Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

50-talet, brylecréme, höftrull och rock'n'roll

No description
by

Maria Skybäck

on 28 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of 50-talet, brylecréme, höftrull och rock'n'roll

1950
50-talet, brylecréme, höftrull och rock'n'roll
Starten
På 50-talet kom en ny musikstil: Rock’n’rollen, som var en utveckling av bluesen. Man tror att stilen fick sitt namn efter hur artisterna rullade och skakade på höfterna när de dansade. Men vem uppfann rock’n’rollen? Svår fråga, men många hävdar att Bill Haleys låt Rock around the clock från 1954 var den första rocklåten.
I samhället
När vi kliver in i 50-talet är andra världskriget nyss avslutat. Många länder är fattiga och håller fortfarande på att återhämta sig. Sverige klarade sig ganska bra, det gjorde även USA. Men man hade en känsla av att världen var förändrad efter kriget – det gamla är dött, men vad ska komma nu?

I USA är ekonomin god. Vanligt folk kan för första gången köpa egna bilar, tv-apparater och skivspelare. Film, musik och annan underhållning kunde därför få en mycket större publik. Människor längtade väldigt mycket efter allt som var glatt och lättsamt, till skillnad från allt krig och elände man varit med om.

Tonårskulturen
Det kanske låter konstigt, men innan kriget fanns inga tonåringar! Alltså, såklart fanns unga människor, men man hade inte pratat om dem som en egen grupp innan – man var antingen barn eller vuxen. Nu började ungdomarna ta till sig den nya musiken, filmerna, kläderna, ja helt enkelt en ny livsstil.
De äldre förfasade sig över den nya ungdomskulturen, de unga verkade inte alls vilja leva på samma sätt som de äldre! De hade konstiga frisyrer, nån sorts byxor som de kallade jeans, de åkte raggarbil eller motorcykel, windsurfade… Och lyssnade på det förskräckliga som kallades rock’n’roll!

Elvis - the king
50-talets allra största rock’n’rollstjärna var förstås Elvis Presley. 1956 släppte han sex singlar som blev etta på USA-listan, bland annat Hound Dog. När Elvis framförde den i TV för första gången blev det ramaskri! 40 miljoner människor såg tv-sändningen där Elvis rullar på höfterna och publiken tjuter. I tidningarna dagen efter skrevs det om ungdomens förfall och hur Elvis var farlig för unga människor. Men idag räknas låten till en av de 20 bästa rocklåtarna genom tiderna. Det tycker i alla fall musiktidningen Rolling Stones och de miljontals människor som köpt singeln. Och Elvis kallas the King of rock’n’roll.
Men det var hårt att vara kungen av rock’n’roll. Elvis dog 42 år gammal efter år av drogproblem och dåliga vanor.
Wanda Jackson
Om Elvis var kung, så var Wanda Jackson Queen of rock! Wanda var en countrysångerska som träffade Elvis under en turné. Han övertalade henne att börja spela rock’n’roll, eller rockabilly som det också kallades. Hon spelade in en hel del kända låtar, men efter några år blev hon djupt troende och slutade tyvärr helt med rock.
Rockabilly
En typ av rock’n’roll kallas rockabilly. Rockabillyn blev populär igen på 1980-talet när artister började spela gamla rocklåtar. Än idag finns många unga rockabilly-fans som bara lyssnar på 50-talsrock, klär sig precis som man gjorde då, och inreder sina hem med tidstypiska möbler. Rockabillytyper kan man hitta på loppmarknader och i vinylaffärer, där de letar dyrgripar.
Övrigt
Det fanns förstås annan musik än rock på femtiotalet. Här är en väldigt känd låt med Peggy Lee, som du kanske känner igen.Dessutom kom en film på 80-talet som handlade om 50-talet, den heter Grease.
Full transcript