Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Droguri

No description
by

Maria Lazarescu

on 11 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Droguri

Drogurile practic sunt simple substanțe care și-au găsit receptori în organismul nostru, care acționează prin grăbirea, încetinirea, sau modificarea proceselor unui anumit organ.
Termenul drog are mai multe accepțiuni. În sens larg desemnează orice substanță (naturală sau artificială) care prin natura sa chimică determină alterarea funcționării unui organ. În sens restrâns se referă substanțe care provoacă toleranță și dependență. În limbaj uzual, acest termen se referă la substanțe psihoactive, mai ales cele ilegale.
Tipuri de droguri
Marijuana
Marijuana este o combinatie verde sau gri de flori uscate si de frunza ale canepei (Cannabis sativa).
Toate formele de canabis sunt droguri care afecteaza creierul (psihoactive); toate contin THC (tetrahidrocanabinol), principala substanta chimica activa in marijuana. Exista aproape 400 de substante chimice in canepa, dar THC este cea care afecteaza cel mai mult creierul uman.
Formula chimica a THC: C21H30O2
Cu alte cuvinte, drogul este o substanță solidă, lichidă sau gazoasă, a cărei folosință se transformă în obicei și care afectează direct creierul și sistemul nervos, schimbă sentimentele, dispoziția și gândirea, percepția și/sau starea de conștiență, modificând imaginea asupra realității înconjurătoare.
Efecte tipice:
Prevenirea somnului
Scaderea apetitului
Hiperventilatie
Hipertensiune arterial
Dilatarea pupilelor
Amfetamina
Amfetaminele sunt droguri, medicamente care măresc viteza de reacție a corpului. Ele fac inima să lucreze mai repede și pompează adrenalina în sistem. Inițial sintetizate între cele două războaie mondiale, au fost folosite ca drog militar pentru a le da soldaților mai multă energie și a le mări viteza.
Cel mai comun tip de amfetamine întâlnite pe străzi este o pudră albă numită amfetamină sulfat. Aceasta este o pudră produsă ilegal, cu concentrații diferite: între 6% și 10% puritate.
Heroina
Heroina este un derivat al opiului, obținut la sfârșitul secolului 19 prin sintetizarea morfinei. Produsă de compania de medicamente Bayer AG, heroina a fost exportată în 1898 în 23 de țări din lume și folosită un timp în tratamentul afecțiunilor respiratorii. Ulterior dovedindu-se riscurile ei de abuz și grava adicție (dependență) a fost inclusă pe lista drogurilor narcotice de abuz și interzisă în numeroase state.
Heroina sau diacetilmorfina este un derivat semisintetic opioid. Heroina a fost sintetizată prima oară în 1874 de către C.R. Alder Wright, un chimist englez. El a combinat morfina cu diferiți acizi sau derivați ai acestora, iar atunci cînd a încălzit morfina în prezența anhidridei acetice(C4H6O3) timp de mai multe ore, a obținut un produs pe care el l-a numit diacetilmorfina(heroina).
Formula chimica: C21H23NO5
Metamfetamina, (methamphetamine) metilamfetamină, numele popular fiind "meth" sau "speed" este un drog psihostimulent care cauzează stări de euforie si excitație.Metamfetamina este un drog psihostimulent, care afecteaza neurochimic mecanismele responsabile pentru reglarea batailor inimii, temperatura corpului, presiunea sangelui, pofta de mancare, simturile. Altfel spus, metamfetamina se strecoara la nivelul neuronilor si sporeste cu mult cantitatea de dopamina eliberata in mod natural de creier.
Formula chimica a metamfetaminei: C10H15N
Efectele metamfetaminei coincid cu cele ale amfetaminei, fiind foarte asemanatoare ca structura si alcatuire chimica.
Generalitati
Droguri
Marijuana obisnuita contine in medie 3% THC. Celelalte droguri obtinute din frunzele de canepa pot contine un procent mai mare, de exemplu Sinsemilla contine in medie 7,5% tetrahidrocanabinol, ajungand chiar si la 24%.
Efectele cele mai cunoscute sunt:
Insomnie
Dificultati in mentinerea notiunii timpului, memorie redusa pe termen scurt
Reducerea capacitatii de realizare a actiunilor care cer concentrare si coordonare,
Hipertensiune
Paranoia, halucinatii
Dependenta psihologica, sevrajul
Neliniste si accese de panica
Metamfetamina
Cocaina
Cocaina (benzoică-metil-ecgonină) este un alcaloid tropanic cristalin, care se obține din frunzele arbustului de coca (Eritroxylon coca). Este un stupefiant cu efect stimulant puternic al sistemului nervos central, fiind unul dintre cele mai răspândite droguri care produc dependența consumatorului.
Cocaina pură a fost izolată în München în anul 1923 de purtătorul premiului Nobel Richard Willstätter, D. Wolfes și H. Mäder. Din anul 1879 cocaina este folosită la tratamentelor pacienților dependenți de morfină. În același an Vassili von Anrep din Würzburg descoperă efectul analgezic al cocainei, acest efect analgezic și cel psihic este amintit în opera lui Sigmund Freud „Despre Coca”.
Formula chimica: C17H21NO4
Proiect realizat de:
Floristean Paul
Lazarescu Maria
10B
Full transcript