Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Disposition-Alkohol 2012/2013 fysik

No description
by

Pernille Stenholt

on 9 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Disposition-Alkohol 2012/2013 fysik

Alkohol Lavet af Pernille Hilding Stenholt Indhold: Generelt:
-Hvad er alkohol?
-Ethanol
-Fremstilling af alkohol
-Forsøg: destillation og brudt destillation Uddybende:
-Hvordan man finder alkohol
-procenten i alkohol-Hvad sker der, når vi indtager alkohol Perspektivering:
-Alkohol i hverdagen
-Statistik over alkoholforbrug i Danmark Hvad er alkohol? -Alkohol er en fælles betegnelse for en stor gruppe organiske molekyler.
-Den alkohol som er i de alkoholprodukter vi drikker, hedder ethanol. Det er den eneste alkohol vi kan drikke, de andre alkoholer er for giftige for vores krop.
-Alkohol er en kemisk forbindelse, der under de rigtige betingelser, dannes under gærcellers nedbrydning af organiske/sukker stoffer.
-Alkohol bruges også til desinfektion og konservering, da alkohol er en gift, som dræber bakterier. Man bruger det til rengøring, sårrensning, rudevask o.s.v. Man kan også fjerne pletter med sprit. Der er ofte alkohol i opvaskemidler, da visse stoffer opløses særlig let i alkohol. Alkohols lave frysepunkt gør, at det også anvendes som antifrysemiddel, som for eksempel frostvæske. Sprinkler væske rengør også i frostvejr.
-Alkohol bruges også som nydelsesmiddel og rusmiddel. Antabus: -Antabus er et lægemiddel mod alkoholmisbrug.
-antabus- latinske - Anti som betyderer mod og abusus som betyder misbrug.
-Antabus indeholder disulfiram, som er et stof, der forhindrer nedbrydningen af alkohol i leveren.
Det gør så, at når man indtager alkohol og samtidig har taget antabus, vil der ophobes ethanal i legemet. Det vil medføre hovedpine, ansigtsrødme, angstreaktioner, svimmelhed, øget blodtryk, hurtig puls, kvalme, opkastning og opkastningsfornemmelser. I svære tilfælde kan det også give kollaps. Overdosering af antabus kan fremkalde psykose, med hallucinationer og angstanfald. opdagelsen blev gjort i 1948 af dr. Erik Jacobsen og dr. Jens Hald, da de søgte et stof til behandling af fnat og indvoldsorm, lidelser, som var meget udbredte under krigen. De fandt dog senere ud af, at stoffet voldte meget ubehag i forbindelse med indtagelse af alkohol – og et præparat mod alkoholmisbrug var født. Ethanol Der findes ethanol i spiritus, vin, øl samt andre alkoholske drikke. Derudover indgår ethanol i opløsningsmiddler i den kemiske industri samt i midler til desinficering.
Fremstilling af ethanol til teknisk brug:
Ethanol fremstilles ud fra ethen/ethylen, som er et biprodukt fra olieraffinaderierne. Det fremstilles ved dampcracking af carbonhydrider (carbonhydrider= indeholder carbon og hydrogen. Det kommer fra jordolie, planter og kultjære)
Ethanol virker som en gift, som dræber bakterier.

Fremstilling af drikkevarer med ethanol:
Den måde, hvorpå man fremstiller drikkevarer med ethanol, er meget gammel og har været brugt i mange tusinder af år. Det er en gæringsproces, hvor gær og sukker bliver til alkohol og kuldioxid.

Ethanol som næringsmiddel:
I det alkohol vi drikker virker ethanolen som et nærings- og rusmiddel. Et stofs næringsværdi angives som den energimængde, der frigøres, når 1 gram af stoffet forbrændes.

I nedenstående skema kan man sammenligne ethanols næringsværdi med de sædvanlige næringsmidler.
Stof/ næringsmidler Næringsværdi
Kcal/g KJ/g
Ethanol 7,10 30
Sukker 3,93 17
fedt 9,45 38
protein 5,65 17
Når man brænder ethanol, dannes der kuldioxid og vand. Når ethanolen forbrændes i kroppen dannes der CO2, H2O og energi, der bruges til opvarmning og til udførelse af fysisk aktivitet.

Ethanol en rusgift:
Grunden til, at alkohol frarådes, er fordi ethanol (som er i alkohol) er giftigt i store mængder. Når alkohol indtages i store mængder, går ethanolen ind og ødelægger leveren, og man kan risikerer at få skrumpelever. Alkohol påvirker også vores nervesystem, og det fører til at man bliver beruset, og det kan også give hjerneskader.
Et tegn på, at man har drukket meget, er tømmermænd, som man vil få den efterfølgende dag. Det skyldes, at ethanolen forbrændes trinvis i organismen. ( Et mellemprodukt, der dannes kan være ethanal, som er yderst giftigt for kroppen.) Fremstilling af alkohol Gærings-processen:
Gæring-gærsvampes stofskifte kaldes gæring, når det foregår uden ilt:
C6H12O6(glukose) ---> 2C2H5OH(ethanol=alkohol) + 2CO2 (kuldioxid) + energi

