Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Het Kwaad

presentatie lezen in de vakken
by

Wieneke Boon - van den Kieboom

on 28 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Het Kwaad

over licht als beeldend middel Hoofdstuk 10, 'Het Kwaad' Dit doen we aan de hand van Hoofdstuk 10, 'Het Kwaad' en een praktische opdracht. Dit doe je niet zomaar. Je maakt hierbij gebruik van de (vaste) indeling van het hoofdstuk. Bespreek steeds na het lezen van een paragraaf, wat de titel (in het blauwgroen) en de tussenkopjes (in het paarsblauw, dik gedrukt) vertellen over de tekst.
Rode en blauwe woorden daarvan zoek je de betekenis op en bespreekt die samen. Lees het hoofdstuk eerst in tweetallen
goed door. Dat doe je niet zomaar! De tekst structuur biedt je houvast en dat ga je gebruiken. Maak nu samen een mindmap naar
aanleiding van de tekst. Zoek een tweetal op dat klaar is met de mindmap. Vergelijk je mindmap mat die van het andere tweetal en vul aan wat er bij jullie mogelijk nog ontbreekt Nakijken en vragen maken! Zodat we nu zelf aan de slag kunnen met licht als beeldend middel! Begrippen en inhoud van Hoofdstuk 10 hebben we ons eigen gemaakt We gaan leren over het thema 'Het Kwaad' en het licht als beeldend aspect, Dus we kunnen de theorie inleveren en weten hoe licht en donker in een kunstwerk kunnen worden gebruikt.

Nu kunnen we zelf met de betekenis van het thema aan de slag om zelf een (waxine)lampje maken waarbij we rekening houden met de functie, vorm en betekenis van licht en schaduw. Weet je nog?
In hoofdstuk 4, 'Eet ze' hebben we vorig jaar al kennis gemaakt met de volgende begrippen:
- stofuitdrukking, plasticiteit en textuur
- eigen schaduw en slagschaduw, glimlicht
en in het vorige hoofdstuk met het begrip
-symbolen en attributen. Kort klassikaal bespreken waar dit hoofdstuk over ging, hoe we dat hebben verwerkt en welke begrippen we toen hebben geleerd (voorkennis ophalen) - Bekijk paragraaf 1, het kwaad. Schrijf nu de titel van je mindmap in het midden en maak er meteen een tekeningetje omheen/bij.
- Verder met paragraaf 2, Jheronimus Bosch. Maak een hoofdtak Jheronimus Bosch, en zijtakken (daarvoor gebruik je bijvoorbeeld de paarse tussenkopjes) als: Symbolen, De marskamer, De Hel. Deze takken werk je verder uit met zijtakjes die meer informatie verschaffen.
Zorg dat je genoeg informatie verzamelt om straks de vragen te kunnen maken.
Alle Rode en blauwe woorden moet zijn gebruikt! Andere kunstenaars Gustav Doré 'The supine damned', de weg naar de hel.. slagschaduw op de grond eigen schaduw geeft vorm en diepte aan de figuren licht-donker contrast (verschil) zorgt voor spanning bedenken, onderzoeken, maken Jheronimus Bosch Het Kwaad voorbeeld Nu ben je klaar voor de vragen "beschouwen met het handboek".

Maak de vragen uit het werkboek (ieder vult de vragen zelf in, maar overleggen mag) en lever ze in samen met je mindmap. Positief motiveren van de samenstelling van de tweetallen, bijvoorbeeld: Jij bent creatief, kan goed tekenen en jij snapt de teksten altijd zo goed/kan goed dingen opzoeken. Valkuilen bespreken Voorkennis over mindmappen ophalen:
Hoe zat dat ook alweer met een mindmap?
- Werk met verschillende kleuren (per tak bijvoordbeeld)
- Maak kleine tekeningetjes om de takken toe te lichten. Hoe gaan we verder, nu we weten hoe andere kunstenaars dit thema verwerkten in hun werk? Volgende les gaan we beginnen met het ontwerpen van een lampje van blik. Wij gaan op een bijzondere manier vormgeven met licht! We maken eerst een bouwtekening op schaal
We maken een tekening die we vervolgens 'omzetten' in stipjes, prikgaatjes.


We knippen het model uit blik.
We brengen met behulp van een spijker en een hamer de tekening over op het blik.
Tenslotte solderen we ons waxinelichtlampje in elkaar. Daarna:
Full transcript