratur så som folkdikter och folksagor. Musiken tog ut större svängar än tidigare, och både kompositörerna och musikerna kunde så småningom uttrycka mer känsla i musiken. Regler om vad som var "fint och passande" var inte längre lika nödvändigt utan den personliga smaken blev mer betydelsefull. Man kunde anpassa musikens tempo och volym efter eget tycke och därför blev musiken mer dramatisk än tidigare.

Romantiken hyllade den också "tekniska skickligheten", d.v.s. förmåga att spela så svåra stycken så snabbt som möjligt. Musikerna försökte överträffa varandra i spelskicklighet. Det gällde även sångare som försökte briljera genom att hålla ut toner längre, ta högra toner eller klara svårare passager bättre än sina kollegor.
kända kompositörer från ROmantiken
Wolfgang Amadeus Mozart var ett musikaliskt underbarn som började spela piano och komponera musik vid fyra års ålder. Under de 35 åren han levde skrev han operor, symfonier, solokonserter och kammarmusik (musik som är avsedd att framföras av ett mindre antal soloinstrument eller soloröster.
Eine kleine Nachtmusik

Joseph Haydn var en produktiv kompositör som kallades för "Symfonin fader". Han skrev över hundra symfonier. En av dem har blivit melodin till Tysklands nationalsång (Kejsarkvartetten) men den vi ska lyssna på som ni kanske känner igen heter Trumpetkonserten.
Ludwig van Beethoven gav sin första konsert som 8-åring (även om
pappan ljög och sa att han var 6 år, eftersom han ville att Ludwig skulle
bli "den nya Mozart"). Vid 30 års ålder började Beethoven få problem med
hörseln. Han fick både nedsatt hörsel och tinnitus och blv tillslut döv, men
forsatte ändå att komponera musik.
Für Elise

ATT GÖRA
Det finns flera kända kompositörer från romantiken, både kvinnliga och manliga. De kvinnliga kompositörerna var lika framgångsrika som sina manliga kollegor, men de sorgligt nog bort efter sin död. Här är tre manliga kompositörer som lämnat stora verk efter sig från den romantiska perioden i musikhistorien.
Pjotr Tjajkovskij
Tjajkovskij var en rysk kompositör som var verksm under den sena delen av romantiken. Trots (eller kanske tack vare?) att hans liv kantades av mentala prövningar och depressioner skapande han musik som blev otrolig populär, däribland tre baletter som tillhör några av de mest framförda baletterna idag: Svansjön (1877), Törnrosa (1890), och Nötknäpparen (1892).

Tjajkovskij dog 1893 av förgiftning. Det har spekulerats mycket kring hans dödsfall och huruvida han tog sitt eget liv. Han påståtts ha druckit okokt vatten, vilket var förenat med livsfara i Sankt Petersburg på den är tiden. Samtidigt var han tvingad att hålla sin homosexualitet hemlig eftersom det var något som på den här tiden innebar dödsstraff.

En av Tjajkovskijs mest kända melodier är den som inleder andra akten ur Svansjön.
EDVARD GRIEG
Edvard Grieg var en norsk kompositör som med sina 152 cm var en av
den västerländska musikhistoriens kortaste kompositörer. Han inspire-
rades mycket av den norska kulturen och den norska naturen när
han komponerade sina verk. Att hämta inspiration från sin egen kultur
till musiken är en speciell del utav romantikens musik, vilket kallas
för nationalromantik.

Griegs skapade korta och okomplicerade men mycket minnesvärda musikaliska verk. Ett exempel på detta är det kända stycket ”I Bergakungens sal” ur dramat Peer Gynt. Melodin upprepas om och om
igen, men blir ändå inte tråkig på grund utav variationerna och
känslan i musiken.
JEAN SIBELIUS
Jean Sibelius var en finländsk tonsättare som något av en
nationalhjälte i Finland, då hans musik hjälpte till att forma den finska nationalidentiteten. Han komponerade naturnära musik med inspiration från både Beethoven och Tjajkovskij.

Sibelius mest kända verk är troligen den symfoniska dikten Finlandia från år 1899, en symfonidikt som både som körmusik och filmmusik - bland annat i filmen Die Hard 2.
Full transcript