Forbrænding:
C6H12O6(glukose) + 6O2(ilt) ---> 6H2O(vand) + 6CO2 (kuldioxid) + energi

Gær opløses i lunkent vand og blandes derefter med sukkerstoffer(kulhydrater) som f.eks. korn, kartofler, majs vindruer o.s.v. Gærcellerne vil herefter begynde at nedbryde sukkerstofferne for at skaffe energi. Gærcellerne får mest energi ved forbrænde sukkerstofferne, men til forbrændingen skal der bruges ilt. Så for at få gærcellerne til at gære sukkerstofferne, må den ikke have adgang til ilt.
Ved gæringen omdannes sukkerstofferne til alkohol og CO2(kuldioxid). Kuldioxiden reagerer med vandet og der dannes kulsyre. CO2(kuldioxid) + H2O(vand) ---> H2CO3(kulsyre)
Når man producerer øl, tilsættes der yderligere kulsyre under tryk. Kulsyren giver den særlige smag til øllen, og den er desuden også med til at danne skum på toppen. Når øllet hældes med i et glas, omdannes kulsyren til kuldioxid og vand. Det ses som små bobler nede i øllet. Brudt destillation: Hvis udgangspunktet er en blanding af et antal væsker med forskellige kogepunkter, danner det første destillat udgangspunkt for en ny destillation ved en lidt lavere temperatur. Herved adskilles de forskellige væsker efter faldende kogepunkt. Dette kaldes for brudt eller fraktioneret destillation.

Ved normal gæring vil alkoholprocenten i en væske stoppe ved en alkoholprocent på 12-14%, hvorefter der er ophobet så mange affaldsstoffer fra gærcellerne, at processen går i stå af sig selv. Man kan på anden måde sige, at gærcellerne bliver kvalt i deres eget affald.
Ved brudt destillation kan man "raffinere" væsken. Det vil sige, at man adskiller ethanolen fra resten af væsken, og på den måde kan man øge alkoholprocenten.
Vands kogepunkt: 100°C
Ethanols kogepunkt: 78,4°C
Ved dette forsøg vil destillere ethanolen fra væsken. Det gør jeg ved, at jeg kender vands kogepunkt og ethanolens kogepunkt. På den måde kan man adskille ethanolen og væsken fra hinanden.
Jeg varmer væsken op til omkring 85°C, for at få ethanolen til at fordampe. Den vil derefter ryge over i et reagensglas, med koldt vand omkring. Det gør at ethanolen fortættes og kommer på flydende form. For at tjekke om man har fået ethanol, kan man hælde det ned i en porcelænsskål, og hvis væsken kan antændes, ved man at det er ethanol. (hvis ikke, kan temperatur have været for høj, og der kunne derfor være vand i ethanolen.) Hvordan man finder alkoholprocenten i Alkohol For at finde alkoholprocenten i alkohol kan man tage en procent måling. Det kræver, at væsken kun består af ethanol og vand.
Jeg starter med at hælde øl ned i en kolbe. Herefter hælder jeg et par dråber antiskumemulsion i, for at øllet bliver flad og skummet forsvinder (CO2 forsvinder fra øllen). Jeg hælder et par pimpsten ned i øllet, for at det ikke kommer til at stødkoge. Derefter sætter jeg et termometer i en gummiprop så den når ned til øllet. Jeg sætter også et bøjet glasrør i, som sidder oppe i toppen. Jeg forbinder det med et glasrør, som går ned i et jumbo reagensglas. Målet er at få 50-75 ml over. Jeg varmer øllet op, så ethanol og vand fordamper. Når jeg har fået de ønskede mål, hælder jeg vand oveni, så jeg får 100 ml. så vil jeg få en gennemsnitlige alkoholprocent. (volumen-procenten) Hvad sker der når vi indtager alkohol?: 2 ethanol/ 2C2H5OH + O2 => 2ethanal/ 2CH3CHO + 2H2O => 2ethanal/ 2CH3CHO + O2 => 2eddikesyre / 2CH3CO2H => 2eddikesyre / 2CH3CO2H + 4O2 => (ædru) 4kuldioxid + 4 vand / 4 CO2 + 4H2O Forbrænding: C2H5OH + 3O2 => 2CO2 + 3H2O Alkohol i hverdagen: 48 mio. liter ren alkohol blev der i 2011 solgt i danske forretninger. Det svarer til, at hver dansker i gennemsnit købte 8,7 liter ren alkohol. Øl og vin er de mest alminde-lige typer alkohol, der købes, idet de udgør 85 pct. af det samlede salg af alkohol i Danmark. Spiritussalget står med 1,2 liter rent alkohol pr. indbygger for 14 pct. af det samlede salg, mens alkoholsodavand udgør 1 pct.
En gennemsnitlig dansker køber 11 genstande om ugen
De 8,7 liter ren alkohol, som hver dansker købte i 2011, svarer til, at hver dansker køber lige over 11 genstande om ugen. Af dem er de fire genstande øl, mens vinen udgør lige over fem genstande. Af spiritusgenstande bliver der ugentligt handlet 1,6 af hver dansker, mens alkoholsodavandene kun udgør 0,1 genstand om ugen. Det svarer til, at hver dansker køber fem genstande alkoholsodavand om året.
Full transcript