Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Poluarea apei in Moldova

No description
by

Marius Cucu

on 10 February 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Poluarea apei in Moldova

Tema: Poluarea apelor şi protecţia resurselor de apă din Republica Moldova
A elaborat:
Cucu marius
Cl 7 real 3

Sursele de poluare a apelor pot fi :
Industria
Apa =cea mai răspândită substanţă minerală pe suprafaţa pământului ce are un rol primordial în dezvoltarea social şi economică a unei naţiuni .
Apa este pricipalul element natural de care sunt legate toate activităţile umane: în aspect vital, economic şi recreativ.
Cu regret acest resurs natural este supus diminuării(reducerii): cantitativ şi calitativ.

Agricultura
Masurile de epurare
Industria
Agricultura
Poluarea transfrontalieră

Poluarea industrială a luat proporţii o dată cu creşterea necesităţilor umane în producţie industrială. Cele mai poluante sectoare industriale sunt industria alimentară şi cea chimică. Abatoarele(întreprindere unde se taie animalele destinate consumului) consumă o medie zilnica de 500 l apă pentru fiecare animal sacrificat,care apoi e deversată(scursă) în mediu fara a fi epurată(purificată). În ţările dezvoltate, industria alimentară provoacă 20-25 % din intreaga poluare, iar industria chimică 30 % deversînd cele mai diferite substanţe toxice, uneori producînd poluări deosebit de grave,dacă apele nu sunt epurate înainte de deversare. Industria mai deverseaza şi ape încălzite, care modifica temperatura din jur .
Poluarea chimică exprimată prin îngrăşăminte chimice şi dejecţii(apă murdară provenită din fabrici sau gospodării) zootehnice duce la consecinţe dăunătoare apei subterane şi superficiale.
Pesticidele(substanţă chimică) sunt folosite în scopul de a distruge activitatea insectelor dăunatoare, a rozătoarelor, ciupercilor . Ele au adus servicii imense, distrugînd insecte care transmit microbi sau care consumau pînă la 50% din recolte . Cu toate acestea folosirea lor masivă a dus la otrăvirea unor ape. Unele din aceste substanţe se degradează lent, acumulîndu-se în unele plante sau animale consumate de om. Apa fiind principalul vehicul al pesticidelor,care distrug sau ameninţă echilibrul biologic al unităţilor acvatice .
Sunt sursele de apă, care sunt utile sau ar putea fi folositoare pentru om. Utilizarea apei se face în domenii ca agricol, industrial, uz casnic, agrement(distracţie) şi activităţi de mediu. Practic, toate aceste utilizări umane necesită apă proaspătă de calitate.
Care sunt resursele de apa?
Ce-i apa?
Anual, Republica Moldova este traversată de 12 miliarde de metri cubi de apă pe râurile transfrontaliere Prut si Nistru.
Această cantitate este mai mult decât suficientă pentru lucrările de irigare a terenurilor agricole din ţara noastră. De ce însă ne tot plângem că avem secetă şi lăsăm la mila Domnului soarta recoltelor? Pentru că sistemele de irigare se află într-o stare deplorabilă(jalnică) după cei 35 de ani de exploatare, iar bani pentru reabilitarea lor nu avem.

Şi unele îngrăşăminte chimice pot fi dăunatoare : de exemplu azotaţi în surplus se pot uni cu materiile organice în fermentaţie dînd azotaţi care distrug fauna acvatică.
Pentru a evita aceste consecinţe de poluare este necesar de limitat metodele chimice de protejare şi dezvoltare a agriculturii. De recurs la o producţie agricolă ecologică.
După părerea mea trebuie de utilizat metoda biologică de distrugere a insectelor dăunatoare adică de creat condiţii pentru păsările fagocitare a insectelor dăunătoare.De limitat îngrăşămintele minerale şi de folosit mai mult îngrăşămintele organice.Folosirea unor chimicate în potriva dăunătorilor mai ales la viţa de vie şi a altor plante, de utilizat în condiţiile de lipsă a precipitaţiilor, care ar spăla fără efect chimicatele în apele freatice.
Posibilităţile de poluare a apei sunt multiple, iar numărul substanţelor poluante fiind foarte mare.
Măsurile de epurare ale apei se iau atât pentru asigurarea unei anumite calităţi pentru anumite destinaţii, cât şi pentru a se asigura protecţia mediului, când epurarea se execută la apele uzate.
Epurarea apelor se realizează prin două mari procedee:
1) epurare naturală (autoepurare);
2) epurare artificială, care are la bază aceleaşi procedee ca şi în cazul autoepurării, numai că tehnologiile de epurare sunt dirijate de către om şi se desfăşoară cu o viteză mult mai mare.

Ştiaţi că...
Full transcript