Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ZBATIME TE TRIGONOMETRISE

No description
by

samuella Prenqi Prenqi

on 19 February 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ZBATIME TE TRIGONOMETRISE

ZBATIME TE TRIGONOMETRISE
TRIGONOMETRIA
Trigonometria eshte nje fushe e matematikes qe studion trekendeshat.Ajo perdoret ne sistemet satelitore , astronomi, aviacion, inxhinieri, survejimin e tokes , gjeografi, dhe ne shume fusha te tjera.Veqanerisht trigonometria eshte nje dege e matematikes qe merret me trekendeshat, rrethat, valet dhe luhatjet.
TRIGONOMETRIA
PUNUAN:
SAMUELA PRENQI
ALBENITA SEFERAJ

PROFESORESHA:
ERZA VEJSA
Thank you!
ARKITEKTUR
Trigonometria dhe arkitektura jane te pandashme.Matematika ben projektimin sa me te sigurt e te sakte te ndertesave.Veqanerisht trigonometria eshte shume e rendesishme ne arkitektur sepse ajo lejon arkitetet per te llogaritur distancat dhe forcat qe lidhen me elementet diagonale.Nga 6 funksionet baze ne trigonometri sinusi , kosinusi dhe tangjenti jane me te rendesishmet ne arkitektur sepse ato i lejojn arkitektit qe lehte te gjeje vlerat e kunderta dhe ngjitur ne lidhje me nje kend dhe hipotenuze pershtatjen e nje vektori diagonal me vektor horizontal dhe vertikal.
NAVIGACION
Trigonometria gjithashtu ka rol te madh ne navigcion.Ajo ndihmon ne llogaritjen e koordinatave ne nje pike te caktuar.Ajo gjithashtu perdoret per te percaktur drejtimet ne kater pikat e busulles:veri, jug, lindje, perendim.Eshte perdorur per gjetjen e nje objekti, per te lundruar nga nje vend ne vendin tjeter . Nepermjet saj sot tegohet edhe distanca deri ne destinacion.
ASTRONOMI
Qe nga kohet e lashta trigonometria eshte perdorur ne astronomi.Teknika e trigonometrise eshte perdorur per te matur distancaat e yjeve me te aferta.Ne vitin 2001 mje grup austronomesh evropian ben nje eksperiment qe filloi ne vitin 1997 ne lidhje me distancen e Venusit nga dielli.Venusi ishte rreth 105.000.000 kilometra larg diellit.
INXHINIERI
Inxhinieret e llojeve te ndryshme perdorin bazat e trigonometrise per te ndertuar strukturat/sistemet ,urat e projektimit dhe zgjidhjen e problemeve shkencore .Kur te gjitha matjet e struktures jan te njohura motori mund te filloje ndertimin
KIMI
Kimistet perdorin funksionet trigonometrike per te pershkruar me saktesi kende qe jan krijuar kur atomet lidhen se bashku per te krijuar molekula.Kimistet mund te paraqesin formen e molekules më me saktesi ne nje model tre dimensional te cilat mund te perfitohen duke perdorur funksionet trigonoetrike.
GJEOLOGJI
Trigonometria eshte perdorur ne gjeologji per te vlersuar kendet e nje shtrati te lumit.Keto llogaritje i lejojn gjeologet per te percaktuar stabilitetin e atij shpati.Edhe pse nuk eshte konsideruar si nje profesion integral ,gjeologet kontribojne ne sigurine e shume fundacioneve te ndertimit. Qdo kusht i pafavorshem i shtratit te lumit mund te rezultoje ne deshtim , ne pjerrtesi dhe ne shembje te asaj strukture.
GJEOGRAFI
Trigonometria ka zbatim te madh ne gjeografi.Ajo perdoret per te matur gjersite gjeografike dhe lartesite e ndryshme.Qe ne fillimet e para te saj ajo ka gjetur zbatim ne matjen e lartesis se maleve .Sot ajo ne gjeografi ka zbatim te edhe me te madh.
FOTOT DIGJITALE
Fotot digjitale jane nje tjeter aplikacion ne jeten e perditshme te cilat jane rezultat i trigonometrise.Teknologia e zhvilluar kompjuterike me ane te trigonometrise beri te mundur krijimin e vendosjes perfekte te pikave te pafundme me ngjyra per te krijuar ate qe tani me e quajme fotografi.
TINGUJT MUZIKOR
Inxhinieret e tingujve te cilet punojne ne muziken kompjuterike dhe te krijuesit e teknologjise se larte duhet te perdorin ligjet themelore te trigonometrise si te sinusit dhe kosinusit.
MJEKSI
Shume imazhe qe perdoren ne mjeksi jane fale trigonometrise . Skanimet e shumta si ai per tumorin apo kancerin behet si rezultat i imazheve kompjuterike te krijuara nga trigonometria
ZBATME TE TJERA
Full transcript