Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Avioane supersonice

fizica_BC
by

Botoș Carmen

on 21 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Avioane supersonice


AVIOANE SUPERSONICEProfesoară: BOTOȘ CARMEN
Școala ANDREI ȘAGUNA Deva Cel mai rapid avion supersonic militar a fost avionul de recunoaştere SR-71 Blackbird, care zbura cu Mach 3 (3600 km/h) la altitudini foarte mari, de 20000 m.
A fost folosit din anul 1964 până în anul 1998 fără ca vreun aparat să fie doborât. Singurele sale mijloace de apărare erau altitudinea și viteza mare, astfel încât dacă era atacat cu o rachetă sol – aer nu făcea decât să accelereze pentru a o evita. Avionul supersonic Concorde Concorde a zburat timp de 27 de ani, din 1976 până în 2003 între Europa și SUA. În timp ce avioanelor comerciale le trebuiau 7 ore pentru a zbura de la New York la Paris, media de timp a zborului supersonic pe rutele transatlantice era sub 3,5 ore cu 100 de pasageri la bord. Viteza maximă era de 2200 km/h.

Recordul de viteză a fost stabilit de Concorde pe 15-16 august 1995, când a înconjurat Pământul prin Est plecând din New York, în 31h 27min 49s, incluzând 6 opriri pentru realimentare. Concorde deţine încă acest record. Avioanele supersonice zboară la altitudini mari, de peste 10000 de metri, unde temperatura aerului este mai mică de –60°C. La aceste altitudini ele funcționează cu eficienţă maximă pe distanţe lungi. Avionul ”Coandă 1910” Timp de aproape o jumătate de secol, avioanele au fost acţionate cu elice. Primul avion cu reacție a fost construit de inginerul român Henri Coandă în anul 1910.
Motoarele cu reacţie ard combustibil și expulzează gazele rezultate, care produc o împingere de aceeași intensitate, conform legii a III-a a lui Newton: “Pentru fiecare acţiune asupra unui corp există o reacţiune egală și de sens contrar”.
Primul avion militar funcțional cu reacție a fost avionul german Messerschmitt Me 262, bombardier ușor, în anul 1944, iar în anul 1952, Cometa de Havilland a devenit primul avion cu reacţie care a intrat în serviciul comercial. Boom-ul sonic se referă la undele de şoc produse de trecerea la viteza supersonică (spargerea „zidului sonic”), însoţită de generarea unei mari energii acustice, care sună ca o explozie.
Condensarea rapidă a picăturilor de apă datorită şocului sonic crează un con de vapori care se poate vedea cu ochiul liber. Avionul F-16 Thunderbirds în formaţie Avionul militar F-16 a fost primul avion intenţionat conceput ca instabil din punct de vedere aerodinamic, ceea ce a dus la o manevrabilitate extraordinară. Escadrila de demonstraţii a Forțelor Aeriene Americane, Thunderbirds este dotată cu avioane F-16. Numărul lui Mach reprezintă raportul între viteza unui corp care se deplasează într-un fluid: proiectil, avion, rachetă, etc. și viteza sunetului. Viteza Mach 1 este egală cu viteza sunetului în condiţii standard și are valoarea de 1225 km/h. Viteza sunetului în aer depinde în primul rând de temperatură. De exemplu, la 0°C viteza sunetului este de 331 m/s iar la 20°C este de aproximativ 344 m/s.
Mach (după numele fizicianului austriac Ernst Mach) este o unitate de măsură pentru viteza mișcării fluidelor, utilizată în aerodinamică și în tehnica rachetelor, egală cu 340 m/s. Decolare verticală
Observaţi diuza de evacuare care se poate înclina la 90 de grade Acrobaţie cu avionul F-35 Primul avion supersonic cu decolare şi aterizare verticală este F-35, propulsat de un motor Rolls Royce, care este produs în serie din anul 2010.
Prima aterizare verticală a avut loc pe 18 martie 2010. Atât Concorde cât şi Boeing 747 consumă aproximativ aceeași cantitate de combustibil pe aceeaşi distanţă, dar Boeing 747 poate transporta de 4 ori mai mulţi pasageri. Interiorul TU-144 Tupolev TU-144 Până acum au existat doar două avioane supersonice de pasageri: avionul rusesc Tupolev TU-144 și avionul franco-britanic Concorde.

TU-144 a zburat din decembrie 1975 până în mai 1978, când un aparat s-a prăbuşit în timpul unui zbor de testare. A fost cel mai rapid avion supersonic civil, zburând cu viteza de Mach 2 (2500 km/h). Turbina Camera de ardere Compresor Ventilator Evacuare gaze arse Ardere combustibil Admisie aer Avioanele cu turboreactor pot să zboare cu viteze supersonice.
Turboreactorul este un motor cu reacție care are un compresor în partea din față pentru a atrage aerul înăuntru și a-l comprima în camera de ardere. Gazele produse care se dilată traversează o turbină în drumul lor spre evacuare. Gazele fac ca turbina se rotească cu viteză mare, iar puterea de rotație dezvoltată se folosește pentru antrenarea compresorului. X-43 Racheta Principiul motorului scramjet Evacuare
supersonică Ardere Compresie
supersonică Diuza
evacuare Injecţie
combustibil Corp
admisie Cel mai rapid supersonic este avionul experimental fără pilot X-43, cu motor «scramjet» care atinge Mach 9 – 10 (10700 – 11900 km/h).
El este lansat de pe un alt avion cu ajutorul unei rachete, iar după ce atinge altitudinea și viteza iniţială zboară singur, propulsat de motorul său.
Full transcript