Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

internet bankieren

Internet bankieren
by

Rutger de Boer

on 13 November 2009

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of internet bankieren

beveiliging wat is het? hoe moet het? Internetbankieren is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat een klant zijn bankzaken met een bank via het internet kan regelen. Vrijwel alle grote banken in Nederland en België bieden hun klanten een vorm van Internetbankieren aan. Voordeel voor de bank is onder andere de afname van het aantal afschriften dat moet worden verstuurd. Voordeel voor de klant is de mogelijkheid om 24 uur per dag de bankzaken te regelen of te bekijken internet bankieren De toegang tot de eigen bankzaken via het internet verschilt per bank.
Bij een spaarrekening waarbij geld alleen kan worden overgeboekt
naar een eigen tegenrekening hoeft de beveiliging minder te zijn.
Bij internet bankierwebsite's heb je altijd geen HTTP, maar HTTPS.
HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Dat betekent dat de internet bankierwebsite's beter beveiligd zijn dan normale website's. Er zijn natuurlijk ook andere website's met HTTPS dus die zijn ook beter beveiligd.
HTTPS is een uitbreiding op het HTTP-protocol met als doel een veilige uitwisseling van gegevens. Bij gebruik van HTTPS wordt de data versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld iemand die afluistert, onmogelijk zou moeten zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden.
Bij afspraak geschiedt HTTPS-verkeer standaard op poort 443, toegekend door IANA.

De Internet Assigned Numbers Authority (IANA) is een organisatie die het beheer voert over een aantal standaardnummeringen die in gebruik zijn op het Internet. Hierbij valt vooral te denken aan standaardpoorten voor verschillende protocollen. Daarnaast is de IANA beheerder van informatie over top-level domeinen, met name landendomeinen en generieke domeinen als .com, .org en .biz.

Omdat de gegevens aan beide kanten door een beveiligde verbinding heen gaan, moeten zowel de server als de client hun data versleutelen en ontcijferen. Dit kost extra rekentijd, en dat is ook de reden waarom deze versleuteling niet standaard wordt toegepast. Met de computers anno 2009 is dat argument vooral een theoretische aangelegenheid, maar voor mensen een onmerkbaar verschil. Het nadeel bestaat eruit dat https-pagina inclusief plaatjes elke keer volledig geladen moeten worden. Een http-pagina mag daarentegen bij de ontvanger opgebouwd worden uit de in de cache bewaarde plaatjes. Bij breedband verbindingen is dat nadeel zeer acceptabel en kan een niet te zware pagina binnen 1 seconde geheel worden getoond. De versleuteling wordt toegepast op basis van SSL. Vlak voor en na de versleuteling is de gegevensoverdracht identiek aan het HTTP-protocol.
HTTPS wordt veelal gebruikt bij betalingstransacties per creditcard of bij internetbankieren.

Een ander type van beveiliging is de random reader. Dat is een apparaat waar je je pinpas in moet doen en je code in moet voeren voor een willekeurige code waarmee je moet inloggen op de site.

voordelen De voordelen van internet bankieren zijn,

Dat je overal kunt bankieren, dus bijvoorbeeld
als je op vakantie bent.
Het enige wat je nodig bent is een computer
of mobiel (of een ander apparaat) met internet,
een cardreader en je pinpas.
Het is snel, en makkelijk.
En het is goed beveiligd
Goed en makkelijk overzicht.
voordeel van bank is, minder afschriften hoeft op te sturen
voordeel klant is, dat hij 24 uur per dag kan bankieren Je gaat naar de site van je bank. Je klikt op internetbankieren, en pakt je random reader en je bankpas. Je vult je rekeningnummer van je
bankpas in in een vakje op de website. Dan doe je je bankpas in je
random reader en druk je op 1. Je toetst de pincode van je bankpas
in op je random reader en drukt op OK. Dan vul je de toegangscode die op je random reader verschijnt in in een vakje op de site. Dan log je in en zie je alle bankafschriften die je nog moet betalen of al deels of helemaal betaald hebt. Niet alle banken hebben het systeem met de random reader en de bankpas. sommige sites hebben ook dat je alleen je pincode in hoeft te voeren om in te loggen. Zulke sites zijn minder goed beschermd dan sites die wel het systeem met de random reader gebruiken.
Full transcript