Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ELEKTROMOS ERŐMŰVEK

No description
by

on 12 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ELEKTROMOS ERŐMŰVEK

Fajtái
Naperőművek
Szélerőművek
Vízerőművek
Hőerőművek
Atomerőművek
Hőerőművek
Bevezetés
Az elektromos erőmű villamos energia fejlesztésére szolgáló létesítmény, amely elsődleges energiaforrást használ fel. Minden erőmű legfontosabb része a generátor, ami egy olyan forgógép, mely elektromos energiává alakítja át a mechanikai energiát az elektromos indukció elvén.
Naperőművek
ELEKTROMOS ERŐMŰVEK

Atomerőművek
KÖSZÖNÖM A FIGYEMET !
: ) : ) : )
Készítette: Vincze Richárd II.B
Szélerőművek
Vízerőművek
A szélturbina a szél energiáját egy lapátszerkezet segítségével forgó mozgássá alakítja. Háromfázisú áram termelése történik, melyet kis veszteséggel szállíthatunk igen nagy távolságokra transzformátor segítségével. Természetvédelmi problémája a madarak riasztása vagy leütése
A vízienergia hasznosítása céljából a folyókra, patakokra gátat építenek, amelynek segítségével felduzzasztják a vizet, a gát alá telepített vízturbinák generátotokat hajtanak. Ebben az esetben a hasznosított energia mennyisége az átömlő víz mennyiségétől és a víz forrása és a víz kilépése helyének magasságkülönbségétől függ.
Az atomerőművek a maghasadás vagy a magfúzió során keletkezett hőt használják áramtermelés céljára. Legfontosabb szerkezeti egységük az atomreaktor, ahol a magátalakulás során az energia felszabadul. A reaktorokban felhasznált hasadóanyag leginkább az urán, de létezik plutónium és tórium alapú.
Hőerőművekben valamilyen fosszilis tüzelőanyag elégetése során nyernek hőenergiát, ezzel nagynyomású gőzt fejlesztenek, amely gőzturbinát hajt. A gőzturbina mechanikai energiája forgatja az elektromos energia forrását, a generátort. A hőerőművek szennyezik a légkört, mert CO2-t bocsátanak ki.
A napsugárzás energiáját hasznosítják. Napelemekből (cellákból) állnak. Ezek olyan elektromos eszközök, amelyek átalakítják a fényt közvetlenül elektromos energiává, úgynevezett fotovoltaikus hatás által. Ez a fotovoltaikus cella, ha fény éri, képes elektromos áramot generálni anélkül, hogy külső energiaforrásra csatlakozna.
A nap-, szél- és vízerőművek megújuló energiaforrásokat használnak fel.
Full transcript