Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Historia

Paris 1919
by

Uljad Berdica

on 14 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Historia


Test semestral me metodën Kërkim – Hulumtim
Konferenca e Paqes dhe Lidhja e Kombeve
Vështrim i përgjithshëm
Vendimet e paqebërësve


Pasojat që sollën vendimet e marra
Plani me 14 pika i Uillsonit
Katershja e madhe
Lufta e Pare Boterore mbaroi me fitoren e Antantes dhe humbjen e Bllokut Qendor. Më 18.01.1919 në Versajë u mblodh Konferenca e Paqes me përfaqësues nga shumë vende, ku rol kryesor luanin SHBA,Anglia,Franca,Italia.
Për gjashtë muajt e pare të 1919 Parisi ishte “kryeqyteti” i botës. Konferenca zgjati zyrtarisht deri në 1920, por në 6 muajt e parë u moren vendimet kyçe që vunë në lëvizje zinxhirët jetikë të ngjarjeve.
Për gjashtë muajt e pare të 1919 Parisi ishte “kryeqyteti” i botës. Konferenca zgjati zyrtarisht deri në 1920, por në 6 muajt e parë u moren vendimet kyçe që vunë në lëvizje zinxhirët jetikë të ngjarjeve.
Katërshja e madhe synonte të vinte ne rregull Botën nga Evropa në Paqësorin e Largët. Edhe vetë ata e dinin se kishin ne dorë të ardhmen
Konferenca e Paqes u mbajt nga Janari i 1919, u firmos me 28 qershor 1919(ne Sallën e Pasqyrave,pasi aty qe shpallur Perandoria dyte Gjermane në 1871)
U krijua harta e re e Evropës. Nga shteti Gjerman u shkeput Alsasa, Lorena dhe Sara. Italia mori pjesen verilindore,Rumania Transilvanine. Danimaka mori Shlesvigun (Gjermani)
U krijua mbreteria Serbo-kroate-sllovene. U nda P.Otomane. U njohen kufijte shqipetare te 1913. Japonia mori gadishullin Shantung, pjese e Kines qe e ndimoi te merrte Mançurinë ne ’31.
I’u caktuan reparacione vendeve humbese, veçanërsiht Gjermanise. Pati debate te medha Franca e Angli kërkonin 10 here me shume se shuma e caktuar nga ekspertet amerikanë
Italise nuk iu dhane ato qe i’u premtuan ne Traktatin e Fshehtë të Londrës(26.05.1915)
Konferenca e Paqes mori vendime te padrejta madje edhe per vendin tone.Paqja shtoi probleme e pakenaqësi të reja, u quajt paqe e gabuar dhe ndeshkuese
Paqja e vendosur shtoi pakënaqësitë, veçanërisht ato të Gjermanisë, e cila ishte kapur fort pas “14 pikave”. Shtoi pakënaqësitë edhe në Itali e vende te tjera te B.Qendror. Pakënaqësitë u bënë ndihmë e madhe per propaganden shoviniste të shume vendeve të tjera, ku u vendosën edhe diktatura të djathta (naziste, fashiste).
Është punë e bërë nga njerëzit dhe si rrjedhojë nuk është e përkryer”
Është me e thjeshtë të besh luftë se paqe” Klemanso
Nuk e di për sa shekuj do të vazhdoj kriza që ka filluar, po ky traktat do sjellë Luftë,barra probleme, mjerim që do na ndjekin për shumë kohë”
Me propozimin e Uilson Konferenca vendosi krijimin e një organizate ndërkombëtare:Lidhja e Kombeve, me seli në Gjeneve, Zvicër. Kishte Asamble të përgjithshme dhe Keshill që zgjidhte Sekretarin.
U tregua indiferente ndaj tensioneve, nuk përfshiu vendet e fuqishme dhe dështoi në ruajtjen e Paqes. U mbyll zyrtarisht më 1946 me thëniën e Sesili-it:”Rrofshin Kombet e Bashkuara!”
Plani me 14 pika kërkontë krijimin e një bote të çarmatosur, ku të sundonte paqja liria dhe mirëkuptimi, të respektohej e drejta për Vetëvendosje.Kërkonte sistemim të botës në mënyrë paqësore, të mos kishte më luftra.
. Njerëzimi provoi për herë të parë një luftë të përmasave të tilla, po ashtu edhe një paqe të përmasave të tiilla. Rëndësi ka të mësojmë nga gabimet tona, pasi është e vetmja mënyrë që të kuptojmë se nuk jemi perfektë, e kështu do të jemi njerëz të denjë për njëri-tjerin dhe gjithçka na rrethon e na ka rrethuar.
FUND
Uljad Berdica
Plani me 14 pika
U caktuan shuma te medha reparacionesh, te cilat nuk ishin në gjendje të paguheshin.
Klemanso
Milo, P. (2013). Politika e jashtme e Shqiperise. Tirane: Toena.

Macmillan, Margaret ( 2006). Paris 1919. Tirane: Plejad.


http://www.historylearningsite.co.uk/treaty_of_versailles.htm
http://www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10007428
Full transcript