Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Romanttinen rakkauskirjallisuus

No description
by

Karoliina Saarikoski

on 30 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Romanttinen rakkauskirjallisuus

Romanttinen rakkauskirjallisuus
Historiaa
Romanttinen rakkauskirjallisuus on tunteiden ja valloittamisen kirjallisuutta. Rakkausromaanien avulla lukija irrottautuu arkipäivän rutiineista ja voi kokea rakkauden ja intohimon tunteita. Rakkausromaanien juoni rakentuu rakkaussuhteen kehittymisen ympärille.

Ensimmäistä rakkauskirjallisuutta olivat keskiajan ritarirunot ja balladit. 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa romantiikan aikakaudella kirjoitettiin Englannissa rakkausromaaneja, jotka ovat edelleen suosittuja (esim. Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo, Emma ja Järki ja tunteet sekä Emily Bronte: Humiseva harju, Charlotte Bronte: Kotiopettajattaren romaani)
JANE AUSTEN
Jane Austen (1775-1817) on englantilainen kirjailija, joka kuvasi ironisesti ja psykologisen tarkasti maaseudun ylemmän keskiluokan elämää ja naisten asemaa 1800-luvun alun Englannissa. Tunnetuimmat hänen rakkausromaaneistaan ovat Ylpeys ja ennakkoluulo, Järki ja tunteet sekä Emma.
Arvostelu Jane Austenin teoksesta Ylpeys ja ennakkoluulo

Jane Austenin kirjoittama romaani Ylpeys ja ennakkoluulo ilmestyi vuonna 1813. Romaanin miljöönä on 1800-luvun alun englantilainen maaseutu. Teos kertoo ylempään keskiluokkaan kuuluvan Bennetin perheen elämästä. Benneteillä on viisi tytärtä, mutta ei yhtään poikaa. Vanhempien huolena on saada kaikki tyttäret naitettua. Teoksen päähenkilö on perheen toiseksi vanhin tytär Elizabeth Bennet, ja teos keskittyy kuvaaman hänen ja vanhimman sisaren Janen suhteita tarjolla oleviin poikamiehiin.

Tarina alkaa siitä, kun Bennetien läheiseen kartanoon muuttaa asumaan rikas poikamies, herra Bingley. Hänen kunniakseen järjestetyissä tanssiaisissa Bingley ja Jane ihastuvat toisiinsa. Bingleyn ystävä herra Darcy taas aiheuttaa ylpeällä käytöksellään pahennusta ja saa Elizabethin inhoamaan itseään. Kuvioihin astuu myös herra Wickham, joka saa osakseen sisarusten ihailun. Tilanne kuitenkin mutkistuu, kun Bingley yllättäen muuttaa pois, ja Elizabeth saa tietoonsa herra Darcyn pilanneen hänen sisarensa mahdollisuuden onneen. Useiden vaiheiden jälkeen Elizabeth oppii kuitenkin, että kaikki ei ole niin, kuin herra Wickham on hänelle kertonut. Niin Elizabeth kuin herra Darcykin joutuvat nielemään ylpeytensä ja muuttamaan ennakkoluulojaan, ennen kuin tarina saa yllättävän päätöksensä.

Teos on romanttinen rakkausromaani. Ylpeys ja ennakkoluulo on lajityyppinsä klassikko, josta lukuisat rakkaustarinat ovat ottaneet mallia. Se on kirjoitettu 1800-luvulla, joten sen kieli on vanhahtavaa. Henkilöt puhuvat toisilleen hyvin kohteliaasti ja asiallisesti, mikä eroaa paljon nykykielenkäytöstä. Teos antaa myös hyvän kuvan siitä, kuinka erilaista nuorten seurustelu oli 1800-luvulla kuin nykyään.

Ylpeys ja ennakkoluulo on yksi suosikkikirjoistani. Sen juoni on mielenkiintoinen ja yllättävä. Teoksen rakkaustarina ei ole liian imelä, ja kirja sisältää myös huumoria. Kirja antaa hyvän kuvan englantilaisen nuoren tytön elämästä 1800-luvulla. Suosittelen Ylpeys ja ennakkoluulo –romaania niille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta ja naisten asemasta sekä odottavat rakkaustarinalta muutakin kuin romanttisia kynttiläillallisia.Ylpeys ja ennakkoluulo
Suosikkikatkelmani teoksessa:
"Aivan tuttavuutemme alusta saakka - ensi hetkestä, voin melkein sanoa - teidän käytöstapanne antoivat minulle sen kuvan, että olette ylimielinen, omahyväinen ja halveksitte itsekkäästi muiden tunteita, sekä laskivat perustan paheksunnalle, jonka myöhemmät tapahtumat lujittivat pysyväksi vastenmielisyydeksi; enkä ollut tuntenut teitä kuukauttakaan, kun jo tiesin teidän olevan viimeinen mies maailmassa, jonka kukaan voisi suostutella minut ottamaan puolisokseni."

- Elizabeth Bennet Mr Darcylle, s. 258-


Linkki elokuvan traileriin:
http://www.traileraddict.com/trailer/pride-and-prejudice-2005/trailer
Romanttisen rakkausromaanin alalajit
- Perinteinen rakkausromaani: rakkaussuhteen kehittyminen, rakkauden tielle on jokin este, joka lopussa voitetaan (esim. Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo, Charlotte Bronte: Kotiopettajattaren romaani)

- Historiallinen romanssi: historiallinen ympäristö (esim. Kaari Utrion rakkausromaanit)

- Romanttinen tragedia: rakkaussuhde päättyy kuolemaan (esim. Shakespeare: Romeo ja Julia)

- Goottilaiset romanssit: murha tai rikos varjostaa rakkaussuhteen etenemistä (Jane Austen: Neito vanhassa linnassa)

- Antiromanssit: rakkaussuhde epäonnistuu (esim. Margaret Mitchell: Tuulen viemää)

- Chic lit: käsittelee modernin naisen rakkauselämää humoristisesti ja kepeästi (esim. Himoshoppaaa-sarja sekä Helen Fielding: Bridget Jones -kirjat)
Full transcript