Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Proteine

No description
by

Maria Cocor

on 23 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Proteine

Proteine
Proteinele sunt substanțe organice macromoleculare formate din lanțuri simple sau complexe de aminoacizi; ele sunt prezente în celulele tuturor organismelor vii în proporție de peste 50% din greutatea uscată.
Rolul proteinelor
Datorită compoziției, fiind formate exclusiv din aminoacizi se întalnesc alături de alți compuși importanți de tipul polizaharidelor, lipidelor și acizilor nucleici începînd cu structura virusurilor, a organismelor procariote, eucariote și terminand cu omul.

Practic nu se concepe viață fără proteine, proteinele pot fi enzime care catalizează diferite reacții biochimice în organism, altele pot juca un rol important în menținerea integrității celulare
Proteinele intra in componenta musculaturii si constituie un element de baza in mentinerea imunitatii. Iata motivul pentru care proteinele sunt esentiale la orice varsta. Potrivit nutritionistilor, aproximativ 20% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din proteine de origine animala
Proteinele contin aminoacizi esentiali, substante necesare organismului pentru a functiona. Pentru asigurarea necesarului de aminoacizi trebuie sa combinam proteinele animale cu cele vegetale.
În funcție de compoziția lor chimică proteinele pot fi clasificate în:
Holoproteine cu următoarele clase de proteine
Proteine globulare (sferoproteine) sunt de regulă substanțe solubile în apă sau în soluții saline: protaminele, histonele, prolaminele, gluteinele, globulinele, albuminele.

Proteinele fibrilare (scleroproteinele) caracteristice regnului animal, cu rol de susținere, protecție și rezistență mecanică: colagenul, cheratina și elastina.

Heteroproteinele sunt proteine complexe care sunt constituite dintr-o parte proteica si o parte prostetica; in functie de aceasta grupare se pot clasifica astfel:
-Glicoproteine
-Lipoproteine
-Nucleoproteine
Proteinele sunt substante solide, macromoleculare, solubile in general in apa si insolubile in solventi organici nepolari. Unele proteine sunt solubile in apa dar insolubile in alcool, altele sunt solubile in solutii apoase de electroliti, acizi organici.
Datorita gradului diferit de solubilitate in diferiti solventi, proteinele se pot izola, identifica si separa. Solubilitatea lor depinde foarte mult de legaturile care se stabilesc intre gruparile libere de la suprafata moleculelor si moleculele solventului.
La dizolvarea proteinelor in apa, are loc fenomenul de formare a coloizilor hidrofili.
Proiect realizat de :
Maria Cocor
Ionela Zamfir-Serban
Full transcript